Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χάντμπολ: Με τι ταχύτητα τρέχουν, με πόση δύναμη σουτάρουν

Δημήτρης Ντζάνης
O Ντίλαν Ναΐ

bet365

Το Euro 2024 ξεκινά στη Γερμανία, ξεχωριστές επιδόσεις που έχουν καταγραφεί στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις.

Μία ημέρα απομένει για την έναρξη του 16ου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος χάντμπολ ανδρών σε έξι πόλεις της Γερμανίας.

Ανάμεσα στις 24 ομάδες που θα διαγωνιστούν και η εθνική ομάδα που την Τρίτη (9/1) ταξίδεψε για το Μόναχο και τους αγώνες του 6ου ομίλου, στην παρθενική της παρουσία σε τελική φάση Euro.

Τα μεγάλα αστέρια της «γηραιάς» ηπείρου θα δώσουν το «παρών» στη διοργάνωση. Ποια είναι η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ένας παίκτης ή με πόση ταχύτητα μπορεί να φύγει η μπάλα από το χέρι σε προσπάθεια για σουτ.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιου είδους μετρήσεις.

Ο αισθητήρας Kinexon που φορούν οι παίκτες κάτω από τις φανέλες συλλέγει συγκεκριμένα δεδομένα παικτών, ενώ ο αισθητήρας στην μπάλα συλλέγει δεδομένα ρίψεων και πάσας, καθώς και την ταχύτητα του σουτ.

Με βάση τα παραπάνω μετρήθηκαν στατιστικά στοιχεία από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 2020 και του 2020.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

* Το ηλεκτρικό skateboard Marble που προέρχεται από τις ΗΠΑ μπορεί να φτάσει την ταχύτητα των 32 χλμ. ανά ώρα με 2000 Watt ηλεκτρικής ισχύος. Ο 24χρονος Γάλλος Ντίλαν Ναΐ, της γερμανικής Κίελτσε, μετρήθηκε να αν αναπτύσει την ίδια ταχύτητα στο Euro 2022, η μεγαλύτερη που καταγράφηκε στα δύο τελευταία τουρνουά.

Για να συγκρίνετε, ο Γιουσέιν Μπολτ είχε κάποτε καταγεγραμμένη ταχύτητα 44,72 χλμ. ανά ώρα, αλλά στην απόσταση των 100 μέτρων για να φτάσει την τελική του ταχύτητα, ενώ το γήπεδο χάντμπολ έχει μήκος μόλις 40 μέτρα.

Στάνισλαβ Κάσπαρεκ από την Τσεχία σημείωσε το πιο ισχυρό σουτ, με την μπάλα να φεύγει από το χέρι του με ταχύτητα στα 139,76 χλμ/ώρα, στο Euro 2020. ρίχνοντας την μπάλα με 139,76 χλμ./ώρα.

Ο ίδιος δύο χρόνια αργότερα έβγαλε σουτ στα 139,25 χλμ. ανά ώρα, αρκετά καλή για την τρίτη θέση πίσω από τον αυστριακό Νίκολα Μπίλικ (139,57 χλμ. ανά ώρα) και τον Γάλλο Κεντίν Μαέ (139,29 χλμ. ανά ώρα). Για σύγκριση, το πιο γρήγορο σερβίς βόλεϊ καταγράφηκε πέρυσι με ταχύτητα 140 χλμ. ανά ώρα.

*Οι παίκτες της Γαλλίας συνολικά κάλυψαν 327,60 χλμ. στο Euro 2022, με την Ισπανία να ακολουθεί στα 324,94 χλμ. και τη Δανία στα 308,56 χλμ. Οι παίκτες και των τριών εθνικών ομάδων θα μπορούσαν να καλύψουν το ταξίδι από το Παρίσι, μέχρι τις Βρυξέλλες (307 χλμ.)

*Οι παίκτες της Ισπανίας είχαν την μπάλα στην κατοχή τους συνολικά για 2 ώρες 57 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα, τον περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα και στα δυο τελευταία Euro.

@Photo credits: Dylan_nahi99 / Instagram

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Τελευταία Νέα