carocaroline garcia
10/11/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Καρολίν Γκαρσία: Από το Νο74 στο Νο4 μέσα σε μία εντυπωσιακή χρονιά

Πηνελόπη Γκιώνη

Όταν έφτασε στο Τέξας για το WTA Finals, δεν ένιωθε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και δεν πίστευε πως θα κατακτήσει το τρόπαιο. Αφού ολοκληρώθηκε η διοργάνωση, κρατάει αγκαλιά την «κούπα» και σκέφτεται ήδη τα επόμενα βήματά της.

Πριν δύο μέρες κέρδιζε τον τίτλο του WTA Finals, υποχρεώνοντας σε ήττα τη Λευκορωσίδα Σαμπαλένκα, και ανέβαινε στο Νο4 του κόσμου για να κλείσει εκεί τη σεζόν της. Πριν από έναν χρόνο όμως κανείς δεν φανταζόταν πως αυτό μπορούσε να συμβεί για την Καρολίν Γκαρσία που βρισκόταν εκτός Τοπ70.

Η Καρολίν Γκαρσία ξεκίνησε να ασχολείται με διάφορα αθλήματα όμως τελικά επέλεξε το τένις γιατί αυτό ευχαριστιόταν περισσότερα από όλα, τη διασκέδαζε πραγματικά.

Βήμα-βήμα κατάφερε να φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο, να γίνεις επαγγελματίας τενίστρια και να ξεκινήσει την αναρρίχησή της στην παγκόσμια κατάταξη. Αυτό το σχέδιο πήγε πολύ καλά. Έφτασε στο Νο4 του κόσμου, κατέκτησε τίτλους, κέρδιζε αγώνες, ήταν χαρούμενη. Όμως, ίσως είναι δυσκολότερο το να διατηρηθείς ψηλά από το να φτάσεις εκεί. Και αυτό φάνηκε στην περίπτωση της Γκαρσία που μετά από αυτό το φοβερό της ξέσπασμα το 2018 ξεκίνησε η πτώση. Νο19, Νο43, Νο74. Όταν πέφτεις τόσο γρήγορα είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεις να σηκωθείς και να στραφείς προς την αντίθετη πορεία, ώστε να αρχίσεις ξανά την άνοδό σου. Έτσι ήταν τα πράγματα και για τη Γαλλίδα.

carolinegarciaaaaa

Δυσκολεύτηκε πολύ αλλά το είχε βάλει στόχο, μέσα στο 2021 θα κατάφερνε να ανεβεί ξανά. Πριν από έναν χρόνο βρισκόταν στο Νο74. Ποιος να φανταζόταν πως θα έκανε μία τόσο τρελή πορεία και θα κατάφερνε να ανέβει 70 θέσεις πιο πάνω; Μέσα στο 2022 κατέκτησε τέσσερις τίτλους στο μονό και έναν στο διπλό.

«Φαίνεται ότι πρέπει να συνεχίσω να τρέχω γρήγορα και να τρέχω μπροστά (γέλια)» δηλώνει η Γκαρσία σχετικά με το πως θα καταφέρει να διατηρηθεί αυτή τη φορά στην κορυφή. Έχει την ωριμότητα και τη διαύγεια που της έλειπαν πριν από πέντε χρόνια, δηλώνει και εξηγεί: «Προφανώς τα πήγα καλά στο παρελθόν, ήμουν στο Τοπ4 αλλά η χρονιά μετά ήταν κάπως δύσκολη. Ήταν ένα καλό μάθημα για μένα και θέλω να είμαι σε θέση να διαχειριστώ καλύτερα αυτό το κομμάτι. Νομίζω ότι μεγάλωσα πολύ σε αυτά τα πέντε χρόνια. Προφανώς εξακολουθούμε να κάνουμε λάθη εδώ και εκεί αλλά προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα και να μαθαίνουμε πολύ γρήγορα. Αλλά θέλω πραγματικά να είμαι συγκεντρωμένη στο μέλλον, να απολαμβάνω το παρόν, να βλέπω τι μπορώ να βελτιώσω στο παιχνίδι μου, στη φυσική μου κατάσταση, στην πνευματική μου ικανότητα. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορώ ακόμα να βελτιώσω. Αυτή η χρονιά ήταν μια πολύ καλή εμπειρία στην καθημερινή δουλειά. Αποδίδει από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλω να έχω αυτή τη νοοτροπία ξανά και ξανά».

Μετά την ήττα της από τη Γαλλίδα στον ημιτελικό η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Μαρία Σάκκαρη, παραδέχτηκε πως καμία άλλη δεν παίζει όπως η Γκαρσία ενώ αρκετές ακόμη παίκτριες δήλωσαν εξίσου εντυπωσιασμένες από το παιχνίδι της. Η ίδια, όμως, βλέπει πολλά ψεγάδια στο παιχνίδι της: «Βλέπω τόσα πολλά μικρά πράγματα που μπορώ να βελτιώσω. Μιλώντας για το return-and-volley μου νομίζω ότι μερικές φορές η επιστροφή μου μπορεί να είναι πιο ακριβής. Μερικές φορές ο στόχος μου είναι πολύ μεγάλος και περνάω επειδή είναι πολύ εύκολο για τον αντίπαλό μου. Νομίζω ότι το δεύτερο σερβίς μου μπορεί να βελτιωθεί. Το πρώτο μου σερβίς ήταν καλό. Οι άσσοι και οι ελεύθεροι πόντοι είναι κάτι που απολαμβάνω πολύ και θέλω να συνεχίσω. Με βοηθάει πολύ. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού μου. Όταν προχωράω μπροστά, να είμαι πιο γρήγορος για να είμαι πιο κοντά στο φιλέ. Όταν κοιτάς βαθιά δεν υπάρχει γραμμή τερματισμού για το πώς μπορείς να βελτιώσεις το παιχνίδι σου.

Ήταν όμως αυτή, η κατάκτηση του τίτλου του WTA Finals, η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας της; Η 29χρονη εξήγησε πως σημαντικότερες στιγμές ήταν όταν ένιωθε πως πατά γερά στα πόδια της και έπαιρνε νίκες αυτοπεποίθησης: «Είναι δύσκολο να διαλέξω γιατί στις στιγμές-κλειδιά της καριέρας μου όλα σημαίνουν τόσα πολλά. Η νίκη στο Bad Homburg σήμαινε πολλά. Πιστέψτε με, σήμαινε πολλά. Πάλευα κατά τη διάρκεια του τουρνουά, έπρεπε να σώσω match points απέναντι στην Αλίζ, ο αγώνας με την Αντρέσκου ήταν ένα τρελό σενάριο. Είχαν περάσει τόσα χρόνια από τότε που είχα φτάσει σε τελικό, είχα κερδίσει έναν τίτλο. Ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα για μένα, για την ομάδα. Απέδειξε ότι αυτό που κάναμε δούλευε. Στη Βαρσοβία κέρδισα το πρώτο μου Νο1. Σήμαινε πολλά γιατί ήταν η πρώτη φορά που το έκανα αυτό μετά από τόσα χρόνια στο tour».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]