Η Stellantis γεμίζει με ταχυφορτιστές την Ευρώπη

Η Stellantis γεμίζει με ταχυφορτιστές την Ευρώπη
Η Stellantis ξεκίνησε το πρόγραμμα δικτύου ταχυφορτιστών ονόματι Atlante, που έχει ως στόχο να γεμίσει τη νότια Ευρώπη με σημεία φόρτισης, κάνοντας ακόμα πιο προσιτά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σάρκα και οστά παίρνει το πρόγραμμα Atlante του Ομίλου Stellantis, το οποίο αφορά στην εγκατάσταση ταχυφορτιστών στη νότια Ευρώπη. Το δίκτυο θα είναι το πρώτο του είδους που θα είναι 100% vehicle-grid-integrated (VGI) και θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συστήματα αποθήκευσης.

Ακολουθώντας τις ανακοινώσεις του Ομίλου Stellantis στις 8 Ιουλίου κατά τη διάρκεια του EV Day, το πρόγραμμα Atlante βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τα πρώτα 700 σημεία τοποθέτησης των φορτιστών να έχουν καθοριστεί, ενώ ήδη το 10% αυτών βρίσκεται στη φάση της εγκατάστασης. Οι φορτιστές που θα τοποθετηθούν θα είναι δυναμικής από 100 kW έως και 175 kW και θα προσφέρουν ειδικά προνόμια στους κατόχους αυτοκινήτων μαρκών του Ομίλου Stellantis.

Fiat e500

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος Atlante είναι ο συνδυασμός ταχυφορτιστών με Vehicle-Grid-Integrated τεχνολογία και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Αυτό το καινοτόμο χαρακτηριστικό –που είναι μοναδικό για αντίστοιχες εφαρμογές- είναι ιδανικό για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τις θέσεις στάθμευσης/φόρτισης να καλύπτονται από φωτοβολταϊκά στοιχεία. Πρόκειται για μια λύση που εφαρμόστηκε και από τη Fiat με αφορμή την παραγωγή του νέου αμιγώς ηλεκτρικού Fiat 500, όπου στο εργοστάσιο παραγωγής του μοντέλου στο Τορίνο, δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο δίκτυο Vehicle-to-Grid (V2G) στον κόσμο, με τις θέσεις να καλύπτονται από φωτοβολταϊκά στοιχεία. Η «ανταλλαγή» ενέργειας μεταξύ των αυτοκινήτων και του δικτύου σταθεροποιεί το δίκτυο και παράλληλα αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό την ενέργεια που προκύπτει από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το πρόγραμμα Atlante είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των ΝΗΟΑ Group και της Free2Move eSolutions, η οποία αποτελεί κοινοπραξία των NHOA και Stellantis. Στόχος είναι η ενεργοποίηση 5.000 σημείων ταχυφόρτισης μέχρι το 2025 και περισσότερα από 35.000 σημεία μέχρι το 2030. Ουσιαστικά το πρόγραμμα αποτελεί απάντηση στο πλάνο “Fit for 55” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο προβλέπει την πώληση αποκλειστικά οχημάτων μηδενικών ρύπων από το 2035, αλλά και την εγκατάσταση ταχυφορτιστών ανά 60χλμ. στους κύριους αυτοκινητόδρομους.

Fiat e500

Η Επικεφαλής σε Παγκόσμιο επίπεδο του e-Mobility της Stellantis, Αν-Λις Ρισάρ, δήλωσε: «Τα δίκτυα ταχυφόρτισης στη Ν. Ευρώπη αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης στη νέα εποχή της αυτοκίνησης, ενώ παράλληλα θα μας επιτρέψουν να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τις μελλοντικές γενιές. Το δίκτυο που παίρνει μορφή μέσω του προγράμματος Atlante θα βοηθήσει η φόρτιση ενός αυτοκινήτου να είναι τόσο απλή, όσο ο ανεφοδιασμός με βενζίνη. Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων μας και στην εφαρμογή της στρατηγικής εξηλεκτρισμού της Stellantis».

Από την πλευρά του ο CEO του NHOA Group, Καρλαμπέρτο Γκουλιεμόντι, σημείωσε: «Το COP26 εξέφρασε την άμεση ανάγκη να εστιαστούν οι προσπάθειες προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση. Χάρη στη γνώση που έχουμε ως ένας από τους πέντε κορυφαίους παίκτες στον τομέα της ενέργειας, θα μπορέσουμε μέσω του προγράμματος Atlante να προσφέρουμε μια βιώσιμη λύση φόρτισης και να αυξήσουμε τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης».

Fiat e500

Ο CEO της Free2Move eSolutions, Ρομπέρτο Ντι Στεφάνο, συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα Atlante είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε ώστε να αναπτύξουμε την ηλεκτροκίνηση και να ταξιδεύουμε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να περιμένουμε μεγάλα χρονικά διαστήματα για φόρτιση. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης, αφού ουσιαστικά βρισκόμαστε στην αρχή της δημιουργία των δικτύων ταχυφόρτισης».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!