Τα δάκρυα της Σβιόντεκ για την Μπάρτι και η άνοδος στην κορυφή
09/04/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Τα δάκρυα της Σβιόντεκ για την Μπάρτι και η άνοδος στην κορυφή

Κώστας Τόπας

Η Άσλεϊ Μπάρτι σόκαρε τους πάντες με την απόφασή της να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, μόλις στο 25ο έτος της ηλικίας της. Οπως τόνισε, το έκανε προκειμένου να «κυνηγήσει άλλα όνειρα». Μία είδηση η οποία στεναχώρησε σε μεγάλο βαθμό την Ίγκα Σβιόντεκ που πλέον φιγουράρει στο νο1 της WTA.

Το πρώτο της Grand Slam η Άσλεϊ Μπάρτι το κατέκτησε στο Γαλλικό Όπεν του 2019 και τον περασμένο Ιανουάριο, έγινε η πρώτη τενίστρια από την Αυστραλία που κέρδισε τον τίτλο στο Australian Open ανδρών ή γυναικών στο μονό μετά από 44 χρόνια. Ετσι ολοκλήρωσε μια φανταστική καριέρα έχοντας αποκομίσει και 24 εκατομμύρια δολάρια από χρηματικά έπαθλα μόνο.

Μετά την απόσυρσή της από τον χώρο του τένις, η Ίγκα Σβιόντεκ αποτελεί πλέον το νέο No.1 της παγκόσμιας κατάταξης. Η 20χρονη από την Πολωνία έγινε η 28η τενίστρια στην Iστορία που ανεβαίνει στην κορυφή, από το 1975 όταν πρωτοεμφανίστηκε η WTA Rankings και η πρώτη από τη χώρα της.

Η Σβιόντεκ παρά το γεγονός ότι πλέον είναι η παγκόσμια ηγέτιδα στο γυναικείο τένις, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ακόμα την απόσυρση της Άσλεϊ Μπάρτι.

«Ειλικρινά δεν γνώριζα αυτόν τον κανόνα, γιατί δεν ακολούθησα άλλους αθλητές που αποσύρονταν. Το να γίνεις νούμερο 1 δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα περισσότερο από κάτι ξεχωριστό. Μετά το Indian Wells ήταν ο στόχος μου, δεν το αρνούμαι, και είναι πολύ περίεργο ότι σε δύο μέρες όλα έχουν αλλάξει.

Ήμουν στο δωμάτιό μου, στο κρεβάτι, όταν ένα μέλος της ομάδας μου έδωσε την είδηση. Μιλήσαμε λίγο αναλύοντας τα πιθανά σενάρια και μετά επιστρέψαμε γρήγορα για να επικεντρωθούμε στο τουρνουά και στη δουλειά που θα πρέπει να κάνουμε μαζί. Σέβομαι πολύ την επιλογή της Άσλεϊ και πραγματικά πιστεύω ότι ήταν θαρραλέα που πήρε αυτή την απόφαση, γιατί όταν οι άνθρωποι περιμένουν τόσα πολλά είναι δύσκολο να σταματήσεις και να βάλεις την ευτυχία σου στην πρώτη θέση.

Έκλαιγα για 40 λεπτά. Κυρίως, ήταν λόγω της αποχώρησης του Ας. Δεν ήξερα ότι θα συνέβαινε και πραγματικά με εξέπληξε. Πάντα σκεφτόμουν ότι θα παίζαμε όλοι μέχρι τα 35 ή κάτι τέτοιο, μέχρι το σώμα μας να είναι τόσο κουρασμένο που δεν θα μπορούμε πια. Χρειαζόμουν χρόνο για να καταλάβω τι πρέπει να σκέφτηκε. Η απόφασή της ήταν πραγματικά γενναία και ένιωσα πολλά συναισθήματα εξαιτίας αυτού.

Όλο αυτό μπορεί να είναι ένα παράδειγμα, όχι μόνο για εμάς τους παίκτες του τένις αλλά για κάθε άνθρωπο. Ο καθένας από εμάς πρέπει να σκεφτεί τι πραγματικά θέλει, όχι τι θέλουν οι άλλοι. Όταν είσαι επαγγελματίας αθλητής είναι μια δύσκολη απόφαση. Ακόμα δυσκολεύομαι να αφομοιώσω τις ειδήσεις, δεν μπορούσα παρά να κλάψω. Πάντα σκεφτόμουν την Άσλεϊ ως την πλήρη παίκτρια, από άποψη σωματικής διάπλασης, κλάσης και νοοτροπίας. Την θαύμασα και θα συνεχίσω να το κάνω. Είμαι λυπημένη τώρα, θα μας λείψει», ήταν τα λόγια της 20χρονης Πολωνής στο BBC όταν ρωτήθηκε να μιλήσει για την ανακοίνωση αποχώρησης της Άσλεϊ Μπάρτι.

Από τον Οκτώβριο του 2020, η Ίγκα Σβιόντεκ διατηρεί το απόλυτο σε 6 τελικούς. Κατέκτησε το Roland Garros το 2020, τέσσερα 1000άρια κι ένα 500αρι τουρνουά, χωρίς να έχει χάσει ούτε ένα σετ! Με τον τίτλο στο Μαϊάμι έγινε η 4η και παράλληλα η νεαρότερη τενίστρια που καταφέρνει να κερδίσει το Sunshine Doubles (Indian Wells, Miami Open), μετά από τις Στέφι Γκραφ (1994, 1996), Κιμ Κλάιστερς (2005) και Βικτόρια Αζαρένκα (2016).

Η πρωταθλήτρια του Roland Garros το 2020, έχει ξεκινήσει εκπληκτικά τη φετινή σεζόν μετρώντας 17 σερί νίκες, ενώ παράλληλα έχει κερδίσει και τα τρία πρώτα 1000άρια του 2022 σε Κατάρ, Καλιφόρνια και Φλόριντα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]