Χειμερινοί Ολυμπιακοί Κίνας: Μη ανιχνεύσιμα καρτοκινητά, αυστηρή κρατική επιτήρηση και κατηγορίες για γενοκτονία

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Κίνας: Μη ανιχνεύσιμα καρτοκινητά, αυστηρή κρατική επιτήρηση και κατηγορίες για γενοκτονία

bet365

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Κίνας επισκιάζονται από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπερβολική κρατική επιτήρηση.

Πολλά έχουν αλλάξει από την τελευταία φορά που η Κίνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2008. Το έθνος έχει εξελιχθεί σε μια τεχνολογική υπερδύναμη με προηγμένες δυνατότητες σε οτιδήποτε, από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τους κβαντικούς υπολογιστές. Εγχώριοι τεχνολογικοί γίγαντες κατασκευάζουν προϊόντα που έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε βασικές καθημερινές ασχολίες στις ζωές των ανθρώπων.

Ταυτόχρονα όμως η τεχνολογική επιτήρηση και λογογκρισία των πολιτών της χώρας παρουσιάζει ανάλογη αύξηση. Η Κίνα διατηρεί μια εξελιγμένη ομάδα από χάκερ που υποστηρίζονται από τον κρατικό μηχανισμό και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει προειδοποιήσει για την κράτηση και την μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στο Πεκίνο είναι αυτό της Αμερικανίδας snowboarder Τζούλια Μαρίνο, η οποία αφού ολοκλήρωσε την προετοιμασία της για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, Αμερικανοί αξιωματούχοι της επέστησαν την προσοχή σχετικά με τον αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης της διοργανώτριας χώρας.

Ολυμπιακοί Οργανισμοί σε Καναδά, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και ΗΠΑ προειδοποίησαν τους αθλητές τους να μην πάρουν τα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα μαζί, αλλά καρτοκινητά, γιατί όποιες συσκευές μεταφέρουν στην Κίνα είναι πολύ πιθανό να παρακολουθούνται. Ενημερωτικό σημείωμα του FBI προτείνει στους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν προσωρινά μη ανιχνεύσιμα καρτοτηλέφωνα. Ενώ σε συνέντευξή της η Μαρίνο τόνισε ότι οι συμμετέχοντες προειδοποιήθηκαν να μην μιλούν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χιλιάδες ξένοι αθλητές, προπονητές, ορισμένοι διπλωμάτες και μέλη των μέσων ενημέρωσης που παρευρίσκονται στην Κίνα φρόντισαν να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να προστατευτούν από την κατασκοπεία των αυταρχικών αξιωματούχων επιβολής του νόμου. Χρησιμοποίησαν φορητούς υπολογιστές μίας χρήσης και τηλέφωνα για να διασφαλίσουν ότι δεν μπορούν να συλλεχθούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και να λογοκριθεί πιθανή κριτική τους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του μουσουλμανικού πληθυσμού των Ουιγούρων στη βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ.

«​Για όποιον επισκέπτεται την Κίνα, πρέπει να αναμένει ότι ό,τι κάνει σε μια ηλεκτρονική συσκευή καταγράφεται», λέει ο Φέργκους Χάνσον, διευθυντής διεθνούς κυβερνοπολιτικής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας. «Το επίπεδο ασφάλειας που εκεί είναι πολύ χαμηλό»!

Έως και 1 εκατομμύριο Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην περιοχή Σιντζιάνγκ. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η κινεζική κυβέρνηση διαπράττει γενοκτονία! Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πληθυσμοί των Ουιγούρων εξαναγκάζονται σε εργασία ενώ οι γυναίκες στειρώνονται βίαια.

Διεθνείς διπλωμάτες μποϊκοτάρουν τους αγώνες εξαιτίας των παράφορων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την Κίνα να μένει ανεπηρέαστη και να μην αλλάζει την προσέγγισή της. Παράλληλα, οι υποστηριζόμενοι από τον κρατικό μηχανισμό χάκερ έχουν γίνει ολοένα και πιο αδίστακτοι δρώντας παράλληλα με τεράστιες επιχειρήσεις παραπληροφόρησης που διέχεαν fake news σχετικά με τα τους επικριτές των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια του δεκαπενθημέρου των Ολυμπιακών Αγώνων (04/02-20/02) αθλητές αλλά και όλοι όσοι εργάζονται για τις εκδηλώσεις πρέπει να παραμείνουν μέσα σε μια αυστηρή φούσκα ως μέτρο τήρησης των κανόνων για τον Covid -19. Η φούσκα, γνωστή ως «κλειστός βρόχος» περιλαμβάνει κέντρα πολυμέσων, ξενοδοχεία, τα ολυμπιακά χωριά των αθλητών και χώρους διεξαγωγής εκδηλώσεων. Όλοι πρέπει να παραμένουν εντός του βρόχου καθόλη τη διάρκεια των αγώνων!

Παράλληλα, όσοι βρίσκονται εκεί απαιτείται να χρησιμοποιούν την επίσημη εφαρμογή των Ολυμπιακών Αγώνων MY2022 για να παρακολουθούν τα ταξιδιωτικά τους δεδομένα και τις πληροφορίες υγείας συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού και της κατάστασης του εμβολιασμού τους.

Έρευνα από το Citizen lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο διαπίστωσε ότι η εφαρμογή δεν είναι διαφανής σχετικά με το πού στέλνει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και περιλαμβάνει μια λίστα με ευαίσθητες λέξεις που είναι σχεδιασμένη να μπλοκάρει αναφορές σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και τις κινεζικές Αρχές. Η συγκεκριμένη λίστα λογοκρισίας δεν ήταν ενεργή όταν την εντόπισαν οι ερευνητές.

«Αυτό που πραγματικά αναζητούν είναι οποιαδήποτε κριτική κατά της κινεζικής κυβέρνησης», λέει η Κάθι Στίρμαν, πρώην πράκτορας του FBI που λέει ότι παρακολουθήθηκε ενώ ζούσε στην Κίνα. «Η κινεζική κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο υπόλοιπος κόσμος τους επικρίνει λόγω της κατάστασης των Ουιγούρων».

Η συμβουλή του FBI για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν κατονομάζει την εφαρμογή MY2022 ως απειλή, αλλά προειδοποιεί για τον αυξημένο κίνδυνο που παρουσιάζουν τέτοιου είδους συστήματα! «Η λήψη και η χρήση εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για τη συμμετοχή ή την παραμονή στη χώρα, θα μπορούσε να αυξήσει την ευκαιρία για τους κυβερνοχώρους να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες ή να εγκαταστήσουν εργαλεία παρακολούθησης, κακόβουλο κώδικα ή κακόβουλο λογισμικό», λέει.

Μέσα στη φούσκα οι κινεζικές αρχές έχουν αποσυναρμολογήσει το «τείχος προστασίας της χώρας» το οποίο αποκλείει μια μακρά λίστα ιστοσελίδων συμπεριλαμβανομένων των Google, Wikipedia, Netflix, και των περισσότερων ξένων μέσων ενημέρωσης και υπηρεσιών. Οι αναφορές λένε ότι ο ιντερνετικός Ιστός [εντός φούσκας] δεν λογοκρίνεται καθόλου για τους ταξιδιώτες των Ολυμπιακών Αγώνων, επιτρέποντας στους αθλητές να χρησιμοποιούν τα social media και στους ξένους ρεπόρτερ να εργάζονται για τους αγώνες.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται μέσα στη φούσκα μπορούν να επικρίνουν τις εμπειρίες που είχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που συνοδεύεται όμως από πρόσθετους κινδύνους. Η ΔΟΕ λέει ότι διαχειρίζεται την πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε χώρους εκδηλώσεων και στο Ολυμπιακό χωριό και διέπεται από τον νέο νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων της Κίνας, ο οποίος μιμείται το ευρωπαϊκό GDPR, αλλά σε μεγάλο βαθμό δεν ισχύει για κρατικούς φορείς!

Οι αξιωματούχοι που διοργανώνουν τους αγώνες έχουν προειδοποιήσει ότι όσοι επισκέπτονται την Κίνα θα μπορούσαν να τιμωρηθούν εάν ασκήσουν κριτική στον οικοδεσπότη τους. «Οποιαδήποτε έκφραση είναι σύμφωνη με το Ολυμπιακό πνεύμα, είμαι βέβαιος ότι θα προστατεύεται και οτιδήποτε και οποιαδήποτε συμπεριφορά ή ομιλία είναι ενάντια στο Ολυμπιακό πνεύμα, ειδικά ενάντια στους κινεζικούς νόμους και κανονισμούς, υπόκεινται επίσης σε τιμωρία», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πεκίνου 2022 Yang Shu τον Ιανουάριο! Δεν διευκρίνισε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να τιμωρηθούν οι αθλητές, αλλά είπε ότι μια πιθανή επιλογή θα ήταν η απώλεια της διαπίστευσης για τους αγώνες.

Οι αθλητές δηλώνουν ότι φοβούνται για όσους επιλέξουν να διαμαρτυρηθούν. Οι ανησυχίες σχετικά με τη λογοκρισία και την κατάργηση της ελευθερίας του λόγου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Κίνας έρχονται καθώς η χώρα έχει αυξήσει τον έλεγχο του τρόπου λειτουργίας των εταιρειών τεχνολογίας και προσπάθησε να διεκδικήσει περισσότερο έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ. Τον Ιούνιο του 2021, οι αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία της μεγαλύτερης φιλοδημοκρατικής εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ, της Apple Daily, και στη συνέχεια έκλεισε.

Σε αντίθεση με τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, οι ξένοι δημοσιογράφοι που ταξιδεύουν στην Κίνα δεν θα μπορούν να εξερευνήσουν τη χώρα και να αναφέρουν την εσωτερική της κατάσταση. «Η κινεζική κυβέρνηση έχει φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν ξένοι ρεπόρτερ που περιφέρονται γύρω από το Σιντζιάνγκ ή το Θιβέτ, αναφέροντας την καταστολή εκεί», σημειώνει ο Minky Worden, Διευθυντής Παγκόσμιων Πρωτοβουλιών, στο Human Rights Watch!

*Η Human Rights Watch είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση, με έδρα τη Νέα Υόρκη, που διεξάγει έρευνα και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πληροφορίες από το Wired μηνιαίο αμερικανικό περιοδικό που κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική μορφή κι εστιάζει στο πώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες επηρεάζουν τον πολιτισμό, την οικονομία και την πολιτική.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα