Η Ιγκα Σβιόντεκ
05/06/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Ίγκα Σβιόντεκ: Οι μαύρες γάτες φέρνουν καλή τύχη...

H Ίγκα Σβιόντεκ γιορτάζει το 2ο Roland Garros της ιστορίας της και στα 21 έτη της αποτελεί αθλήτρια θρύλο για την Πολωνία. Μέσα στο 2022 έχει πετύχει τρελά πράγματα: 35 σερί νίκες, έξι διαδοχικοί τίτλοι.

Η Ίγκα Σβιόντεκ του 2020, με την Ίγκα Σβιόντεκ του 2022 ελάχιστα κοινά σημεία έχουν. «Το μόνο που μπορείς να κάνεις και αυτό που μπορείς να ελέγξεις είναι απλά η δουλειά σου» είπε χθες το κορίτσι, που έχει κερδίσει τον θαυμασμό της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας.

«Ένα σημαντικό πράγμα που έμαθα τα τελευταία δύο χρόνια είναι η επίγνωση, ότι το μόνο που μπορείς να κάνεις και αυτό που μπορείς να ελέγξεις είναι απλά η δουλειά σου. Η προσπάθειά σου, η δέσμευσή σου. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με την ομάδα μου κάθε μέρα, μέρα με τη μέρα και βήμα βήμα. Άλλοτε είναι μικρά βήματα και άλλοτε είναι τεράστια, όπως σήμερα. Και εδώ είμαστε σε μια τόσο υπέροχη στιγμή με ένα τόσο απίστευτο επίτευγμα μαζί. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε για μια στιγμή, να το απολαύσουμε, να χαλαρώσουμε, να εκτιμήσουμε κάθε μικρό πράγμα. Ευχαριστώ τένις! Με προκαλείς κατά καιρούς, αλλά εκτιμώ όλα όσα μου δίνεις».

Με αυτό το μήνυμα, η Ίγκα Σβιόντεκ στο τέλος της ημέρας έκανε ένα μίνι απολογισμό για όσα συνέβησαν μερικές ώρες νωρίτερα στο στο «Philippe-Chatrier», εκεί όπου νικώντας τη 18χρονη teenager Κόκο Γκοφ 6-1, 6-3 κατακτούσε για δεύτερη φορά στην καριέρα της το Roland Garros.

«Το 2020 δεν το πίστευα και η ίδια ότι νίκησα, ήμουν λίγο τυχερή, αισθανόμουν μπερδεμένη μετά τον τελικό, τώρα ήταν απλώς δουλειά» δήλωνε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

image

Η αγκαλιά από τον «Λέβα» και τα αντρικά ρεκόρ

Γεννημένη στις 31 Μαΐου 2001, στα 21 χρόνια της αποτελεί ήδη αθλήτρια θρύλο για τους Πολωνούς.

Η προοπτική να κατακτήσει το δεύτερο Roland Garros της καριέρας της, έφερε κόσμο και κοσμάκη στα επίσημα του «ναού» για το παγκόσμιο τένις.

Ανάμεσά τους και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με τον οποίο η Ιγκα αστειεύτηκε και αγκαλιάστηκε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με την Γκοφ.

Κάπου μέσα στο Μάρτιο, η Σβιόντεκ βρισκόταν στον Μαϊάμι, ήταν η στιγμή που έμαθε πως η Αυστραλή, Άσλεϊ Μπάρτι αποχωρούσε από το τένις και από το Νο.1.

Τότε η ίδια μετρούσε ένα σερί 11 νικών, έχοντας κατακτήσει τον τίτλο στο Κατάρ και στο Indian Wells.

Tώρα 75 περίπου ημέρες μετά και με το πόδι συνεχώς στο γκάζι, το αποτέλεσμα είναι: έξι σερί τίτλοι (προσθέστε Στουτγκάρδη, Ρώμη και Roland Garros) και 35 διαδοχικές νίκες.

Ισοφάρισε το ρεκόρ για τον 21ο αιώνα που κατείχε η Βένους Γουίλιαμς (2000) και οι ειδικοί του αθλήματος αναμένουν να δουν αν θα κυνηγήσει το αντρικά ρεκόρ διαδοχικών νικών των Τζόκοβιτς (43) και Φέντερερ (42).

image

Με μπαμπά κωπηλάτη και ειδικό ψυχολόγο

Ο πατέρας της Τόμας Σβιόντεκ ήταν πρωταθλητής στην κωπηλασία, συμμετείχε με το τετραπλό σκιφ ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ το 1988.

Προτίμησε να στρέψει τα δύο του κορίτσια την Αγκάτα και τη μικρότερη Ίγκα σε ατομικό σπορ. Η Ίγκα ακολούθησε τη μεγαλύτερη αδελφή της στο τένις, γιατί ήθελε να της μοιάσει και κόλλησε.

Το 2016 κέρδισε το πρώτο της ITF Circuit in Sweden, η εξέλιξή της ραγδαία, από το Νο.841 (2016), το 2017 βρέθηκε στο Νο.587, το 2018 σκαρφάλωσε στο Νο.174, το 2019 μπήκε στο Top 50, το 2020 ανέβηκε στο Νο.17 και από τον Απρίλιο έχει στρογγυλοκαθίσει στο Νο.1.

Η Σβιόντεκ του 2020, με τη Σβιόντεκ του σήμερα ελάχιστα κοινά στοιχεία έχουν και αυτό φαίνεται στο κορτ.

Μετά τη νίκη της στο Roland Garros το 2020 αποκάλυψε πως οι συνεδρίες με ειδική αθλητική ψυχολόγο βοήθησαν τα μέγιστα στον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων.

«Είναι απλώς καλό να παραμένετε ανοιχτόμυαλοι. Εάν χρειάζεστε τέτοιου είδους βοήθεια, τότε αναζητήστε τη, νομίζω ότι βοηθάει πολύ» είχε δηλώσει η Σβιόντεκ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάσισε να σταματήσει την πενταετή συνεργασία της με τον Πιοτρ Σιερζπουτόφσκι και να προσλάβει τον Τόμας Βικτορόφσκι και αυτή η επιλογή αποδεικνύεται σοφή.

«Έχουν αλλάξει πολλά στο μυαλό μου και σίγουρα συνειδητοποιώ ότι μπορώ πραγματικά να είμαι το Νο.1 και πραγματικά να το αντιμετωπίσω σωστά, οπότε είναι πολύ ωραίο» είπε στη διάρκεια του Roland Garros.

image

«Οι μαύρες γάτες φέρνουν καλή τύχη»

Εντός του κορτ η Ίγκα Σβιόντεκ δεν γνωρίζουμε αν έχει προλήψεις.

Εξω από το τένις μόνο προληπτική δεν είναι. Λατρεύει τις γάτες και έχει μια μαύρη, την Γκράπα.

Μάλιστα σε ποστάρισμα στο twitter, το είχε δηλώσει ξεκάθαρα «οι μαύρες γάτες φέρνουν καλή τύχη».

Και πέρα από τις μαύρες γάτες, έχει και σωστά ακούσματα, έστω κι αν είναι παιδί του 2021.

Έτσι κι αλλιώς οι δημιουργίες των Pink Floyd, των Pearl Jam, των Red Hot Chili Peppers ή των AC/DC παραμένουν διαχρονικές.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]