Σβιόντεκ: «Δεν με ενδιαφέρουν οι προσδοκίες του κόσμου, έτσι πετυχαίνω ευκολότερα»
15/01/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Σβιόντεκ: «Δεν με ενδιαφέρουν οι προσδοκίες του κόσμου, έτσι πετυχαίνω ευκολότερα»

Πηνελόπη Γκιώνη

Μόλις μερικές ώρες πριν την έναρξη του Αυστραλιανού όπεν 2023 η Νο1 παίκτρια του κόσμου, Ίγκα Σβιόντεκ, ετοιμάζεται να ξεκινήσει μία ακόμη επιτυχημένη χρονια με μεγαλύτερο στόχο να μην σκέφτεται τις προσδοκίες των άλλων για την ίδια.

Το 2022 για την Ίγκα Σβιόντεκ αλλά και το τένις γενικά ήταν ονειρικό. Η Πολωνή πρωταθλήτρια κατάφερε να εντυπωσιάσει τους πάντες με τα κατορθώματά της και να πλησιάσει φοβερά ρεκόρ που λίγες έχουν πετύχει. Η ταλαντούχα αλλά συγκρατημένη και εσωστρεφής αλλά που θα «φωνάξει» για όλα τα σημαντικά, ξεκινά την πορεία της στο πρώτο Γκραν Σλαμ της χρονιάς με στόχο την κατάκτησή του.

Το μότο «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει» μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει ομάδα, όπως στην περίπτωση της Σβιόντεκ. «Δε νομίζω πως θα δείτε πολλές διαφορές με πέρυσι» είπε στους διρογανωτές του ΑΟ η Πολωνή και εξήγησε πως οι πιο σταθεροί παίκτες που έχουν περάσει από το τένις, δεν έκαναν ποτέ μεγάλες αλλαγές: «Δεν νομίζω πως ο Νόβακ [Τζόκοβιτς] άλλαξε πολλά στο παιχνίδι του εδώ και κάποια χρόνια. Νομίζω πως έχει σημασία να είσαι σταθερός στο παιχνίδι που παίζεις. Αφού δούλεψε, γιατί να αλλάξω αρκετά»;

Οπότε, με το ίδιο «μοτίβο» ξεκινά για το πρώτο Γκραν Σλαμ της χρονιάς: «Κάθε παιχνίδι σε Γκραν Σλαμ είναι πάντα πιο έντονο και πιο αγχωτικό από ότι σε άλλα τουρνουά. Όμως θα είμαι έτοιμη. Είχα κάποιες καλές προπονήσεις, είμαι χαρούμενη που είμαι εδώ. Είναι το πρώτο Γκραν Σλαμ της χρονιάς, που το κάνει λίγο πιο εύκολο από άποψη φυσικής κατάστασης γιατί θα είμαστε όλοι πιο φρέσκοι. Πάντα ένιωθα πως είμαι πιο έτοιμη για αυτά τα μεγάλα παιχνίδια και πως μπορώ πραγματικά να πιέσω τον εαυτό μου περισσότερο».

Η πρώτη αντίπαλη της Σβιόντεκ είναι η Γερμανίδα Τζουλ Νιεμέιερ με την οποία κοντραρίστηκαν στον τέταρτο γύρο του US Open. Η Πολωνή επικράτησε στον αγώνα, όμως η Γερμανίδα την είχε δυσκολέψει: «Είδατε πόσο έντονο ήταν το παιχνίδι μεταξύ μας [στο US Open], πόσο σκληρό. Δεν θα είναι εύκολο».

«Δεν με ενδιαφέρει τι προσδοκίες έχει από εμένα ο κόσμος»

Για μία κορυφαία αθλήτρια, που το όνομά της παραμένει στην κορυφή του αθλήματός της εδώ και μήνες, δεν είναι εύκολο να μπορέσει να διαχειριστεί όλα όσα αναπόφευκτα έρχονται μαζί με την επιτυχία. Η Σβιόντεκ προσπαθεί να μην επιτρέπει στους εξωτερικούς παράγοντας να την επηρεάζουν και έτσι προσπαθεί να μην την αφορούν οι προσδοκίες του κόσμου από εκείνη: «Όταν δεν με ενδιαφέρει το τι σκέφτεται ο κόσμος για μένα και ποιες είναι οι προσδοκίες τους για μένα, μου είναι ευκολότερο να πετύχω. Αυτό προσπάθησα να κάνω καλύτερα από όλα μέσα στο 2022».

Ως κάποια που περιγράφει τον εαυτό της ως εσωστρεφή, η Σβιόντεκ λέει πως είναι «περίεργο και χωρίς όρια» το να σε αναγνωρίζουν στον δρόμο, όσο βλέπεις το πρόσωπό σου σε τεράστιες ψηφιακές οθόνες στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του US Open, ήταν σα να βιώνει κάτι εκτός πραγματικότητας. «Το εκτιμώ να με αναγνωρίζουν στον δρόμο και έχω δει ανθρώπους που είναι πολύ ευγενικοί μαζί μου. Ευτυχώς, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια περίεργη ή δύσκολη κατάσταση με κάποιον φαν. Φυσικά υπάρχει λίγο… μίσος στο διαδίκτυο αλλά τα αγενή σχόλια μετά από την ήττα σε ένα παιχνίδια υπάρχουν νομίζω σχεδόν για όλους τους αθλητές. Δεν τα διαβάζω αυτά τα σχόλια ή τα μηνύματα. Αυτή είναι και η μόνη κακή πλευρά [αυτού που κάνω] μέχρι τώρα. Αυτή τη στιγμή, απλά απολαμβάνω την κάθε στιγμή που μπορώ να είμαι ελεύθερη και να είναι εντελώς ο εαυτός μου. Νομίζω όλοι χρειαζόμαστε αυτόν τον χώρο».

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων του ΒΒC, αν θα προσπαθήσει να κάνειν μία αντίστοιχη χρονιά με αυτή του '22, η Σβιόντεκ απάντησε: «Παρ’ ότι είμαι περήφανη γι’ αυτά, δεν θα προσπαθήσω να κάνω παρόμοια με τα προηγούμενα επιτεύγματά μου γιατί αυτό δεν θα ήταν εποικοδομητικό. Μία σεζόν όπως αυτή είναι κάτι φοβερό και σπάνιο. Εννοείται πως θα ήθελα να το κάνω ξανά αλλά δεν είναι ωφέλιμο να ζεις στο παρελθόν».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]