Η πλούσια αγωνιστική ιστορία της Peugeot

Η πλούσια αγωνιστική ιστορία της Peugeot
Η Peugeot γιορτάζει 40 χρόνια ενασχόλησης με το μηχανοκίνητο αθλητισμό, με το αγωνιστικό της τμήμα να έχει σημειώσει τεράστιες επιτυχιες σε κορυφαία πρωταθλήματα.

Η Peugeot Sport δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1981, με την πρώτη της ονομασία να είναι Peugeot Talbot Sport. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η γαλλική μάρκα έχει αποδειχθεί μια πρωτοπόρος δύναμη στους αγώνες ταχύτητας και στα ράλι, με μερικά από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα του σπορ να βρίσκονται στα χέρια εξαιρετικών οδηγών.

Από τη νίκη της στην πρώτη παγκόσμια διοργάνωση, τον αγώνα ανοιχτού δρόμου Παρίσι-Μπορντό-Παρίσι του 1895, η γαλλική εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό για να προωθήσει την τεχνολογία της.

Peugeot Sport

Έχοντας δημιουργηθεί από τον νυν πρόεδρο της FIA, Ζαν Τοντ, και όντας αρχικά γνωστή ως Peugeot Talbot Sport, η Peugeot Sport παρήγαγε πολυάριθμα εμβληματικά αυτοκίνητα, όπως τα αξέχαστα Peugeot 205 T16, 405 T16, 206 WRC, 306 Maxi και 905, ακολουθούμενα πιο πρόσφατα από τα 908, 208 T16 Pikes Peak, 2008 DKR, 3008 DKR, 208 WRX.

Κάνοντας μια αναδρομή στις τελευταίες δεκαετίες, η Peugeot μετρά 3 νίκες στις 24 Ώρες Λε Μαν, τον μεγαλύτερο αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Οι νίκες αυτές ήρθαν το 1992, το 1993 και το 2009. Στο WRC μετράει 4 Πρωταθλήματα Οδηγών με τους Τίμο Σάλονεν, Γιούχα Κάνκουνεν και Μάρκους Γκρένχολμ (2 φορές).

Επιπλέον, έχει κατακτήσει 5 Πρωταθλήματα Κατασκευαστών. Επιπλέον μετρά 3 νίκες στο Pikes Peak Hill Climb, το 1988 με τον Άρι Βάτανεν, το 1989 με τον Ρόμπι Άνσερ και το 2013 με τον Σεμπαστιέν Λεμπ. Τίτλοι στο Super Touring, συμπεριλαμβανομένου και του 1997 German Super Tourenwagen Cup με το 406 και 7 νίκες στο Ράλι Ντακάρ. Τέλος, έχει κατακτήσει έναν Τίτλο στο World Rallycross Championship.

Peugeot Sport

H CEO της Peugeot, Λίντα Τζάκσον πιστεύει πως: «Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός παρέχει στην αυτοκινητοβιομηχανία ένα εξαιρετικό εργαστήριο τεχνολογίας για την επιτάχυνση της έρευνας και της προόδου. Για τη μάρκα μας, παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διάθεση των μοντέλων μας και στα σχέδιά μας για την κινητικότητα του αύριο. Τα 40 χρόνια της Peugeot Sport στον μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν έχουν μόνο επιφέρει μια μεγάλη λίστα νικών και τίτλων, αλλά αποτέλεσαν επίσης πηγή πραγματικής υπερηφάνειας. Αυτή η κληρονομιά είναι που μας καθοδηγεί και, κυρίως, χρησιμεύει ως εφαλτήριο για περαιτέρω κατακτήσεις, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον»

Η Peugeot Sport επιστρέφει στον Παγκόσμιο χάρτη του μηχανοκίνητου αθλητισμού το 2022 με το πρόγραμμα Hypercar και το νέο 9X8 Le Mans Hypercar. To αγωνιστικό αναμένεται να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC) και τις 24 Ώρες Λε Μαν με All Star οδηγούς.

Peugeot 9X8 Hypercar

Το 9X8 ξεκινά μια πέμπτη δεκαετία στην παγκόσμια σκηνή του μηχανοκίνητου αθλητισμού με στόχο να προσθέσει άλλο ένα λαμπρό κεφάλαιο σε μια αθλητική περιπέτεια που ενσωματώνει εδώ και καιρό στην αναζήτησή της για υπεροχή και συναίσθημα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!