Ο Άλεξ Φοντάνα έτοιμος για τις 24 Ώρες του Σπα

Ο Άλεξ Φοντάνα έτοιμος για τις 24 Ώρες του Σπα
Ο Ελληνοελβετός οδηγός, Άλεξ Φοντάνα, ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη αγωνιστική πρόκληση του 2021, η οποία είναι ο ιστορικός αγώνας στο Σπα.

O Άλεξ Φοντάνα ετοιμάζεται για τον θρυλικό 24ωρο αγώνα στο Σπα, το οποίο αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για κάθε οδηγό αγώνων. Ο Ελληνοελβετός οδηγός βρίσκεται ήδη στην πίστα και μαζί με την ομάδα του, Emil Frey Racing, στοχεύουν σε ακόμα μια επιτυχία στο 2021. Η αγωνιστική σεζόν του Άλεξ Φοντάνα εξελίσσεται με εξαιρετικό τρόπο στο GT World Challenge Europe, καθώς είναι πρωτοπόρος στη βαθμολογία της Κατηγορίας Silver τόσο στο πρωτάθλημα Sprint όσο και στο Endurance.

Μιλώντας στο Gazzetta, μοιράστηκε τα συναισθήματά του για την επιστροφή του σε έναν από τους μεγαλύτερους αγώνες παγκοσμίως. «Νιώθω υπέροχα που θα αγωνιστώ και πάλι στις 24 Ώρες του Σπα. Έχω αγωνιστεί άλλες 4 φορές στον αγώνα και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που επιστρέφω και φέτος. Είναι από τους μεγαλύτερους αγώνες στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και μάλλον ο μεγαλύτερος για αγωνιστικά GT3. Ο αγώνας θα έχει πάνω από 60 αγωνιστικά αυτοκίνητα της ίδιας κατηγορίας. Είναι φανταστικός αριθμός, όμως κάνει τον αγώνα ακόμα πιο δύσκολο. Οι 24 Ώρες του Σπα είναι από τα σύμβολα του μηχανοκίνητου αθλητισμού».

Ο Φοντάνα αγωνίζεται στην Κατηγορία Silver με τη #14 Lamborghini Huracan GT3. Έχοντας την πρωτοπορία στη βαθμολογία με 3 νίκες στο πρωτάθλημα, η αυτοπεποίθησή του βρίσκεται στα ύψη. Όμως ποια είναι η ιδανική προετοιμασία για μια τέτοια δοκιμασία όπως αυτή του Σπα; «Για έναν τέτοιο αγώνα είναι πολύ σημαντική η προετοιμασία. Πρέπει να έχεις προετοιμαστεί από την αρχή της σεζόν, να δεις πού υστερείς σε ταχύτητα και φυσική κατάσταση. Πρέπει να είσαι σε τέλεια φυσική κατάσταση. Ακόμα και με ιδανική προπόνηση, μπορεί μετά από 2 ώρες να αισθάνεσαι καλά, όμως αν έχεις άλλες 6 ή 8 ώρες τότε έχεις μπροστά σου έναν μεγάλο αγώνα. Χάνεις πολλά σωματικά υγρά και πρέπει να διατηρήσεις σε καλή κατάσταση τα χέρια σου λόγω της οδήγησης, το λαιμό σου λόγω των δυνάμεων που ασκούνται και τα πόδια σου, διότι πρέπει να είσαι έτοιμος να φρενάρεις και να επιταχύνεις σε κάθε γύρο, σε κάθε στροφή».

Alex Fontana

Σε έναν τόσο δύσκολο αγώνα όπως οι 24 Ώρες του Σπα, υπάρχουν προσδοκίες σύμφωνα με τον Άλεξ: «Προσωπικά δεν έχω προσδοκίες, διότι είναι πολύ περίπλοκος αγώνας. Θα κοκοιτάξω να απολαύσω τη στιγμή, να απολαύσω την οδήγηση στην πίστα, το ότι είμαι μέρος αυτού του event. Πηγαίνοντας όντας πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα έχω μεγάλο κίνητρο να τα πάω καλά. Είναι ένας τόσο μεγάλος αγώνας που δεν μπορείς να εστιάζεις στους βαθμούς. Είναι ένας αγώνας επιβίωσης, πρέπει να αποφύγεις την παραμικρή επαφή και τις ποινές. Μπορεί να τύχει το οτιδήποτε, αυτή είναι η φύση των αγώνων. Πρέπει να απολαύσουμε την οδήγηση, να είμαστε προσεκτικοί, να έχουμε τέλεια στρατηγική και στις τελευταίες ώρες θα δούμε την πραγματική θέση μας στην κατάταξη».

Τέλος, ο Άλεξ τονίζει τις προκλήσεις του Σπα, σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον με περισσότερους από 60 αντιπάλους. «Αρχικά ο καιρός μπορεί να παίξει το ρόλο του, αλλάζει συνεχώς στην περιοχή αυτή. Τη μία στιγμή έχει ήλιο και μπορεί να αλλάξει αμέσως σε ψιλόβροχο ή καταρρακτώδη βροχή. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε κατάσταση και να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως. Είναι τόσο μεγάλος αγώνας που πρέπει να κοιτάμε μαζί με την ομάδα όλη την εικόνα του και όχι μόνο τις πρώτες ή τις τελευταίες ώρες. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι και παράλληλα χαλαροί γιατί δεν πρέπει να κάνουμε λάθη. Είναι τόσο μεγάλη η εβδομάδα που πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας είσαι κουρασμένος. Εάν μείνουμε μακριά από λάθη, κάνουμε σωστά pit-stop και είμαστε μεθοδικοί τότε μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά».

Οι 24 ώρες του Σπα είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν το Σάββατο στις 17:00 ώρα Ελλάδος. Μπορείτε να βρείτε το live του αγώνα εδώ.

Ο Άλεξ Φοντάνα είναι Ελληνοελβετός οδηγός και έχει οδηγήσει σε όλες τις μικρές κατηγορίες, κερδίζοντας το πρωτάθλημα Formula 3 Open το 2011. Ως οδηγός εξέλιξης της Lotus έχει οδηγήσει μονοθέσιο Formula 1. Έχοντας μετακομίσει στους αγώνες αντοχής τα τελευταία χρόνια, ο Άλεξ έχει γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες κερδίζοντας το GT World Challenge Sprint στην κατηγορία Silver το 2018.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!