Νταϊάνα Ταουράσι: Είτε τη θαυμάζεις είτε τη μισείς είναι… GOAT!
26/02/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Νταϊάνα Ταουράσι: Είτε τη θαυμάζεις είτε τη μισείς είναι… GOAT!

Έχεις λόγους και για τα δύο: Είναι η πρώτη σκόρερ στο WNBA, είναι και η κορυφαία στο trash talking. Θα σου διαλύσει το μυαλό. Είναι όμως και η καλύτερη όλων των εποχών… και επίσημα πλέον!

Έχεις λόγους και για τα δύο: Είναι η πρώτη σκόρερ στο WNBA, είναι και η κορυφαία στο trash talking. Θα σου διαλύσει το μυαλό. Είναι όμως και η καλύτερη όλων των εποχών… και επίσημα πλέον!

Όσο η κουβέντα για τον GOAT στο ΝΒΑ καλά κρατεί (λες και χωρά ανάλυση, αλλά τέλος πάντων), στο WNBA, τη γυναικεία έκδοση του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο, έχουν την απάντηση. Επίσημη! Ο κόσμος μίλησε… Νταϊάνα Ταουράσι κυρίες και κύριοι.

Αυτή είναι η καλύτερη όλων των εποχών στο WNBA, ξεπερνώντας ονόματα θρύλους όπως η Λίζα Λέσλι, η Σίνθια Κούπερ, η Ταμίκα Κάτσινγκς, η Τίνα Τόμπσον, η Λορέν Τζάκσον. Είναι η κορυφαία μεταξύ των 25 ξεχωριστών που επέλεξε η λίγκα για τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της.

Περιμένετε όμως… Μην νομίζετε ότι τελείωσε η κουβέντα μας. Μπορεί η κυρία 1η σκόρερ στην ιστορία της λίγκας, 1η σε τρίποντα και σε καμιά δεκαριά ακόμα στατιστικές κατηγορίες, ενδεχομένως να δεσπόζει- όπως λένε πολλοί- και στο σήμα του WNBA (δεν επιβεβαιώνεται και το αφήνουν να αιωρείται), ωστόσο υπάρχουν και οι ενστάσεις. Τρελαινόμαστε άλλωστε για τέτοιες κόντρες.

Τρίτωσε το καλό για το 4ο

Ο οιωνός ήταν ιδανικός για το 4ο πρωτάθλημα, ώστε να μπει στο κλειστό κλαμπ με τις Μάγια Μουρ, Σίνθια Κούπερ, Σιμόν Όγκουστ, Τίνα Τόμπσον, Σέριλ Σγουπς και φυσικά της κολλητής της Σου Μπερντ. «Πέταξε» έξω με το Φοίνιξ Μέρκιουρι- την ομάδα που παίζει από το 2004 που την επέλεξε στο Ν0.1 του ντραφτ- το μεγάλο φαβορί Λας Βέγκας Έισις και μεταξύ μας, καλό το Σικάγο, σπουδαίο το Σικάγο, αλλά φαινόταν πως η DT μαζί με την Ντίνκινς, Μπόνερ και Γκράινερ που σε κάθε ματς καρφώνει 5-6 φορές, το είχαν.

Η σύζυγός της, πρώην συμπαίκτριά της στο Φοίνιξ και νυν διευθύντρια της ομάδας Πένι Τέιλορ έφερνε στον κόσμο το 2ο παιδί τους. Πριν τον πρώτο τελικό με το Σικάγο Σκάι ανακοινώθηκε πως αυτή είναι η GOAT (τρίτωσε το καλό), οπότε η ψυχολογία για την DT ήταν στα ουράνια. Ολοταχώς για το 4ο!(;). Να μην σας κρατήσω σε αγωνία. Στην Αμερική τους τελευταίους δύο μήνες μιλάνε για την Κάντας Πάρκερ που οδήγησε το Σικάγο, την ομάδα της γενέτειράς της στην πρώτη της χρονιά, στο πρωτάθλημα και στο Φοίνιξ έχουν μια… σπασμένη πόρτα από τα νεύρα τους ενώ η DT ακόμα ένα πρόστιμο για την συμπεριφορά της.

Η σπασμένη πόρτα 

Πολλοί χάρηκαν στις ΗΠΑ (ναι, ασχολούνται, τους αρέσει και γεμίζουν και τα γήπεδα) που το έχασε η Ταουράσι κυρίως και όχι που κέρδισαν οι Σικάγο Σκάι το πρώτο τους πρωτάθλημα, γιατί ξέχασα να σας πω, ή την θαυμάζεις ή την μισείς. Και έχεις λόγους και για τα δύο. Για το πρώτο ότι και να σας πω είναι λίγο. Είναι παικτάρα η άτιμη. Παικτάρα ακόμα και στα 39 της. Αλλά σιχαίνεται και να χάνει. Λογικό και αυτό. Το έχουν «κουσούρι» όσοι ξεχωρίζουν, οι σπουδαίοι από τους απλά πολύ καλούς. Η DT έσπασε την πόρτα στα αποδυτήρια της Wintrust Arena, όσο οι Sky πανηγύριζαν, ενώ καμία, πλην του προπονητή, δεν έκανε δηλώσεις στα media, γιατί… είχαν νεύρα. Έχασαν το πρωτάθλημα, τι θα πει «γιατί;». Νομίζατε πως είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο; Μάθετε και κάτι άλλο που δεν είναι «ελληνικό φαινόμενο». Οι Sky στην παρέλαση πρωταθλήματος πήραν μαζί τους την πόρτα. Ναι, την σπασμένη, την είχαν παντού μαζί.

Οι «μάχες» με τους διαιτητές

Δεν έχει haters μόνο για μια πόρτα. Δεν τα πήγε περίφημα στους τελικούς είχε 14.5 πόντους, αλλά με 17/52 σουτ, ενώ τιμωρήθηκε και με 2.500 δολάρια για τη συμπεριφορά της απέναντι σε διαιτητή. Πήγε και έσπρωξε την Τιάρα Κρουζ σε φάση «φύγε από τη μέση». Η συμπαίκτριά της Σόφι Κάνινγχαμ ήταν στο παρκέ και η (MVP των τελικών) Καλία Κόπερ πήγε από πάνω της επιδεικτικά με αγριεμένο ύφος. Έσπευσε αμέσως η διαιτητής, αλλά η DT πήγε και την έσπρωξε. Την διαιτητή ντε… «Δεν ήξερα καν ότι ήταν η διαιτητής» είπε μετά «ένιωσα ότι η Σόφι ήθελε τη βοήθειά μου». 2.500 δολάρια πρόστιμο, την πιστεύετε ή όχι. Μεταξύ μας, πολλοί δεν την πίστεψαν γιατί το έχει ξανακάνει…

Σε ένα ματς απέναντι στη Μινεσότα Λινξ διαφώνησε με τον διαιτητή και πήρε τεχνική ποινή. Γύρισε όμως και του είπε «θα σε δω στο λόμπι (υποδοχή ξενοδοχείου) αργότερα». Ακούστηκε από τα μικρόφωνα και όλοι το εξέλαβαν ως απειλή… «Είναι αστείο, γιατί τους βλέπαμε κάθε μέρα στο λόμπι. Γνωρίζω τους περισσότερους εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν περισσότερο ένα αστείο, αλλά με τους παλμούς της μάχης ακούστηκε περισσότερο ως απειλητικό. Ήταν περισσότερο «θα σε δω αργότερα στο λόμπι και θα δούμε στο laptop τη φάση ξανά», γιατί αυτό κάνουμε συχνά. Ήταν αστείο, αλλά… οκ. Του το εξήγησα στο λόμπι και μου είπε πως το πήρε σοβαρά. Υποθέτω πως τα λεφτά (από τα πρόστιμα) πάνε σε καλό σκοπό, οπότε.. οκ».

Σπουδαία… trash talker

Η Νταϊάνα Ταουράσι, μπασκετικό είδωλο για πολλές από τις αντιπάλους της (εξ όσων γνωρίζουμε και της Τζάκι Γέμελος που έπαιξε στον Ολυμπιακό πριν λίγα χρόνια και τώρα έχει πόστο στους Νιου Υόρκ Λίμπερτι) εκτός από 10 φορές All Star και MVP το 2009 και των απανωτών διακρίσεων, είναι και απίστευτη… trash talker. Θα σε βρίσει, θα σε υποτιμήσει, θα μπει στο μυαλό σου, θα παίξει με αυτό, θα σου χαλάσει την αυτοσυγκέντρωση, θα σε κάνει ότι θέλει. Η Σου Μπερντ είχε πει, από τότε που ήταν πιτσιρίκα είχε μια τρομερή αυτοπεποίθηση που της έσπασε τα νεύρα.

Η Ιμάνι ΜακΓκι-Στάφορντ, είχε εξιστορήσει για το «φαινόμενο» Ταουράσι, πως την πρώτη της χρονιά στη λίγκα, βρισκόταν στη γραμμή των βολών και «ήρθε η Ταουράσι και μου είπε, πες στη μάνα σου γεια από μένα. Δεν είχα καταλάβει πως μιλούσε σε μένα και έτσι ήρθε, με σκούντηξε και μου το είπε ξανά. Μετά το παιχνίδι, πήρε τη μαμά μου και μου είπε πως δεν είχαν συναντηθεί καν».

Τα light θα αναφέρουμε, δεν θα το χοντρύνουμε. Η Μιίσα Χάινς-Άλεν των Μίστικς είχε πει, πως πάνω σε μια αλλαγή άμυνας, βγήκε μπροστά της (η Μιίσα είναι «θηρίο») και η DT ξεκίνησε να της λέει, τι; Δεν θες βοήθεια; Απάντησα, όχι, είμαι εγώ πάνω σου. Η DT φυσικά την πέρασε. Για τη ακρίβεια την είχε περάσει ήδη, όταν αποφάσισε η Μιίσα να απαντήσει..
«Δεν μιλάω στο ματς με την Ταουράσι. Όταν βλέπω τις άλλες να της απαντούν, λέω πως θα έχει μια μεγάλη βραδιά. Όταν βρίσκομαι απέναντί της, λέω πάντα στις συμπαίκτριές μου, μην της απαντάτε. Θα σας πιέσει με τρόπους που θα σας κάνει ότι θέλει. Αν προσπαθήσεις να μιλήσεις στην DT βρίσκεται σε μια κατάσταση… ήττας».

Δεν τα είπε καμία τυχαία όλα αυτά. Τα λέει η Σου Μπιρντ εδώ και χρόνια. Αυτή που -πλην της συζύγου της Πένι Τέιλορ- την γνωρίζει καλύτερα από καθεμιά στη λίκα. Φίλες κολλητές, συμπαίκτριες στις ΗΠΑ με 5 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, με Παγκόσμια μαζί και Ευρωλίγκες.

image

Η «ήττα» από τον Φλόιντ Μεϊγουέδερ 

Μόνο σε μία περίπτωση η Ταουράσι έχασε στο trash talking. Φυσικά και το ξεκίνησε, και απάντησε, αλλά… δεν το πήγε μέχρι τέλους. Δε την έπαιρνε. Είχε απέναντί της τον Φλόιντ Μεϊγουέδερ. Ναι, τον πυγμάχο και έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο. «Είχε ξεκινήσει κάπως σε φιλικό τόνο», είχε αποκαλύψει η Σου Μπερντ: «Όπως, έι DT μπλα, μπλα, μπλα.. Η Νταϊάνα- την οποία μετά ο Κόμπι Μπράιαντ είχε αποκαλέσει «White Mamba» (σ.σ. Black Mamba λέγανε τον Κόμπι) δεν θα το άφηνε έτσι. Δεν θυμάμαι τι ακριβώς του είπε- καθόταν στα court seats- και αυτός τσαντίστηκε. Της είπε, ξέρεις κάτι D; Θα αγοράσω τους Μέρκιουρι και θα αλλάξω το όνομα σε Sparks. Ήταν κάπως, θα μου ανήκεις». Οι Sparks είναι η ομάδα του Λος Άντζελες που υποστηρίζει ο Μεϊγουέδερ, ο οποίος καίει 100δόλαρα για να ζεσταθεί ή να ανάψει το πούρο του. Η Ταουράσι ήξερε ότι όχι μόνο μία ομάδα, αλλά όλη τη λίγκα μπορούσε να αγοράσει. «Ήταν η μόνη φορά που έμεινε σιωπηλή», είχε αποκαλύψει η Σου Μπερντ. Είχε χάσει…

Για έναν… κατάσκοπο στη Ρωσία

Και δεν είναι μαθημένη να χάνει. Όπου κι αν έχει πάει έχει βγει κερδισμένη. Και στην Ευρώπη έξι Ευρωλίγκες πήρε. Σε ομαδάρες βέβαια, τι ομαδάρες dream team είχαν φτιάξει στη Ρωσία, πρώτα στη Σπαρτάκ και μετά στην Εκατερίνμπουγκ, αλλά ήταν «πρώτο βιολί». Ξεχώριζε ανάμεσα σε σταρ του WNBA που τον χειμώνα (όσο διαρκεί το ΝΒΑ και υπάρχει παύση στις γυναίκες) μετακομίζουν στην Ευρώπη. Για να παίξουν μπάσκετ και να μην είναι αδρανείς και να πάρουν λεφτά, γιατί αν νομίζετε ότι αμείβονται όπως στο ΝΒΑ πλανάστε πλάνην οικτρά. Η Ταουράσι είναι η πρώτη αμειβόμενη στη γυναικεία λίγκα και έπαιρνε λίγο πάνω από 200.000 δολάρια. Ίσως και να έχει ανέβει λίγο, γιατί κάνουν προσπάθειες μεγάλες. Στην Ευρώπη, παίρνουν 80.000 ευρώ με 1 εκατομμύριο.

«Αυτό είναι το WNBA, πληρώνουμε για τα πάντα», είπε φέτος η Ταουράσι εκνευρισμένη για τις πτήσεις εν μέσω των πλέι οφ. Δεν είχε κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό της όμως ούτε για τους λόγους που πήγαινε στη Ρωσία: «Ο μόνος λόγος να πας στη Ρωσία είναι τα λεφτά. Αυτός είναι ο μόνος λόγος να αφήσεις τη χώρα σου και να πας σε μια διαφορετική χώρα για να παίξεις μπάσκετ», είχε πει στο ντοκιμαντέρ του ESPN για τον Ρώσο κατάσκοπο, ίσως και «νονό», Σαμπτάι Καλμανόβιτς, που την είχε πάρει στη Ρωσία. Το ESPN ανέφερε, πως ο Καλμανόβιτς ήταν Ρώσος κατάσκοπος για 17 χρόνια. Έγινε πλούσιος επιχειρηματίας εκμεταλλευόμενος το φτηνό εργατικό δυναμικό στη Νότια Αφρική. Τελικά συνελήφθη επειδή περνούσε πλαστές επιταγές στις ΗΠΑ ενώ βρισκόταν στην Αγγλία. Στη συνέχεια εκδόθηκε στην Αμερική και εστάλη από κει στο Ισραήλ, όπου συνελήφθη ξανά για κατασκοπεία. Εξέτισε φυλάκιση πέντε ετών, αφέθηκε ελεύθερος, στη συνέχεια μετακόμισε στη Ρωσία όπου «μεγάλωσε» ως επιχειρηματίας, συμπεριλαμβανομένης στα αποκτήματά του και της ομάδας μπάσκετ της Σπαρτάκ Μόσχας, η οποία σάρωσε τα πάντα και πλέον δεν υπάρχει.

Πήρε εκεί την Ταουράσι και την Μπερντ, πήραν 4 Ευρωλίγκες και… μια μέρα το 2009, ο Καλμανόβιτς δολοφονήθηκε έξω από το Κρεμλίνο με συμβόλαιο θανάτου.
«Έβαζε τις παίκτριές του στα καλύτερα ξενοδοχεία. Θυμάμαι, μια εμπορική πτήση θα αναχωρούσε όσο εμείς ακόμα παίζαμε αγώνα. Ο Καλμανόβιτς κράτησε την πτήση να μας περιμένει». Την Ταουράσι και την Μπερντ έβαλε να μένουν σε ένα αρχοντικό, με πισίνα, σάουνες και τα τοιαύτα, ξέρετε, ενώ τους άφησε και την πιστωτική του κάρτα για να παίρνουν ότι θέλουν, όποτε θέλουν. Είναι δυνατόν να μην τον αγαπάς; «Εμείς είδαμε μόνο τη μία πλευρά, ξέραμε όμως ότι υπήρχε και η άλλη», είχε πει η Ταουράσι, που είχε παρατηρήσει πως κάθε φορά που «πετούσε» η ομάδα, υπήρχε ένας τύπος με ένα μαύρο τζιπ και μια βαλίτσα που περίμενε τον Καλμανόβιτς!

Κι όμως ξεκίνησε με… ποδόσφαιρο 

Η Ταουράσι προσαρμόστηκε και τη Ρωσία την έχει σαν δεύτερο σπίτι. Έχει περάσει χρόνια εκεί, καθώς και μετά τον Καλμανόβιτς παρέμεινε. Μπορεί να μεγάλωσε στο Τσίνο της Καλιφόρνια, αλλά δεν είχε τίποτα, ώστε να ξεμυαλίζεται. Ήταν ιδανικό να προσηλωθεί στα μαθήματα και τα σπορ. Δεν θα γλίτωνε, καθώς ο πατέρας της ήταν παίκτης και παραμένει μεγάλος fan. Ο Μάριο Ταουράσι είναι Ιταλός και έπαιζε επαγγελματικά ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας.

Στο σπίτι βλέπανε πάντα ποδόσφαιρο. Με τη σύζυγό του Λιλιάνα η οποία είναι από την Αργεντινή, μετακόμισαν στις ΗΠΑ, πριν γεννηθεί η Νταϊάνα, η οποία έχει μεγαλύτερη αδερφή, την Τζέσικα, που και αυτή δεν γλίτωσε από τον αθλητισμό. «Το ποδόσφαιρο στο σπίτι μας κυριαρχούσε» οπότε όπως καταλαβαίνετε η DT δεν γλίτωσε από την… ασπρόμαυρη και όχι πορτοκαλί μπάλα. ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, «soccer» όπως το λέει ο πατέρας της, και παράλληλα κτυπούσε και την μπάλα του μπάσκετ.

«Κινούταν σαν ποδοσφαιριστής στο μπάσκετ, είχε πολύ γρήγορα πόδια», είχε πει ο προπονητής της. Ήρθε η στιγμή όμως που έπρεπε να διαλέξει, γιατί οι προπονήσεις έπεφταν μαζί και είπε στον πατέρα της- μεροκαματιάρης ήταν, μη νομίζετε κανένας λεφτάς, από τις 6 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα δούλευε, ακόμα και με κομμένο δάκτυλο- πως στο μπάσκετ πιστεύει ότι θα πετύχει περισσότερα πράγματα.

Δεύτερο παιδί με την Πένι Τέιλορ 

Μετά από 17 χρόνια και έχοντας λείψει μόλις 1 σεζόν, ένεκα τραυματισμού, μπορούμε να πούμε ότι μια χαρά τα κατάφερε. Έχει κατακτήσει τα πάντα, έχει δημιουργήσει ρεκόρ και μια υπέροχη οικογένεια, καθώς πριν τους τελικούς, η σύζυγός της έφερε στον κόσμο το δεύτερό παιδί τους. με δωρητή, αν αναρωτιέστε και γέννησε κανονικά η Πένι Τέιλορ με την οποία, όπως είπαμε έπαιζαν μαζί. Δεν είναι οι μοναδικές στο WNBA. Να σας δώσουμε και αυτό το tip. Συμπαίκτριες στη ζωή και στα παρκέ και πλέον πρωταθλήτριες είναι και οι Κόρτνεϊ Βάντερσλουτ και Άλι (Αλεξάνδρια) Κουϊγκλι ή αλλιώς οι… «Βαντερκουίγκς».

Ο πρώτος γιος που είναι… vegan

Παντρεύτηκαν στις 13 Μαΐου του 2017 και την 1η Μαρτίου του 2018 απέκτησαν τον Λίο Μάικλ Ταουράσι-Τέιλορ, με τον δωρητή να μην έχει γνωστοποιηθεί. Η Νταϊάνα ήταν στη Ρωσία με την Εκατερίνμπουργκ και έφυγε απευθείας για τις ΗΠΑ για να είναι παρούσα στη γέννα. Όπως και έγινε.

Έκατσε το υπόλοιπο της σεζόν μαζί με την Τέιλορ, η οποία έκοψε ο μπάσκετ για να γεννήσει και στη συνέχεια έγινε στο Φοίνιξ Μέρκιουρι διευθύντρια και υπεύθυνη ανάπτυξης παικτών. Όλοι γνώριζαν ότι είναι μαζί, αλλά δεν το διαλαλούσαν και το διαχώριζαν με τη δουλειά: «Ήταν το σπέσιαλ που είχαμε οι δυο μας. Δεν το κρατήσαμε μυστικό, αλλά δεν θέλαμε να είναι το «θέμα». Όποτε περνούσαμε τις πόρτες του γηπέδου, ήταν η ώρα για δουλειά και να είμαστε απόλυτα επαγγελματίες.

Η Ταουράσι και η Τέιλορ, η οποία ήταν παντρεμένη (2005) με τον Βραζιλιάνο παίκτη του βόλεϊ Ροντρίγκο Ροντρίγκες αλλά μετά από τρία χρόνια χώρισαν, αποφάσισαν να μεγαλώσουν τον γιο τους Λίο απολύτως vegan. Πλέον, καλούνται μαζί να λάβουν ακόμα μία απόφαση…

«Το λεπτό εκείνο που θα με δείτε να είμαι… σκ@τ@, να μου το πείτε και είμαι αυτόματα εκτός»

Ήταν η τελευταία σεζόν της Ταουράσι ή θα συνεχίσει ακόμα μία σεζόν, έχοντας φυσικά μεγάλες πιθανότητες για ένα ακόμη πρωτάθλημα. Το συμβόλαιο που υπέγραψε ήταν διετούς διάρκειας και με την Γκράινερ να κυριαρχεί, έχουν την ευκαιρία τους για την επόμενη σεζόν. Η Ταουράσι είναι προς το παρόν στο να συνεχίσει, αλλά δεν είναι οριστική απόφαση: «Ελπίζω να εκπληρώσω την υποχρέωσή μου» είπε μετά το τέλος του πρωταθλήματος στο ESPN, αλλά συμπλήρωσε «όμως ποτέ δεν ξέρεις. Είναι κάτι που θα συζητήσω με την Πένι και με την οικογένειά μου και θα κάνω μια εσωτερική αναζήτηση να δω αν είναι κάτι που θέλω να συνεχίσω να κάνω».

Λίγο παλαιότερα είχε ζητήσει μάλιστα από τους δικούς της ανθρώπους και τους καλούς της φίλους: «Το λεπτό εκείνο που θα με δείτε να είμαι… σκ@τ@, να μου το πείτε και είμαι αυτόματα εκτός. Δεν θέλω να μου πείτε ψέματα, αλλά κάποιος να μου το πει». Αν θέλετε τη γνώμη μας, η DT θα συνεχίσει. Πρώτον γιατί μπορεί, παρά το ότι θα είναι 40 (και η Μπερντ 40 ήταν φέτος) και δεύτερον γιατί ακολουθεί Παγκόσμιο και είχε πει πως θέλει εκεί ένα last dance με την Εθνική των ΗΠΑ! Για να δούμε…

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]