Σαμάνθα Τζόνσον: Ποια είναι η έμπειρη παρουσιάστρια που έδωσε το παρών στην κλήρωση του Μουντιάλ

Μαριλένα Καλόπλαστου
Πολλοί τη γνώρισαν στην κλήρωση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, στο πλευρό των Κάρλι Λόιντ και Ζερμέν Τζένας. Όμως η Σαμάνθα Τζόνσον έχει «γράψει» πολλά χιλιόμετρα σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και στην φιλοξενία μερικών από τις μεγαλύτερες αθλητικές εκδηλώσεις του πλανήτη. 

Μέρος της οικογένειας της FIFA, η Σαμάνθα συνδιοργάνωσε την περίφημη κλήρωση του Μουντιάλ του 2022, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, όμως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που έβαλε τις ιδέες και το μεράκι της. Έχει φιλοξενήσει επίσης την κλήρωση για τα play offs Ευρωπαϊκών και Διηπειρωτικών Διοργανώσεων, την κλήρωση του ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, όπως επίσης και την κλήρωση του παγκοσμίου κυπέλλου futsall. Είναι επιπλέον η κεντρική παρουσιάστρια του Living Football Show της FIFA.

Με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των σπορ και των μέσων ενημέρωσης, έχει εργαστεί για μερικά από τα μεγαλύτερα αθλητικά δίκτυα του κόσμου. Αυτή την περίοδο είναι παρουσιάστρια κι ανταποκρίτρια σε ένα αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο στην Κωνταντινούπολη, κι ένα από τα κορυφαία αθλητικά προγράμματα για το TRT World στην Κωνσταντινούπολη. Έχει συνεργαστεί με τα Eurosports, BeIN Sports και Sky Sports. Έχει καλύψει το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2019, το Ευρωπαϊκό του 2020 και το Γκραν Πρι Τουρκίας επίσης το 2020.

Μακριά από τον κόσμο του αθλητισμού, συνεργάζεται στενά με τo UN Women (τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών) και έχει φιλοξενήσει και συντονίσει την έναρξη της πρωτοβουλίας τους «Awake Not Sleeping».

Το «πείσμα» οδηγός για το κυνήγι του ονείρου

Η Σαμ, όπως την αποκαλούν οι φίλοι και οι συγγενείς, γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ. Η μητέρα ήταν διεθνής βολεϊμπολίστρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο πατέρα της έπαιζε ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά. Η ίδια δοκίμασε πολλά αθλήματα χωρίς μεγάλη επιτυχία όπως έχει εξομολογηθεί σε συνέντευξή της.

Σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε τις σπουδές στα μέσα ενημέρωσης. Η πρώτη της μεγάλη συνέντευξη ήταν με τον πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντα Ζερμέν Ντεφόε. Στη συνέχεια «κυνήγησε» μια θέση στο Sky Sports και μετά από πολλά τηλέφωνα κατάφερε να κερδίσει μια δοκιμαστική περίοδο δύο εβδομάδων ως ρεπόρτερ.

Όταν παρήλθε ο χρόνος της πρακτικής της άσκησης οι υπεύθυνοι του Μέσου της πρότειναν να διεκδικήσει κι άλλη εμπειρία, κι εκείνη εργαζόμενη πλέον ως freelancer έκλεισε δουλειές με την Chelsea TV κι στοιχηματικές εταιρείες, χτίζοντας έτσι την αυτοπεποίθησή της και πατώντας γερά στα πόδια της.

Σε εκείνη την περίοδο ήρθε το turning point. Ένας πρώην συνάδελφος της πρότεινε τη δουλειά στο TRT World. Πέρασε από συνέντευξη μέσω Skype και πήρε τη θέση. Μετακόμισε στη γείτονα χώρα τον Νοέμβριο του 2015. Έκτοτε έχει «φτιάξει» το όνομά της κλείνοντας συνεντεύξεις με κάποιους από τους κορυφαίους αθλητές κι ανθρώπους του αθλητισμού από όλο τον κόσμο. Η αποκλειστική της συνέντευξη με τον Κλαούντιο Ρανιέρι είχε περισσότερες από ένα εκατομμύριο προβολές στο διαδίκτυο και έλαβε παγκόσμια κάλυψη στα CNN, Fox Sports, MailOnline, Telegraph και Guardian.

Ενώ η ίδια θεωρεί την συνέντευξη με τον πρόεδρο της πρωταθλήτρια Τουρκίας Μπεσίκτας είναι για εκείνη μία από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας της, γιατί ήταν στη χώρα λιγότερο από δύο χρόνια και δεν γνώριζε τούρκικα.

Η ζωή μακριά από το μικρόφωνο

Παθιασμένη αγωνίστρια για την ισότητα και την αλλαγή, η Σαμ το 2016 συμπεριλήφθηκε στη «Football Black List» που αναγνωρίζει και τιμάει προσωπικότητες με επιρροή στο ποδόσφαιρο. Επιπλέον, σε αναγνώριση των επιτευγμάτων της στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης συμπεριλήφθηκε στην PowerList «Top 20 των Βρετανών με τη μεγαλύτερη επιρροή κάτων των 40 ετών».

Ένας από τους στόχους της ζωής της είναι να μοιραστεί τις εμπειρίες της με την επόμενη γενιά γυναικών που ονειρεύονται να εργαστούν σε έναν κατά γενική ομολογία ανδροκρατούμενο χώρο που ειδικά στην αρχή της καριέρας έχει δυσκολίες.

Όταν έκανε πρακτική στο SkySports ένας συντάκτης τη ρώτησε: "λοιπόν, ποιος είναι ο μπαμπάς σου;". Υποθέτοντας ότι η ευκαιρία της δόθηκε επειδή ο πατέρας της είναι διάσημος αθλητής ή κάποιος άνθρωπος με επιρροή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο κανείς από τους γονείς της δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό ή τα ΜΜΕ.

Υπήρξαν φορές που συνάδελφοι της ζήτησαν τσάι και εκείνη τον κοίταξε με ηρεμία και του είπε: «ξέρεις πού είναι ο βραστήρας πήγαινε να το φτιάξεις μόνος σου». Τα πρώτα χρόνια ένιωσε να κουράζεται στον «αγώνα» να αποδεικνύει ότι δεν είναι εκεί λόγω της εμφάνισής της, ωστόσο με τον καιρό κατάλαβε ότι δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν. Άφησε την εργασιακή της ηθική και τη δουλειά της να «μιλήσουν» από μόνα τους.