Πως επέστρεψε το Ράλι Ακρόπολις στο WRC (vid)

Νίκος Γιαννούλας
Πως επέστρεψε το Ράλι Ακρόπολις στο WRC (vid)
Το Ράλι Ακρόπολις ζούσε στις καρδιές μας αλλά ήταν 8 χρόνια εκτός WRC και 2 εκτός ERC. Το αξίζει η επιστροφή στην κορυφή και αξίζει να δούμε πως έγινε αυτή εφικτή.

Με τα προβλήματα που συνεχίζει να δημιουργεί ο κορονοϊός σε όλα τα κορυφαία πρωταθλήματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η Ελλάδα, με την καλή επιδημιολογική της εικόνα, μπήκε σχετικά νωρίς στο κάδρο των εναλλακτικών τοποθεσιών για την φιλοξενία αγώνα του WRC, καθώς ειδικά στη Λατινική Αμερική υπήρχαν μεγάλα προβλήματα με την πανδημία.

Η Ελλάδα έχει δεκαετίες εμπειρία οργάνωσης αγώνα στο πλαίσιο του WRC, το Ράλι Ακρόπολις είχε επανειλημμένα χαρακτηριστεί ένα από τους κορυφαίους αγώνες στο παρελθόν, ενώ η θέση της χώρα και ο καλός καιρός σε ένα μεγάλο διάστημα του έτους δημιουργούν το ιδανικό πλαίσιο.

Το μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή ότι το Ράλι Ακρόπολις δεν υπήρχε ως προοπτική στο πρόγραμμα του 2021 που καταρτίστηκε το 2020, ξεπεράστηκε με πολύ δουλειά τόσο από τις ομάδες οργάνωσης, όσο και από την πολιτική ηγεσία.

Αρχικά ο αγώνας μπήκε ως εναλλακτική πιθανότητα σε περίπτωση ακύρωσης του Ράλι Χιλής, ενώ στη συνέχεια δόθηκε το πράσινο φως για την πραγματοποίησή του. Πριν από αυτά τα σημαντικά ορόσημα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και η ομάδα της Motorsport Greece, είχαν προωθήσει με ένταση την ατζέντα της επιστροφής του Ράλι Ακρόπολις στο WRC.

Η μεγάλη στιγμή ήρθε στις 26 Μαρτίου 2021, όπου επίσημα η FIA, η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, ανακοίνωσε την ένταξη του Ράλι Ακρόπολις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και τη διενέργειά του από 9-12 Σεπτεμβρίου 2021.

Οι πανηγυρικές δηλώσεις

O Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε ένθερμος υποστηριχτής του αγώνα. Έτσι, στην αποκάλυψη της επιστροφής του Ράλι Ακρόπολις, δήλωσε: «Πριν από εβδομήντα χρόνια η Ακρόπολη αποτέλεσε το φόντο για έναν σπουδαίο αγώνα, που αργότερα καθιερώθηκε ως το “ Ράλι των Θεών”. Ένας επικός αγώνας ράλι που ανέκαθεν έφερνε τα πληρώματα αντιμέτωπα με συνθήκες μοναδικές. Έπειτα από οκτώ χρόνια απουσίας, το Ράλι Ακρόπολις επιστρέφει, και μάλιστα εν μέσω μιας χρονικής συγκυρίας που η Ελλάδα βρίσκει και πάλι το δρόμο της».

«Κατά την τελευταία δεκαετία βρεθήκαμε στη δική μας “διαδρομή”, που περιείχε πολλές εναλλαγές. Πλέον, η Ελλάδα χαράζει το μέλλον της κάνοντας σημαντικά άλματα όσον αφορά την έρευνα, την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε και πάλι να φιλοξενήσουμε διεθνούς απήχησης εκδηλώσεις, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι».

Ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης εργάστηκε σκληρά, μαζί με τη Motorsport Greece και φυσικά δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το θετικό αποτέλεσμα: «Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να δηλώσουμε πως εκπληρώσαμε την υπόσχεση που δώσαμε στον ελληνικό λαό και στους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τα φώτα του παγκόσμιου motorsport και του αθλητισμού γενικότερα στρέφονται ξανά στην Ελλάδα. Στην αναγεννημένη και φωτεινή Ελλάδα, που ακτινοβολεί σε όλον τον κόσμο!

Η επάνοδος του Ράλι Ακρόπολις στο ημερολόγιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι είναι γεγονός. Από σήμερα κιόλας, ξεκινάμε την οργάνωση του κορυφαίου αγώνα του θεσμού! Του Ράλι Ακρόπολις, που είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία του motorsport. Η Ελλάδα είναι εδώ για να σας καλωσορίσει! Είναι παρούσα, εξωστρεφής και πρωταγωνιστεί σε όλους τους τομείς».

Τέλος, ο Ζαν Τοντ, πρόεδρος της FIA, συνόδευσε την ανακοίνωση ένταξης του Ράλι Ακρόπολις στο φετινό καλεντάρι του WRC με τις δικές του δηλώσεις: «Το Ράλι Ακρόπολις δε χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για ένα θρυλικό γεγονός, όπου ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και η τεχνολογία συναντούν την ιστορία, στη “ γη των Θεών”. Ο αγώνας είναι γνωστός για ορισμένες από τις σκληρότερες ειδικές διαδρομές στον κόσμο και προσωπικά έχω κάποιες ιδιαίτερες αναμνήσεις, έχοντας αγωνιστεί ως συνοδηγός σε πέντε Ράλι Ακρόπολις, μεταξύ 1970 και 1981. Χαίρομαι για την επιστροφή του στο υψηλότερο επίπεδο και θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική Κυβέρνηση για την πολύτιμη υποστήριξη, όπως και τους διοργανωτές για την ισχυρή τους δέσμευση».

Το υπέροχο video στη συνέχεια ήταν αυτό που ακολούθησε την επίσημη ανακοίνωση για την επιστροφή του Ράλι Ακρόπολις στο WRC και εστιάζει στη μεγάλη ιστορία του εθνικού μας αγώνα αλλά και στο λαμπρό μέλλον του.

Image Credit: Citroen, Motorsport Greece

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!