H Megan Gustafson μαρκάρει την Candace Parker
04/06/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Έριξε τη «βόμβα» ο Ολυμπιακός με την WNBAer Megan Gustafson!

Θεόφιλος Τυριντζής

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας έκαναν το «μπαμ» με την Megan Gustafson των Phoenix Mercury. Διαβάστε τι έχει κάνει στην καριέρα της έως τώρα.

Δεν είναι συνηθισμένο να έρχονται παίκτριες από το WNBA στα μέρη μας. Για ενεργές μιλάμε, που βρίσκουν συμβόλαιο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Που βρίσκουν χώρο και χρόνο στα ρόστερ. Οι περισσότερες πάνε στην Κίνα, για τα χρήματα, όπως και πάρα πολλές πήγαιναν στη Ρωσία, ωστόσο αυτή η αγορά έκλεισε, μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Για τις Αμερικανίδες παίκτριες του μπάσκετ ακόμα περισσότερο, μιας και είναι φυλακισμένη η συμπαίκτριά τους, φίλη τους, συνάδελφός τους κτλ. Μπρίτνεϊ Γκράινερ, για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Στην Ελλάδα λοιπόν- για να συνεχίσουμε την κουβέντα μας- δεν είναι εύκολο να έρθουν. Δέλεαρ είναι η Ισπανία (στην οποία έπαιξε φέτος η MVP των περσινών τελικών του WΝΒΑ Kahleah Copper), είναι η Τουρκία. Ο νταμπλούχος Ολυμπιακός όμως έκανε την έκπληξη και έκλεισε την Megan Gustafson. Μόλις τελειώσει τις υποχρεώσεις της στο WNBA με το Phoenix Mercury της θρυλικής Diana Taurasi παίρνει το αεροπλάνο για τον Πειραιά και βάζει την «ερυθρόλευκη».

2

Να τη συστήσουμε όμως: Είναι 25 ετών (Δεκέμβριος του 1996), γεννημένη από το Ουισκόνσιν και παίζει σέντερ (5άρι). Είναι δυνατή, με ύψος 1.91μ. και αριστερόχειρας. Πλεονέκτημα αυτό για όλους και όλες. Παίζει αρκετά με πρόσωπο στο καλάθι και όχι με πλάτη ενώ έχει πολύ καλό και «γλυκό» σουτ από μέση και μακρινή απόσταση. Από μέση απόσταση σουτάρει αρκετά συχνά, από το τρίποντο δεν εκβιάζει προσπάθειες εκτός αν είναι ολομόναχη. Επίσης στην άμυνα είναι πάρα πολύ καλή μπλοκέρ.

Φοίτησε στο κολέγιο της Αϊόβα (Iowa) -το οποίο παρακολουθεί στενά- την περίοδο 2015-19 και στο ντραφτ του WNBA τη διάλεξαν οι Dallas Wings (που τα τελευταία χρόνια κάνουν προσπάθεια ανοικοδόμησης με πολλές νεαρές) στο Νο.17 στον 2ο γύρο.

2

Στην πρώτη της χρονιά (rookie) έπαιξε σε 25 παιχνίδια με 9.5 λεπτά μέσο όρο χρόνο συμμετοχής και είχε 2.9 πόντους μ.ο. (49,1% εντός παιδιάς) και 2.5 ριμπάουντ. Την επόμενη (2020) ο χρόνος της μειώθηκε (5 λεπτά μ.ο. σε 9 παιχνίδια) έχοντας το πενιχρό 1.6 πόντους μ.ο.

Το 2021, την κάλεσαν οι πρωταθλήτριες του 2019 στο WNBA Washington Mystics, ώστε να πάρει μέρος στο training camp της ομάδας. Της πρόσφεραν 7ήμερο συμβόλαιο αρχικά και στη συνέχεια έμεινε στην ομάδα που δέσποζε η τρομερή Tina Charles, η οποία – για να καταλάβετε τον ανταγωνισμό- βγήκε πρώτη σκόρερ στο πρωτάθλημα. Τώρα είναι και πάλι συμπαίκτριες αλλά στο Phoenix.

2

Με τις Mystics, που είχαν δυνατή γραμμή ψηλών, αλλά έλειπε και το αστέρι της ομάδας Elena Delle Donne, είχε σε 11 παιχνίδια (με σχεδόν 10 λεπτά συμμετοχής) 5,2 πόντους μ.ο. (με 65,5% σουτ εντός παιδιάς) και 3.6 ριμπάουντ ανά ματς.

Πάμε και στο φέτος. Το Phoenix που σχεδόν κάθε χρόνο προβάρει ως ένα από τα φαβορί για το πρωτάθλημα και πέρσι πήγε στους τελικούς, αλλά το έχασε κόντρα στους Chicago Sky της Candace Parker (κεντρική φωτό), έχει μια δυνατή περιφέρεια με τις Taurasi, DeShields, Skylar Diggins-Smith και είπε να φτιάξει και μια αχτύπητη γραμμή ψηλών. Έχει την Britney Grinner που κρατείται στις φυλακές της Ρωσίας που λέγαμε πιο πάνω και πήρε και την Tina Charles. Την περσινή πρώτη σκόρερ του WNBA. Η πόρτα στο Mercury άνοιξε για την 25χρονη παίκτρια του Ολυμπιακού πλέον, μετά την κράτηση τους Grinner στη Μόσχα, που της βρήκαν ένα φιαλίδιο υγρού με μαριχουάνα.

2

Φέτος η Gustafson, από τον Μάιο που ανακοινώθηκε, έχει παίξει σε 9 παιχνίδια έχοντας (σε 9.4 λεπτά χρόνου συμμετοχής) 5.2 πόντους μ.ο. (με 65.5% σουτ εντός παιδιάς) και 2.2 ριμπάουντ.

Οι κορυφαίες της συμμετοχές φέτος είναι οι 9 πόντοι σε 10 λεπτά (4/5 σουτ, 1 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 μπλοκ) κόντρα στο ακλόνητο φαβορί φέτος Las Vegas Aces της Μπέκι Χάμον και της προπέρσινης MVP Aja Wilson και οι επίσης 9 πόντοι (σε 16 λεπτά), κόντρα στις πρωταθλήτριες Chicago Sky (συν 2 ριμπάουντ).

2

Η Megan, η οποία έχει τεράστια αγάπη στον σκύλος της τον… Pancake και του έχει φτιάξει δικούς του λογαριασμούς σε Twitter και TikTok, τον χειμώνα έπαιξε στην Πολωνία με την Arka Gdynia. Αν αναρωτιέστε, φυσικά και είχε πάρει μαζί της τον Pancake. Έπαιξε στην Ευρωλίγκα (απέναντι μάλιστα στην μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Sopron και φιναλίστ Φενέρμπαχτσε) έχοντας 18.2 πόντους μ.ο. 7.2 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 1.2 μπλοκ.

2

Ήταν η πρώτη σε efficiency στην ομάδα της, σε πόντους και σε ριμπάουντ. Πρώτη σε ασίστ, ήταν μια πρώην παίκτρια του Ολυμπιακού η Πηνελόπη Παυλοπούλου. Οι πρωταθλήτριες του 2021, φέτος κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στο πολωνικό πρωτάθλημα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]