coachtennis
07/11/2022
ΤΕΝΝΙΣ

WTA: Ξεκινά πρόγραμμα ένταξης για γυναίκες προπονήτριες τένις

Πηνελόπη Γκιώνη

Η διεθνής ένωση τένις γυναικών (WTA) έκανε γνωστό πως ξεκινά ένα πρόγραμμα ένταξης για γυναίκες προπονήτριες και πρώην παίκτριες που θέλουν να ασχοληθούν με την προπονητική επαγγελματικά, με στόχο περισσότερες γυναίκες να παραμείνουν στο άθλημα.

Η διεθνής ένωση τένις γυναικών (WTA) έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με στόχο την ενσωμάτωση, για να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες προπονήτριες στο άθλημα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό Lawn Tennis Association το 2018 μόνο το 23% των προπονητών της ήταν γυναίκες. Έτσι, η WTA αποφάσισε να αναλάβει δράση και να κρατήσει τις γυναίκες στο άθλημα.

Το πρόγραμμα ένταξης προπονητριών στοχεύει στην άρση των συστημικών φραγμών καθώς και στην παροχή ευκαιριών για τις γυναίκες του αθλήματος που επιθυμούν να βρεθούν σε επαγγελματικό επίπεδο. Η επαγγελματική προπόνηση και η προπόνηση βάσης θα ενθαρρυνθεί ως επιλογή καριέρας για νυν και πρώην παίκτριες και προπονήτριες ενώ αναμένεται επίσης να αναπτυχθεί στοχευμένη εκπαιδευτική καθοδήγηση και καθοδήγηση στην καριέρα από άλλους προπονητές και προπονήτριες.

«Το πρόγραμμα ένταξης προπονητριών είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφοροποίηση και τη διεύρυνση της προπονητικής μας δεξαμενής» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WTA Στιβ Σάιμον και συνέχισε: «Είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας να προωθήσει και να παρέχει μονοπάτια προπονητικής καριέρας για τις γυναίκες, καθώς και για τις πρώην αθλήτριές μας, ώστε να έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να αναπτυχθούν σε αυτόν τον κρίσιμο προπονητικό ρόλο».

Το πρόγραμμα αυτό θα χωριστεί σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να προβλέπει ότι οι συμμετέχουσες θα περάσουν μια εβδομάδα προπόνησης για την off-season κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου με διάφορες παίκτριες της WTA. Στη δεύτερη φάση οι προπονήτριες θα συμμετάσχουν σε ένα διαδικτυακό μάθημα προπονητικής, επιπέδου 1, το οποίο θα διαρκέσει 10 εβδομάδες. Στην τρίτη φάση θα εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στο περιβάλλον της WTA, παρακολουθώντας έναν/μία επαγγελματία προπονητή/προπονήτρια της ένωσης σε ένα τουρνουά.

Ένα από τα παραδείγματα γυναικών αθλητριών που μεταπήδησαν στην προπονητική είναι η Γαλλίδα αρυγρή Ολυμπιονίκης και κάτοχος αρκετών τίτλων μεγάλων τουρνουά, Αμελί Μαουρέσμο (εξώφυλλο). Μετά την απόσυρση από την ενεργό δράση, η πετυχημένη τενίστρια ασχολήθηκε με την προπονητική και πέρα από Εθνικές ομάδες που την έχουν επιλέξει, ήταν και η προπoνήτρια τοιυ γνωστού Βρετανού τενίστα Άντι Μάρεϊ. Όταν είχε γίνει γνωστή αυτή η συνεργασία αρκετά σεξιστικά σχόλια είχαν γίνει, τα οποία όμως αψήφησαν όλοι.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]