Οι μνήμες του Δημοσθένη Ταμπάκου από τα 2 Ολυμπιακά μετάλλια στους κρίκους

Οι μνήμες του Δημοσθένη Ταμπάκου από τα 2 Ολυμπιακά μετάλλια στους κρίκους

bet365

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος μιλάει στο Gazzetta για την κατάκτηση των 2 Ολυμπιακών μεταλλίων, το 2000 και το 2004, στο αγώνισμα των κρίκων.

Το 1896 ο Ιωάννης Μητρόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ήταν το χρυσό στη γυμναστική και στους κρίκους. Το 2000 ο Δημοσθένης Ταμπάκος θα χαρίσει στην Ελλάδα το ασημένιο μετάλλιο στους κρίκους στο Σίδνεϊ και το 2004 το χρυσό στην Αθήνα.

ταμπα

Μετά από 12 χρόνια στο Ριο ο Λευτέρης Πετρούνιας θα χαρίσει στην Ελλάδα το 3ο χρυσό και το 4ο συνολικά μετάλλιο της στους κρίκους.

Μια ημέρα πριν από τον μεγάλο τελικό του Λευτέρη Πετρούνια στο Τόκιο όπου είναι φαβορί για το χρυσό, ο Δημοσθένης Ταμπάκος μίλησε στο Gazzetta για τα 2 Ολυμπιακά του μετάλλια!

«Είχα γράψει σε video τον αγώνα του Χολίδη»

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος θυμάται τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1988 και έχει ακόμη στα μάτια του ως εικόνα το μετάλλιο του Μπάμπη Χολίδη το οποίο είχε γράψει εκείνη την εποχή και σε βιντεοκασέτα: «Θυμάμαι εκείνο το μετάλλιο. Έβλεπα τότε πολλά αθλήματα στους Ολυμπιακούς.

Τον αγώνα του Χολίδη τον είχα γράψει στο video. Είναι πολλοί οι αθλητές που θαύμαζα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη γυμναστική φυσικά τους αθλητές από την ΕΣΣΔ και φυσικά τους Έλληνες. Θυμάμαι όταν ήμουν τα πρώτα χρόνια στην εθνική μας έδινε ο προπονητής μας ο Θανάσης Καπνίδης βιντεοκασέτες για να βλέπουμε και να μελετάμε τους Σοβιετικούς».

ταμπα

Το 1996 ήταν σε διαδικασία πρόκρισης για την Ατλάντα. Πήγαινε μόνο ένας και ο καλύτερος εκείνη την εποχή ήταν ο Ιωάννης Μελισσανίδης που κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο.

«Η πορεία προς το Σίδνεϊ»

«Ο Ιωάννης είχε πάρει και αργυρό μετάλλιο στο Μπρισμπέιν και στο Παγκόσμιο και έφερε το χρυσό στους Ολυμπιακούς. Ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο της γυμναστικής μετά από το χρυσό του Μητρόπουλου το 1896», μας λέει ο Δημοσθένης Ταμπάκος.

Ο Θεσσαλονικιός Ολυμπιονίκης ξεκίνησε να συμμετέχει σε μεγάλους αγώνες από το 1993 και το 1997 ήταν στον τελικό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Λοζάνης. «Το 1998 θα έρθει το χάλκινο στο Ευρωπαϊκο πρωτάθλημα της Αγίας Πετρούπολης.

ταμπα

Άρχισα τότε μέσα μου να πιστεύω σ' ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Είχα προπονητή τον Αλέκο Ιωακειμίδη. Το 1999 πήρα το χάλκινο στην Κίνα και στο Παγκόσμιο στην Τιανζίν. Είχαμε δικαίωμα λόγω θέσης της Ελλάδος να στείλουμε 2 αθλητές στο Σίδνεϊ. Επιλέχτηκα γιατί είχα ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο και ένα σε Ευρωπαϊκό».

«Η υποδοχή των ομογενών»

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος είχε συγκινηθεί με την υποδοχή των Ελλήνων ομογενών στην Αυστραλία και στο Σίδνεϊ: «Αλήθεια είναι. Συγκινηθήμαμε όλοι μας με την αγάπη των Ελλήνων της Αυστραλίας.

Είχα πάει στην Αυστραλία το 1994 στο Μπρισμπέιν. Ήταν το πρώτο μου τόσο μακρυνό ταξίδι. Πήγα και το 2006 στη Μελβούρνη για το Παγκόσμιο. Οι ομογενείς μας αποθέωναν παντού. Στο Σίδνεϊ δεν είχαμε και τόσο χρόνο να πάμε στην πόλη».

ταμπα

«Σίγουρος για το μετάλλιο»

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θ' αγωνιστεί στο δίζυγο και στους κρίκους. «Όταν ξεκίνησα στο δίζυγο κατάλαβα ότι ήμουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πήγα με την σκέψη μου πίσω 14-15 χρόνια. Τότε που έκανα όνειρα. Τα είχα καταφέρει. Στους κρίκους ξεκίνησα με πολύ καλή ψυχολογία. Το 2000 στη Βρέμη και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είχα πάρει το χρυσό.

Πίστευα ότι θα είμαι στα μετάλλια. Όταν ολοκλήρωσα το πρόγραμμα ήξερα πως θα πάρω μετάλλιο. Ο Ούγγρος κέρδισε το χρυσό και εγώ το ασημένιο», σημειώνει ο Δημοσθένης.

σσσ

«Τα λόγια του Λάμπη Νικολάου»

Ο τότε πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ ο Λάμπης Νικολάου είχε κάνει την απονομή στον Ταμπάκο στο Σίδνεϊ και ο Δημοσθένης θυμάται: «Ήταν στους επίσημους που δίνουν τα μετάλλια και μου είχε πει: «θα σου δώσω και στην Αθήνα μετάλλιο»

.Μου το θύμισε στην Αθήνα. Για όλους εμάς τους Έλληνες ήταν μεγάλη πρόκληση ένα μετάλλιο στην Αθήνα μέσα στη χώρα μας.

«Πιο ώριμος στην Αθήνα»

Μετά από 4 χρόνια ο Δημοσθένης Ταμπάκος κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα. «Δεν ήμουν ο ίδιος αθλητής, ο ίδιος άνθρωπος. Ήμουν πιο ώριμος. Πιο έμπειρος. Ήταν μια άλλη εμπειρία από το Σίδνεϊ. Στην Αυστραλία υπήρχε ενθουσιασμός. Ήταν η πρώτη συμμετοχή.

ττα

Στην Αθήνα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως κάτοχος Ολυμπιακού μεταλλίου και ήμουν στην πατρίδα μου.

Ο αγώνας μου στην Αθήνα δεν κράτησε 1'. Αυτό το 1' έκλεινε μέσα του 20 χρόνια σκληρής δουλειάς. Είχα πάρει το χρυσό και δεν άκουγα τον εθνικό ύμνο από τις φωνές του κόσμου. '

Ηθελα το χρυσό στην ΑΘήνα να μοιραστώ την επιτυχία με τον κόσμο», υπογραμμίζει ο Ταμπάκος.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα