iiigaaatennis
07/11/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Ίγκα Σβιόντεκ: Η Νο1 παίκτρια του κόσμου ολοκλήρωσε μία ιστορική σεζόν

Η ονειρική σεζόν της ταλαντούχας Πολωνής Ίγκα Σβιόντεκ ολοκληρώθηκε και ο απόηχος των επιτευγμάτων της μέσα στο 2022 ακόμη μας προκαλεί εντύπωση.

Πριν από έναν χρόνο έχανε στους ομίλους του WTA Finals από τη Μαρία Σάκκαρη και ξεσπούσε σε κλάματα πριν ακόμη τελειώσει ο αγώνας. Ήταν η στιγμή που αμφέβαλε για τον εαυτό της και ένιωσε πως δεν μπορεί να γίνει η κορυφαία τενίστρια που ονειρευόταν πως θα είναι. Τότε κατάλαβε πως έπρεπε να αλλάξει τα πάντα για να πετύχει αυτό για το οποίο προσπαθεί από μικρή. Άλλαξε προπονητή και ολόκληρη την ομάδα της, ξεκίνησε να συμβουλεύεται ψυχολόγο, βρήκε τον εαυτό της. Έναν χρόνο μετά, μετράμε τα ρεκόρ που έχει σημειώσει σε μία από τις καλύτερες σεζόν που έχει κάνει ποτέ τενίστρια και κάνουμε βαθιά υπόκλιση σε αυτή την ταλαντούχα αθλήτρια που ονομάζεται Ίγκα Σβιόντεκ.

Στον ημιτελικό των WTA Finals 2022 ηττήθηκε από την Αρίνα Σαμπαλένκα και ολοκλήρωσε μία από τις καλύτερες σεζόν που έχει καταγράψει ποτέ τενίστρια στην ιστορία του αθλήματος. Και παρ' ότι έχασε, το όνομά της σήμερα «παίζει» παντού αφού η Σβιόντεκ μέσα στο 2022 κατέρριψε μία σειρά από ρεκόρ και κατάφερε να ολοκληρώσει τη χρονιά παραμένοντας στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης ενώ, όπως φαίνεται, πιθανότατα θα παραμείνει στην κορυφή για πολύ καιρό ακόμη.

των Πηνελόπη Γκιώνη και Κώστα Ευθυμιάδη

Τα πρώτα σερβίς και οι τίτλοι

Η Ίγκα Σβιόντεκ γεννήθηκε τον Μάιο του 2001 στη Βαρσοβία, από πατέρα πρώην πρωταθλητή κωπηλασίας με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μητέρα ορθοδοντικό. Ο πατέρας της ήθελε οι δύο κόρες του, Ίγκα και Αγκάτα, να ακολουθήσουν τα βήματά του και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο και αφού ήταν μεγάλος φαν του τένις έπεισε την Αγκάτα να ξεκινήσει. Η Ίγκα, από την άλλη, βρέθηκε στα κολυμβητήρια να κάνει… απλωτές προσπαθώντας να καταπολεμήσει τον φόβο της για το νερό. Αυτό γινόταν μέχρι που ζήλεψε τη μεγάλη της αδερφή και θέλησε να δοκιμάσει και εκείνη το τένις το οποίο μάλιστα χρησιμοποίησε και σαν διαφυγή από τον φόβο της πισίνας. «Ήθελα να μοιάσω στη μεγάλη μου αδερφή» είχε σχολιάσει η Σβιόντεκ: «Παίζαμε μαζί και όλο έχανα. Ήμουν πολύ ανταγωνιστική και όχι μόνο με το τένις. Και στην κολύμβηση, για παράδειγμα, ήθελα να κερδίζω. Ήταν στη φύση μου νομίζω».

swiatek sisters

(η Ίγκα Σβιόντεκ με την αδερφή της, Αγκάτα)

Το ταλέντο της φάνηκε γρήγορα αφού ήδη στα 13 της είχε αγωνιστεί σε διεθνείς διοργανώσεις και είχε κερδίσει τους πρώτους της junior τίτλους. Τρία χρόνια αργότερα, κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο σε junior Grand Slam στο διπλό (French Open) και αργότερα την ίδια χρονιά (2018) πήρε τον τίτλο στο μονό στο Wibledon junior. Όλα αυτά ήταν μόνο η αρχή για όσα θα έκανε αργότερα η φοβερή αυτή Πολωνή. Σε κάθε μεγάλο τουρνουά έδειχνε τη βελτίωσή της, σε κάθε αγώνα ήταν καλύτερη από τον προηγούμενο και είχε διορθώσει τα λάθη της.

Η άνοδος και η «κάθοδος»

Το 2020 ήταν η χρονιά που έκανε το «ξέσπασμά» της αφού τότε κέρδισε το πρώτο της Γκραν Σλαμ, μόλις δύο χρόνια αφού είχε κερδίσει στα junior. Εκείνη τη στιγμή έγινε η νεότερη νικήτρια Γκραν Σλαμ μετά το 2005 και τον θρυλικό Ράφαελ Ναδάλ ενώ έγινε, επίσης, και η πρώτη Πολωνή που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Το 2021 πέρασε από ένα μεταβατικό στάδιο. Σημείωσε κάποιες ήττες που την έριξαν αρκετά, δεν κατάφερε να περάσει τη φάση των ομίλων στο WTAS Finals και αποφάσισε να κάνει όσες αλλαγές χρειάζεται για να μπορέσει αν γίνει όλα αυτά που ονειρευόταν μικρή.

Η ονειρική σεζόν του 2022

Το 2022 είχε αποφασίσει να βρίσκεται μόνο στην κορυφή. Τον Μάρτιο ξεκινά με νίκη σε 1000άρι τουρνουά και λίγο πριν τελειώσει ο μήνας σκαρφαλώνει για πρώτη φορά στο Νο1 του κόσμου. Ήταν η μόλις 28η γυναίκα που ανεβαίνει στο Νο1 και η νεότερη, από το 2010, αφού ήταν μόλις 20 ετών και 92 ημερών.

igaswiatekiga

«Ο στόχος μου είναι να παραμείνω στο Νο1» είχε σχολιάσει τότε. Και από εκείνη την ημέρα, μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν τα εξής φοβερά ρεκόρ:

-Κατέκτησε 8 τίτλους μεταξύ των οποίων 2 Γκραν Σλαμ και 4 τουρνουά των 1000 βαθμών

-Σημείωσε 67 νίκες σε σύνολο 78 αγώνων

-Έκανε ρεκόρ αιώνα με 37 σερί νίκες

-Έγινε η δεύτερη τενίστρια με τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών (11.000 βαθμοί), πίσω μόνο από τη Σερένα Γουίλιαμς (13.260 πόντοι)

Μέχρι να ηττηθεί στον ημιτελικό του WTA Finals από την Αρίνα Σαμπαλένκα, είχε να χάσει από τις 9 Ιανουαρίου 2022 από αθλήτρια του Τοp10 όταν στον τελικό του τουρνουά της Αδελαϊδας είχε γνωρίσει την ήττα από την Άσλεϊ Μπάρτι.

Ακολούθησαν 15 σερί νίκες απέναντι σε παίκτριες του Τοp10

  • Κατάρ: Σαμπαλένκα (2), Σάκκαρη (6), Κονταβέιτ (7)
  • Ίντιαν Γουέλς: Σάκκαρη (6)
  • Στουτγκάρδη: Σαμπαλένκα (4)
  • Ρώμη: Σαμπαλένκα (8), Ζαμπέρ (7)
  • US Open: Πεγκούλα (8), Σαμπαλένκα (6), Ζαμπέρ (5)
  • Σαν Ντιέγκο: Γκοφ (8), Πεγκούλα (6)
  • WTA Finals: Κασάτκινα (8), Γκαρσία (6), Γκοφ (4)

Όμως δεν είναι μόνο πως κέρδισε στην πλειοψηφία των αγώνων που έδωσε φέτος αλλά είναι και το… πως κέρδισε αφού στα παρακάτω ματς κατάφερε να κερδίσει σετ χωρίς να χάσει κανένα game.

Τα… κουλούρια της Σβιόντεκ στο 2022

  • Australian Open: Νταρτ
  • Κατάρ: Κασάκτινα, Κονταβέιτ (τελικός)
  • Ίντιαν Γουέλς: Καλίνινα, Κις
  • Μαϊάμι: Γκόλουμπιτς, Μπρενγκλ, Οσάκα (τελικός)
  • Ράντομ: Πρισακάριου (2), Μπουζαρνέσκου
  • Ρώμη: Ρούς, Αντρεέσκου
  • Roland Garros: Τσουρένκο, Ρίσκε, Ζενγκ
  • Wimbledon: Φετ
  • US Open: Παολίνι, Νιεμάιερ
  • Σαν Ντιέγκο: Γκοφ, Βέκιτς (τελικός)
  • WTA Finals: Γκοφ

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Σβιόντεκ πέρα από μία εξαιρετικά ταλαντούχα παίκτρια που στα 21 της έχει καταφέρει σημαντικές διακρίσεις, είναι και μία αθλήτρια που χρησιμοποιεί το δημόσιο βήμα που έχει για να θίγει σημαντικά ζητήματα. Μάλιστα, πρόσφατα και με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας άνοιξε συζητήση με το κοινό της στο Instagram, μαζί με την ψυχολόγο της, που απαντούσαν σε ερωτήσεις μαζί. Με αυτή την κίνησή της ήθελε να τονίσει τη σημασία της ψυχικής υγείας στον αθλητισμό αλλά και γενικότερα. Με την ίδια αφορμή, είχε δωρίσει το έπαθλο από το τουρνουά της Οστράβα σε πολωνικό ίδρυμα παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]