Δοκιμασία στη θρυλική Ίμολα για τον Μαρκογιάννη (pics & vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Δοκιμασία στη θρυλική Ίμολα για τον Μαρκογιάννη (pics & vid)
Ο Έλληνας οδηγός μας εκπροσωπεί στον ανταγωνιστικό θεσμό της Ιταλικής Formula 4 powered by Abarth

Το πρωτάθλημα της Ιταλικής Formula 4 powered by Abarth πατάει ξανά γκάζι, με τον Τζώρτζη Μαρκογιάννη να δοκιμάζεται σε μία πραγματικά θρυλική πίστα. Αυτό το Σαββατοκύριακο το σκηνικό μεταφέρεται στο Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, όπου διεξάγεται ο τέταρτος γύρος της σεζόν του 2021.

Στην πρεμιέρα του Πολ Ρικάρ στη Γαλλία, ο 16χρονος είχε τρεις αγώνες εντυπωσιακής αναρρίχησης στην κατάταξη. Από το Μιζάνο ήταν απών λόγω σχολικών υποχρεώσεων αφού σε αντίθεση με τους περισσότερους συναθλητές του πηγαίνει κανονικά σχολείο, όντας μαθητής της Β Λυκείου. Στη Βαλελούνγκα είχε τρεις απαιτητικούς αγώνες, που του πρόσφεραν πολύτιμα μαθήματα.

Καλά προετοιμασμένος

Αυτή τη φορά ο οδηγός της CRAM Motorsport θα αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις τον ανταγωνισμό. Παρά τις αυξημένες σχολικές υποχρεώσεις του, δεν περιορίστηκε στη δουλειά στον προσομοιωτή αλλά την περασμένη εβδομάδα ταξίδεψε στην Ιταλική πίστα που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Μπολόνια και συμμετείχε σε δοκιμές εξέλιξης!

Georgis Markogiannis

Ένα πολύτιμο διήμερο τεστ για τον ταλαντούχο οδηγό, ώστε να μη αποτελέσει «ταξίδι στο άγνωστο» το αγωνιστικό τριήμερο σε αυτό το απαιτητικό σιρκουί. O Τζώρτζης μοιράστηκε τις εντυπώσεις του από το τεστ στη θρυλική πίστα αλλά και τις προσδοκίες του για τους τρεις αγώνες του Σαββατοκύριακου.

Δοκιμές… χρυσάφι

Πόσο χρήσιμες ήταν οι δοκιμές που έκανες στην Ίμολα;
Με δεδομένο ότι ήταν μια άγνωστη για εμένα πίστα, έχοντας ολοκληρώσει ένα διήμερο δοκιμών υπό συνθήκες παρόμοιες με αυτές του επικείμενου αγώνα, θεωρώ ότι έχω πλέον ολοκληρωμένη αντίληψη των μυστικών της πίστας, καθώς και μια εκτενή σειρά μετρήσεων και δεδομένων τα οποία μελέτησα και θα αξιοποιήσω στον αγώνα.

Τι έμαθες;
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα απαιτητική και τεχνική πίστα, με διαφορετικών ειδών στροφές. Τα δύο chicane που αποτελούν το πρώτο τμήμα της χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες. Στη συνέχεια, το δεύτερο κομμάτι διακρίνεται για τις υψομετρικές διαφορές που αλλάζουν διαρκώς τα σημεία φόρτισης του αυτοκινήτου. Τέλος, το τελευταίο τμήμα της περιέχει το πασίγνωστο κράσπεδο της Variante Alta, το οποίο απογειώνει πλήρως το αυτοκίνητο για μερικά δευτερόλεπτα, καθώς και ένα κατηφορικό σημείο φρεναρίσματος, στο οποίο παρατηρούνται συχνά μπλοκαρίσματα των μπροστινών τροχών λόγω της υπερβολικής φόρτισης.

Georgis Markogiannis

Μίλησέ μας για τις ιδιαιτερότητες της θρυλικής πίστας…
Το σύμπλεγμα στροφών Aqua Minerali αποτελεί μία πασίγνωστη παγίδα για οδηγούς, καθώς πρόκειται για κατηφορική ζώνη φρεναρίσματος η οποία υπερφορτίζει το μονοθέσιο στην αριστερή του πλευρά λόγω της δεξιάς στροφής που προηγείται. Ακόμη, η τυφλή έξοδος της γρηγορότερης στροφής της πίστας (Piratella) χρειάζεται ιδανική γραμμή καθώς παραμονεύει ο τοίχος. Τέλος, ο ακριβής υπολογισμός της απογείωσης στο κράσπεδο της Variante Alta, ώστε να τοποθετηθεί σωστά το μονοθέσιο για την αριστερή στροφή που ακολουθεί αμέσως μετά την προσγείωση, αποτελεί μεγάλη πρόκληση με δεδομένο ότι δεν υπάρχει οπτική επαφή, λόγω του ύψους του κερμπ και της καμπύλης του δρόμου.

Ποιο σημείο της πίστας σε δυσκολεύει περισσότερο;
Το δεύτερο τμήμα της πίστας είναι αυτό που με δυσκόλεψε περισσότερο, καθώς για να επιτευχθεί υψηλή απόδοση απαιτείται η λήψη μεγάλων ρίσκων.

Επιδέχεται βελτίωσης η εξοικείωσή σου με την πίστα της Imola;
Πρόκειται για μία ιδιαίτερη πίστα και θεωρώ πως επιδέχεται βελτίωσης η εξοικείωσή μου, όμως ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα κατά την διάρκεια του διημέρου δοκιμών.

Πόση διαφορά είχε η οδήγηση σ’ αυτή την πίστα σε σχέση με τον προσομοιωτή;
Η αίσθηση που προδίδει το άλμα στην Variante Alta δεν αντανακλάται τόσο έντονα στον προσομοιωτή, όπως άλλωστε και οι έντονες υψομετρικές διαφορές.

Δείτε ένα γύρο στην Ίμολα στον προσομοιωτή…

Με την καθοδήγηση ενός οδηγού της F1

Ποιος είναι ο στόχος που θέτεις στον επικείμενο τέταρτο γύρο της σεζόν;
Κύριο κομμάτι που επιδέχεται βελτίωση είναι η διαδικασία των κατατακτήριων δοκιμών, που εξασφαλίζει μία ικανοποιητική θέση εκκίνησης από την οποία μπορώ να αναρριχηθώ στην κατάταξη με μεγαλύτερη ευκολία και λιγότερο κίνδυνο. Στόχος μου είναι να τερματίσω τους τρεις αγώνες χωρίς εγκατάλειψη, σε μία καλή θέση σε αυτήν την άγνωστη μέχρι προχθές για εμένα πίστα, γεγονός που θα μου δώσει αυτοπεποίθηση για τους επόμενους αγώνες που θα λάβουν μέρος σε πίστες που γνωρίζω καλά.

Είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις ένα κορυφαίο Ιταλό οδηγό αγώνων, τον Γιάρνο Τρούλι, καθώς ο γιος του έκανε δοκιμές στην ίδια ομάδα με σένα. Τι έμαθες απ’ αυτόν;
Σε συζήτηση με τον θρύλο της Formula 1, Γιάρνο Τρούλι (σ.σ. 256 GP, 1 νίκη, 4 pole, 11 βάθρα), μας εκμυστηρεύτηκε πως ο τεχνικός χαρακτήρας της πίστας απαιτεί ιδιαίτερη επιμονή και επιμονή για να αποκαλύψει κανείς τα μυστικά της. Οποιαδήποτε βιασύνη ενδέχεται να αποβεί επικίνδυνη.

Georgis Markogiannis Jarno Trulli

Φαντάζομαι πως οι συνομήλικοί σου αυτή την εποχή είναι διακοπές, πόσο δύσκολο είναι να συνεχίσεις να δουλεύεις σκληρά;
Η συμμετοχή σε αυτούς τους παγκοσμίου επιπέδου αγώνες είναι συναρπαστική αλλά απαιτεί σημαντικές θυσίες σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Μετά την Ίμολα όμως, υπάρχει η καλοκαιρινή διακοπή του πρωταθλήματος για τον Αύγουστο, οπότε θα έχω την ευκαιρία να δω την οικογένειά μου και να διασκεδάσω με τους φίλους μου. Χρειάζεται όμως ακόμη υπομονή, προς το παρόν το μυαλό μου είναι επικεντρωμένο στους αγώνες!

Πληροφορίες & πρόγραμμα

Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari
Γύρος 4, 23-25.07.2021
Μήκος: 4.909m
Στροφές: 19
Διάρκεια αγώνων: 30’ + 1 γύρο

Το πρόγραμμα των αγώνων
Σάββατο 24/7, 17.10 ώρα Ελλάδας, Αγώνας 1
Κυριακή 24/7, 11.20 ώρα Ελλάδας, Αγώνας 2
Κυριακή 24/7, 18.15 ώρα Ελλάδας, Αγώνας 3

Georgis Markogiannis

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!