Βανέσα Φεράρι: Η Ιταλίδα που «έσπασε» τα ηλικιακά στερεότυπα επιστρέφει

Πηνελόπη Γκιώνη
Η Βανέσα Φεράρι, αφού αψήφησε τα ηλικιακά στερεότυπα στο Τόκιο και κατέκτησε ένα ιστορικό μετάλλιο, επιστρέφει στις προπονήσεις ενόργανης γυμναστικής.

Η Ιταλίδα Βανέσα Φεράρι, η οποία στο Τόκιο έγινε η δεύτερη γυναίκα ηλικίας 30+ που κερδίζει Ολυμπιακό μετάλλιο στην ενόργανη γυμναστική τα τελευταία 50 χρόνια, επέστρεψε πρόσφατα στις προπονήσεις και θέλει να φτάσει σε μια πέμπτη Ολυμπιάδα και το Παρίσι 2024.

Η Φεράρι, που τώρα είναι 32 ετών, αρχικά επέστρεψε στη γυμναστική τον Σεπτέμβριο από την επέμβαση στον αχίλλειο στην οποία είχε υποβληθεί τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά σύντομα επιβράδυνε την επιστροφή επειδή την ενοχλούσε το πόδι της. Τώρα, όμως, επιστρέφει με εντατικούς ρυθμούς.

Εκπρόσωπός της επιβεβαίωσε τα σχόλια για την επιστροφή: «Τώρα επιστρέφει στο γυμναστήριο και θα εντείνει σταδιακά το φόρτου στα πόδια της», ανέφερε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι αυτή που προηγήθηκε τον Φεβρουάριο ήταν η πέμπτη επέμβαση στο πόδι της. «Σαφώς υπάρχουν ζητήματα, η ηλικία, τα προβλήματα στα πόδια αλλά η Βανέσα θέλει να προσπαθήσει να φτάσει στους πέμπτους Ολυμπιακούς της καριέρας της». Η «λιονταρίνα», όπως τη φωνάζουν οι φανς της λόγω της αγωνιστικής της ορμής, δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν αγώνα μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Η Φεράρι κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 πίσω μόνο από την Αμερικανίδα Τζέιντ Κάρεϊ, και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη ηλικιακά γυναίκα μεταλλιούχος στην ενόργανη γυμναστική γυναικών τα τελευταία 50 χρόνια μετά την Ουζμπέκα Οκσάνα Τσουσοβίτινα, σύμφωνα με το Olympedia.org. Η Τσουσοβίτινα είναι η μοναδική γυναίκα γυμνάστρια που έχει αγωνιστεί σε περισσότερους από πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες (και η οποία οδεύει ολοταχώς για την έκτη της συμμετοχή).

Το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο της Φεράκι ήρθε 15 χρόνια μετά την κατάκτηση του Παγκόσμιου τίτλου στο σύνθετο αγώνισμα και ήταν το πρώτο μετάλλιο της Ιταλίας στην ενόργανη γυμναστική γυναικών από το 1928. Η ιταλική ομάδα γυναικών τερμάτισε τέταρτη στο Τόκιο με τη Φεράρι και πέμπτη στο περσινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα χωρίς αυτήν (και χωρίς την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2022 Άσια Ντ’ Αμάτο).

Αφού προκριθεί για τους Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, η Φεράρι θα είναι μεγαλύτερη σε ηλικία Ολυμπιονίκης από κάθε άλλη γυναίκα Ολυμπιονίκη σε οποιοδήποτε αγώνισμα της γυμναστικής από τους Αγώνες της Μελβούρνης το 1956, όταν η Ουγγαρέζα Άγκνες Κελέτι κέρδισε τέσσερα χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια στα 35 της χρόνια.

@Photo credits: @ferrarivany