Στις 25 Οκτωβρίου έρχεται ο νέος «καθαρός» δακτύλιος – τι αλλάζει

Στις 25 Οκτωβρίου έρχεται ο νέος «καθαρός» δακτύλιος – τι αλλάζει
Έρχονται νέα, πιο αυστηρά δεδομένα στην κυκλοφορία οχημάτων στο κέντρο της πόλης.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επαναφορά του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, μία επαναφορά που θα έρθει με νέα δεδομένα. Θυμίζουμε πως ο «Πράσινος Δακτύλιος» είχε μπει σε αναστολή λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19 και του lockdown στο οποίο αυτή είχε οδηγήσει.

Με 17 μήνες καθυστέρηση οι περιορισμοί επιστρέφουν αλλά με αρκετές διαφοροποιήσεις. Ας τα δούμε αναλυτικά. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στοχεύει στο να κλείσει κάθε «παραθυράκι» υπήρχε στο έως τώρα καθεστώς.

Ο «Καθαρός Δακτύλιος» όπως θα είναι η επίσημη ονομασία του, θα βασίζεται στη γνωστή λογική «μονά-ζυγά». Από αυτό το πλαίσιο, θα εξαιρούνται μόνο τα ηλεκτρικά οχήματα! Πράγμα που αφήνει ξεκρέμαστους όλους τους νέους ιδιοκτήτες οχημάτων που βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ (1221 Β/30-3-2021) είχαν τη δυνατότητα εισόδου στο κέντρο της πρωτεύουσας, εφόσον πληρούσαν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Όπως για παράδειγμα τα επιβατικά οχήματα που είχαν ταξινομηθεί από 1/1/2021 και σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων WLTP (Worldwide Light Test Procedure) είχαν τιμές ρύπων κάτω από τα 175 gr CO2/km.

Traffic light

Παράλληλα, σχεδιάζεται η αναπροσαρμογή του ωραρίου τροφοδοσίας καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επηρεάζει σημαντικά το επίπεδο της συμφόρησης στην πρωτεύουσα. Εδώ, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνεργάζεται με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε οι όποιες αποφάσεις, να μη μείνουν στις ανακοινώσεις αλλά να έχουν άμεση και αυστηρή εφαρμογή.

Τέλος, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιεί μελέτη για να επαναπροσδιοριστούν τα γεωγραφικά όρια του Δακτυλίου, καθώς κρίνεται πως χρειάζεται αναπροσαρμογή ο σχεδιασμός του. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να «ανοίξει» ο κύκλος του.

Σήμερα, τα όρια εφαρμογής του μικρού δακτυλίου είναι οι παρακάτω δρόμοι: Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ – Μεσογείων - Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

Daktylios

Τα όρια αυτά, επισημαίνονται μέσω ειδικών πινακίδων την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο και είναι σε ισχύ από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 07:00 έως τις 20:00 και την Παρασκευή από τις 7:00 έως τις 15:00. Ο δακτύλιος δεν ισχύει τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και τις ημέρες κατά τις οποίες πραγματοποιούνται 24ωρες απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!