sloane_stephens.jpg_1.
07/06/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Η Σλόαν Στέφενς δηλώνει πως η ρατσιστική κακοποίηση των αθλητών «έχει μόνο χειροτερέψει»

Πηνελόπη Γκιώνη

Οι ρατσιστικές συμπεριφορές που έχουν στόχο τους αθλητές και αθλήτριες γίνεται όλο και χειρότερη δηλώνει η τενίστρια Σλόαν Στέφενς ενώ εξηγεί πως ακόμη και το λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για να βάζει ένα όριο σε αυτές τις συμπεριφορές, δεν είναι αρκετό.

Η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια του τένις, Σλόαν Στέφενς , που βρίσκεται στο Νο30 της παγκόσμιας κατάταξης μιλώντας μετά τη νίκη της με straight sets επί της Καρολίνα Πλίσκοβα στον πρώτο γύρο του Roland Garros, είπε ότι έπρεπε να υποστεί ρατσισμό σε όλη της την καριέρα.

sloane stephens«Ναι, προφανώς ήταν ένα πρόβλημα σε όλη μου την καριέρα. Δεν έχει σταματήσει ποτέ. Αν μη τι άλλο, έχει χειροτερέψει», δήλωσε.

Η 30χρονη δεν υπεισήλθε σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες αλλά δήλωσε ότι ακόμη και λογισμικό όπως αυτό που είναι διαθέσιμο για τους παίκτες στο French Open, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει τα ρατσιστικά/κακοποιητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν μπορούσε να σταματήσει αυτό που συνέβαινε.

«Άκουσα για το λογισμικό. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει. Έχω απαγορεύσει πολλές λέξεις-κλειδιά στο Instagram, προφανώς, και όλα αυτά τα πράγματα αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιον να πληκτρολογήσει μια λέξη ή φράση απλώς έναν αστερίσκο ή να το πληκτρολογήσει με διαφορετικό τρόπο, κάτι που προφανώς το λογισμικό τις περισσότερες φορές δεν πιάνει».

Η Στέφενς δήλωσε πως τα επίπεδα ρατσισμού έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα αλλά δεν είπε αν αναφερόταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις: «Θέλω να πω, προφανώς όταν διεξάγονται έρευνες του FBI με αυτά που σου λένε οι άνθρωποι στο διαδίκτυο, είναι πολύ σοβαρό. Προφανώς είναι κάτι που έχω αντιμετωπίσει σε όλη μου την καριέρα. Νομίζω ότι, όπως είπα, συνεχίζει να χειροτερεύει και οι άνθρωποι στο διαδίκτυο έχουν το ελεύθερο να λένε και να κάνουν ό,τι θέλουν πίσω από ψεύτικες σελίδες, κάτι που είναι προφανώς πολύ ενοχλητικό. Είναι κάτι που έπρεπε να αντιμετωπίσω σε όλη μου την καριέρα και κάτι που θα συνεχίσω να αντιμετωπίζω, είμαι σίγουρη. Αυτό είναι όλο».

Οι επαγγελματίες αθλητές σε όλα τα αθλήματα έρχονται τακτικά αντιμέτωποι με ρατσιστικά σχόλια και συμπεριφορές, με πιο αξιοσημείωτη πρόσφατη περίπτωση τον ποδοσφαιριστή της Ρεάλ Μαδρίτης Βινίσιους Ζούνιορ, ο οποίος έγινε αποδέκτης ρατσιστικών συνθημάτων στο στάδιο Mestalla της Βαλένθια την περασμένη εβδομάδα και τα παράπονά του για την Ισπανία και τη LaLiga προκάλεσαν ένα παγκόσμιο κύμα υποστήριξης και μια εθνική συζήτηση στην Ισπανία. Παράλληλα, ο αγγλικός ποδοσφαιρικός σύλλογος Tottenham Hotspur συνεργαζόταν αυτόν τον μήνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία για να διερευνήσει μια καταγγελία για ρατσιστικές προσβολές προς τον Νοτιοκορεάτη επιθετικό Χέουνγκ Μιν Σον.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]