Παρουσιάστηκε η BMW i4 (pics & vid)

Παρουσιάστηκε η BMW i4 (pics & vid)
Η πολυαναμενόμενη ηλεκτρική BMW i4 έχει σχεδιαστεί με την οδηγική ευχαρίστηση στο επίκεντρο

Η μετάβαση της BMW προς την ηλεκτρική εποχή συνεχίζεται, με την παγκόσμια παρουσίαση του i4, του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου που η βαυαρική μάρκα σχεδίασε και κατασκευάζει με έμφαση στα δυναμικά οδηγικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο στο οποίο η απόδοση παίζει πρωτεύοντα ρόλο αλλά ταυτόχρονα συνδυάζεται με μεγάλη αυτονομία.

i4

Η νέα BMW i4 έχει σχεδιαστεί εξαρχής ως ηλεκτρικό όχημα., ωστόσο διατηρεί τη σχεδιαστική ταυτότητα των μοντέλων της εταιρείας. Το 4θυρο grand coupe αμάξωμα υπόσχεται ότι οι επιδόσεις συνδυάζονται με μεγάλη πρακτικότητα και ικανούς χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Είναι «χτισμένη» πάνω σε μία νέα, ευέλικτη πλατφόρμα, που επιτρέπει μεγάλα μετατρόχια και μεταξόνιο ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει υψηλή ακαμψία αμαξώματος με χαμηλό σχετικά βάρος. Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί και στην αεροδυναμική του αυτοκινήτου, με το συντελεστή οπισθέλκουσας Cd να είναι μόλις 0,24.

i4

Χρησιμοποιείται η 5η γενιά της τεχνολογίας eDrive της BMW, με εξελιγμένο ηλεκτροκινητήρα, μετάδοση και ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς και τελευταίας τεχνολογίας μπαταρίες. Οι μταρίες αυτές έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα (έως 2,14 kW/kg) και η ωφέλιμη χωρητικότητά τους είναι 80,7 kWh. Θα έχει τη δυνατότητα να φορτίζει σε πολύ υψηλή ταχύτητα, που φτάνει μέχρι τα 200 kW/h. Ενδεικτικά, στους ταχυφορτιστές που υποστηρίζουν αυτές τις ταχύτητες θα μπορεί να φορτίζει από 0 έως 80% της χωρητικότητάς της σε περίπου 30 λεπτά.

i4

Το λανσάρισμα στην αγορά της νέας i4 θα γίνει αργότερα μέσα στη χρονιά και αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις. Η «βασική» i4 eDrive40 θα είναι κλασικά πισωκίνητη και θα αποδίδει 340 ίππους, με αυτονομία WLTP που θα φτάνει μέχρι τα 590 χιλιόμετρα. Δεν θα είναι σε καμία περίπτωση αργή και παρότι θα ζυγίζει λίγο πάνω από 2 τόνους, θα επιταχύνει από στάση μέχρι τα 100 χλμ/ώρα σε 5,7 δευτερόλεπτα ενώ η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 190 χλμ/ώρα.

i4

Θα υπάρχει όμως και η i4 M50, που όπως φανερώνει το όνομα θα είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα που θα προέρχεται από την BMW M GmbH. Η i4 M50 θα είναι εφοδιασμένη με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, και θα είναι τετρακίνητη. Συνδυαστικά θα αποδίδει 544 ίππους και θα έχει αυτονομία που σύμφωνα με τον κύκλο WLTP θα φτάνει μέχρι τα 510 χιλιόμετρα. Εδώ, προφανώς, οι επιδόσεις είναι καταιγιστικές. Η BMW ανακοινώνει μόλις 3,9 δευτερόλεπτα για το 0-100 χλμ/ώρα ενώ η μέγιστη ταχύτητα ορίζεται ηλεκτρονικά στα 225 χλμ/ώρα.

i4

Καθώς μιλάμε για ηλεκτρικά οχήματα, η προσοχή στα περιβαλλοντικά ζητήματα έρχεται επίσης στο προσκήνιο. Η BMW δηλώνει ότι σε όλο τον κύκλο παραγωγής, που θα γίνεται στο εργοστάσιο του Μονάχου, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στο να τα μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο το αποτύπωμα άνθρακα ενώ ειδικά οι μπαταρίες θα παράγονται αποκλειστικά με χρήση «πράσινης» ενέργειας.


Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!