Σήμερα η ακρόαση για το συμβάν στη Βραζιλία, σε τι ελπίζει η Mercedes (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Σήμερα η ακρόαση για το συμβάν στη Βραζιλία, σε τι ελπίζει η Mercedes (vid)
Η γερμανική ομάδα ελπίζει να ανοίξει ξανά ο φάκελος και διεκδικεί ποινή για τον Φερστάπεν.

Πριν καλά-καλά προλάβει να κάτσει η σκόνη από τον χαμό που προκάλεσε η μάχη του Μαξ Φερστάπεν με τον Λούις Χάμιλτον στο Grand Prix της Βραζιλίας και προτού αρχίσει η δράση στο Κατάρ όπου διεξάγεται για πρώτη φορά στην ιστορία αγώνας της Formula 1, σήμερα έχουμε μία σημαντική ημέρα σε ότι αφορά στη μάχη του τίτλου.

Πότε θα γίνει η ακρόαση

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού κάλεσε τη Mercedes σε ακρόαση η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 4 ώρα Ελλάδας. Εκεί, εκπρόσωπος της γερμανικής ομάδας καλείται να παρουσιάσει στην FIA τα νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της σχετικά με τη μονομαχία του γύρου 48 στην πίστα του Ιντερλάγκος.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, για να πειστεί η ομοσπονδία και να ανοίξει ξανά το φάκελο ενός θέματος, πρέπει να παρουσιαστούν «…σημαντικά και σχετικά νέα στοιχεία, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα». Αυτά, είναι η on board λήψη από το μονοθέσιο του οδηγού της Red Bull Racing, η οποία, όπως αποκάλυψε ο αλυτάρχης του αγώνα, Μάικλ Μάσι, δεν ήταν διαθέσιμη όταν οι αγωνοδίκες στη Βραζιλία αποφάσισαν να μην εξετάσουν καν το συμβάν!

Το πάνελ των αγωνοδικών αποτελούσαν ο Αμερικανός Τιμ Μάιερ, ο Ιταλός Ματέο Περίνι και δύο βετεράνοι οδηγοί της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ο Ιταλός Τόνιο Λιούτσι και ο Βραζιλιάνος Ρομπέρτο Μορένο.

Γιατί δεν είχαν την επίμαχη λήψη

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως με την παρούσα τεχνολογία, η Live εικόνα από κάθε μονοθέσιο αφορά μία λήψη και τη στιγμή του συμβάντος, στο μονοθέσιο #33 υπήρχε η λήψη προς το πίσω μέρος. Η άλλη, έγινε διαθέσιμη εκ των υστέρων αφού έγινε download μετά το τέλος του αγώνα.

Αυτό ισχύει με όλα τα μονοθέσια και σε όλους τους αγώνες, απλά όπως είναι εύκολο, στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε τόσος ντόρος καθώς πρόκειται για μία ενδεχομένως κομβική στιγμή στη μάχη του τίτλου, τόσο στους οδηγούς ανάμεσα σε Φερστάπεν και Λούις Χάμιλτον, όσο και στους κατασκευαστές ανάμεσα σε Red Bull Racing και Mercedes.

Τι ποινή μπορεί να πάρει ο Φερστάπεν

Ξεκινάμε από τα βασικά. Δεν είναι ακρόαση για την ουσία του συμβάντος, δεν πρόκειται κάποιος να «δικάσει» τον 23χρονο. Η ακρόαση γίνεται για να πειστεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία πως λόγω των νέων στοιχείων που είναι διαθέσιμα, μπορεί να στοιχειοθετηθεί επαρκώς η επιθυμία της Mercedes να εξεταστεί το συμβάν!

Max Verstappen

Εφόσον παρθεί σήμερα το πράσινο φως να ανοίξει ξανά ο φάκελος, θα οριστεί νέα μέρα/ώρα, κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή 19/11, όπου οι αγωνοδίκες θα εξετάσουν (όχι εκ νέου αλλά για πρώτη φορά) το συμβάν! Εφόσον γίνει κι αυτό και αν κρίνουν πως ο Φερστάπεν προκάλεσε ηθελημένα την έξοδό τους στη στρωμένη με άσφαλτο έξοδο διαφυγής της στροφής 4, άρα οδήγησε με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση, η μικρότερη (και πιθανότερη) ποινή που μπορεί να δοθεί, είναι να προστεθούν 5 δευτερόλεπτα στον τελικό του χρόνο στη Βραζιλία.

Ωστόσο, καθώς τερμάτισε μόλις 3,080 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Βάλτερι Μπότας, αυτή θα τον έριχνε στην τρίτη θέση της κατάταξης του Grand Prix του Σάο Πάολο. Πράγμα που θα έριχνε αυτόματα το βαθμολογικό του προβάδισμα έναντι του Χάμιλτον, στους 11 πόντους, με τρεις αγώνες να απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν.

Φωτογραφίες: Mercedes-AMG Petronas, Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!