Becky_Hammon
04/04/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπέκι Χάμον: Μην τολμήσεις να της πεις ότι δεν μπορεί…

Θεόφιλος Τυριντζής

Η «κοντή» για να παίξει μπάσκετ, Μπέκι Χάμον, αφού έγινε η πρώτη γυναίκα που κοουτσάρισε ομάδα στο ΝΒΑ, έριξε τη βόμβα και επέστρεψε στο WNBA ως η πιο ακριβοπληρωμένη όλων των εποχών.

Μην της πεις πως «δεν μπορεί» να κάνει κάτι… Ούτε από τον ίδιο της τον εαυτό δεν προτίθεται να το ασπαστεί: «Είμαι κοντή, σιγά που θα παίξω επαγγελματικά μπάσκετ», έλεγε μικρή και να που έμεινε για 16 χρόνια στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το WNBA (450 αγώνες, 5,841 πόντους, 1,708 ασιστ, 1,111 ριμπάουντ και 488 κλεψίματα). Τη γυναικεία έκδοση του ΝΒΑ! Αν δεν είχε και σοβαρό τραυματισμό στον αχίλλειο ίσως να έπαιζε και παραπάνω, αλλά να, που αυτός ο τραυματισμός της άλλαξε τη ζωή. Προς το καλύτερο. Δεν (τον) άφησε να την πάρει από κάτω.

Κυρίες και κύριοι η Μπέκι Χάμον!

Να κάνουμε τις συστάσεις; Η πρώτη γυναίκα που κοουτσάρισε ομάδα στο ΝΒΑ ούσα πρώτη προπονητής. Όχι, μην ανοίξετε κιτάπια και google. Δεν το έχει κάνει άλλη, σας δίνουμε έτοιμη την απάντηση. Η Μπέκι Χάμον έκανε αυτό που δεν τόλμησαν άλλες, κατάφερε αυτό που φοβόντουσαν άλλες, άλλαξε αν θέλετε ένα μεγάλο στερεότυπο, το οποίο, για να τα λέμε και όλα, ακόμα υποβόσκει.

Μετά την πορεία της, καθότι ήταν 8 χρόνια (η πρώτη γυναίκα πλήρους απασχόλησης) βοηθός προπονητή -και μάλιστα ποιου προπονητή; Του Γκρεγκ Πόποβιτς- στους San Antonio Spurs, έχοντας κοουτσάρει τα «σπιρούνια» μετά από αποβολή του πάντα οξύθυμου «Ποπς» και έχοντας κατακτήσει το Summer League (2015) με τους Σπερς, ως πρώτη προπονητής, πολλές ομάδες και GM στο ΝΒΑ, άφηναν να εννοηθεί πως ήταν η ώρα να αναλάβει ομάδα του ΝΒΑ. Το διανοείστε; Να αναλάβει εξ αρχής ομάδα στο ΝΒΑ, να τη «χτίσει», να περάσει τις αρχές της, να την καθοδηγήσει, να διαλέξει αυτή τους συνεργάτες της.

Πέρασε από συνεντεύξεις, φάνηκε να είναι κοντά στο Πόρτλαντ, οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο την είχαν στη λίστα για τη θέση της GM, ωστόσο το μόνο που άκουγε ήταν δύο πράγματα:

  • Είσαι μόνο στο Σαν Αντόνιο
  • Δεν έχεις αναλάβει ποτέ ομάδα

Πισωγύρισμα το WNBA;

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ανακοινώθηκε εν τέλει από ομάδα, ως πρώτη προπονήτρια. Έκανε μάλιστα πενταετή συμφωνία και είναι πλέον η υψηλότερη αμειβόμενη στη λίγκα. Την ανακοίνωσαν οι Las Vegas Aces και επέστρεψε στο WNBA, πρώτη φορά όμως με το «κοστούμι» της προπονήτριας και όχι με φανέλα και σορτσάκι.

«Αυτό δεν αφορούσε πραγματικά το NBA ή το WNBA», είπε η ίδια, που για μία ακόμη φορά άκουσε την καρδιά και όχι αυτό που έλεγε ο κόσμος. Άλλωστε, ποτέ δεν το έκανε: «Αυτό αφορούσε εμένα προσωπικά. Να έχω μια ομάδα και να θέλω να καθίσω σε αυτή την καρέκλα. Μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω και το έκανα».

Δεν απολογήθηκε για κάτι, απλά πολλοί ερμήνευσαν την κίνησή της ως… πισωγύρισμα. Πίστευαν ότι αργά ή γρήγορα θα «άνοιγε» η πόρτα του ΝΒΑ. Η ίδια, λέει πως «κατά κάποιον τρόπο, αισθάνομαι ότι το ΝΒΑ ίσως είναι κοντά. Κατά έναν άλλον τρόπο, αισθάνομαι ότι απέχουν πολύ από την πρόσληψη μιας γυναίκας προπονητή. Δεν ξέρω πότε θα μπορούσε να συμβεί. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι Aces έχουν το 100% της προσοχής μου».

«Πάντα έλεγα, “ευχαριστώ όχι”, τώρα είπα, “οκ, σας ακούω”»

Κόντρα λοιπόν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η Μπέκι Χάμον, λέει σε όλους: «Η καρδιά μου, έλεγε πως είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσω. Εδώ πρέπει να είμαι τώρα. Υπήρχαν πολλά βράδια αϋπνίας για να καταλήξω σε αυτήν την απόφαση.

Στο Las Vegas με είδαν ως πρώτη προπονητή. Στο WNBA κάθε χρόνο υπήρχαν ανοιχτές δουλειές. Πάντα ήμουν, “ ευχαριστώ, νιώθω κολακευμένη” αλλά θα μείνω σε αυτό το «μονοπάτι» (ΝΒΑ). Αυτή ήταν όμως η πρώτη φορά που ήμουν, “οκ, σας ακούω”».

Υπερθεματίζει άλλωστε, σε όσους αντιδρούν: «Πως είναι δυνατόν η προπονητική μου εμβέλεια να έχει ξεπεράσει τα όρια του WNBA;».

Σύμμαχός της και ο μέντοράς της. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς: «Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, η θέση προπονητή σε αυτό το επίπεδο. Για να αποδείξει αυτό που που είναι. Μου έχει ήδη αποδείξει αυτό που είναι, αλλά αυτό δεν έχει σημασία μακροπρόθεσμα. Έχει περάσει από συνεντεύξεις για μερικές δουλειές στο ΝΒΑ και έχει τα προσόντα που απαιτούνται. Θα είχε κάνει εξαιρετική δουλειά».

Hammon

Το πεπρωμένο έχει πάντα «Σαν Αντόνιο»

Η Χάμον, πέρα από την καρδιά «ακούει» και το πεπρωμένο. Οι Aces, οι οποίες τερμάτισαν πέρσι με το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στο WNBA (24-8) πριν αποκλειστούν από τους Phoenix Mercury στους ημιτελικούς, εδρεύουν στο Λας Βέγκας από το 2018, αλλά πιο πριν είχαν έδρα το Τέξας και λεγόντουσαν San Antonio Stars. Το ιδιο franchise που έπαιξε από το 2007 ως το 2014 και φυσικά το ίδιο με τους San Antonio Spurs του ΝΒΑ.

Ουσιαστικά μιλάμε κατά κάποιον τρόπο για την ίδια ομάδα, στην οποία μεγαλούργησε και έγινε ανταλλαγή (2007) από τους New York Liberty. Την ομάδα που την επέλεξε αρχικά, στο πρώτο στάδιο της επαγγελματικής της καριέρας και δίχως να έχει γίνει draft. Οι Liberty, οι οποίες χτίζουν ομαδάρα, ήταν η έτεροι διεκδικητές της για τη θέση της προπονήτριας.

Τώρα, για το ποια φιλοσοφία θα επιβάλλει στις Aces; Το μόνο σίγουρο είναι πως θα σουτάρουν πολλά περισσότερα τρίποντα. Της αρέσουν αφενός, αφετέρου οι Aces ήταν τελευταίες πέρσι στα τρίποντα. Στη ρακέτα βέβαια ήταν… παναγία μου (!).

Ο τραυματισμός που της άλλαξε την καριέρα

Η Μπέκι Χάμον, δεν ήθελε από μικρή να γίνει προπονήτρια. Όλοι άλλωστε να παίξουν θέλουν. Μόνο ο Ροναλντίνιο στη διαφήμιση της Pepsi ήθελε να γίνει από πιτσιρικάς διαιτητής. Αν και μικρότερη ηλικιακά και σωματικά, από πιτσιρίκα έπαιζε κόντρα στον αδερφό της. Μάλιστα, όταν είχε φέρει και φίλους του, η αθεόφοβη επέλεξε για αντίπαλο, αυτόν που ήταν πρωταθλητής στην πάλη. Το έλεγε η περδικούλα της. Άρχισε να ξεχωρίζει στο γυμνάσιο, στο λύκειο, στα παναμερικά πρωταθλήματα μέχρι που οι Liberty της άνοιξαν την πόρτα του WNBA και απέδειξε και στον εαυτό της, πως και οι κοντοί (1.68μ.) μπορούν να παίξουν μπάσκετ και μάλιστα πολύ καλό.

Το 2013 όμως έπαθε ρήξη αχιλλείου και αντί να κάθεται άπραγη, μετά την αποκατάσταση και την ενδυνάμωση, ρώτησε αν μπορούσε να παρακολουθεί τις προπονήσεις του Γκρεγκ Πόποβιτς στους San Antonio Spurs. Άλλωστε ήταν το ίδιο franchise. Πίστευε πως θα ξεσήκωνε αρκετά πράγματα, γιατί οι Stars και οι Spers έτρεχαν τα ίδια συστήματα στην επίθεση.

Ο (προπονητής των Spurs) Γκρεγκ Πόποβιτς την ήξερε και γνώριζε τις γνώσεις της για το άθλημα. Όχι απλά συμφώνησε, αλλά της είπε ότι μπορούσε να παρευρίσκεται σε όλα τα meeting της ομάδας, ακόμα και στα ταξίδια τους, ώστε να δει στο 100% πως λειτουργούν και να έχει πλήρη γνώση.

«Της είπα απλά, μην έρθεις, αν είναι να μην συμμετέχεις, να μην διαφωνείς… Θα πρέπει να λες, “μου αρέσει αυτή η ιδέα” ή “αυτή η ιδέα είναι χάλια”. “Ποπς αυτό είναι υπέροχο” ή “Ποπς είσαι ανόητος”», της είχε πει ο Γκρεγκ Πόποβιτς και απ΄ ότι θα καταλάβετε στη συνέχεια, μια χαρά συννενοήθηκαν.

«Την πρώτη μέρα λοιπόν, μου είπε (ο Ποπς), “κοίτα πόσο καλός παίκτης είναι αυτός”. Γύρισα και του είπα, “νομίζω πως είναι τραγικός”. Και τότε ο Ποπς, μου είπε, “για κοίτα, πρώτη μέρα στη δουλειά και ξαφνικά είμαι εγώ ο χάλιας”».

Πάρκερ: «Ποπς, αυτή είναι το αφεντικό, όχι εσύ»

Μετά το τέλος του προπονητικού καμπ (training camp), η Χάμον ήξερε ένα πράγμα: Δεν ήθελε να παίξει ξανά. Ο Πόποβιτς την έβαλε στο μισθολόγιο της ομάδας, ανακαίνισε έναν χώρο που ξεκουραζόταν στην αίθουσα Τύπου φτιάχνοντας αποδυτήρια για την Μπέκι και καθόταν από πίσω του σε όλα τα παιχνίδια. Μάλιστα, ανέπτυξε μια αληθινή φιλία με τον Τόνι Πάρκερ, ο οποίος συνέχεια αστειευόνταν λέγοντας, πως αυτή ήταν το αφεντικό, όχι ο Πόποβιτς.

Η Μπέκι Χάμον, άρχισε να παίρνει εμπειρίες, πρωτοβουλίες και ο Πόποβιτς της έβαλε την επόμενη πρόκληση. Της είπε να αναλάβει την ομάδα (των Spurs) για το Summer League. Να είναι αυτή η πρώτη προπονητής. Αυτός ήταν… σπίτι του, δεν ήταν καν στο γήπεδο.
Στο πρώτο της παιχνίδι έχασε από τους Knicks και το βράδυ δεν κοιμήθηκε καθόλου. Είχε καταλάβει πως δεν ήταν τόσο εύκολο περάσει από τον «δρόμο» του παίκτη σε αυτόν του προπονητή.

«Κάνεις τις αλλαγές, φωνάζεις τα συστήματα… Είναι πολύ διαφορετικό να είσαι head coach. Δεν μπορούσα να πιστέψω πως είχε μπουρδουκλωθεί έτσι το μυαλό μου. Ως παίκτης ήξερα τον ρόλο μου, ήμουν ήρεμη… Όταν έχεις όμως να διαχειριστείς 15 διαφορετικούς ανθρώπους και να αναλύσεις τι μπορεί να λειτουργήσει και τι όχι… Ω, είναι πολύ δύσκολο», είχε πει. «Ο Πόποβιτς είχε μείνει μακριά από τους αγώνες. Μπορεί να έτρωγε τυρί και να έπινε κρασί βλέποντας τους αγώνες και μετά να ήταν αναλυτικός».

Η Μπέκι Χάμον, μετά από εκείνο το βράδυ αυπνίας, δεν έχασε άλλο ματς στο Summer League και μάλιστα το κατέκτησε.

Στην 7η σεζόν της στο ΝΒΑ ως βοηθός προπονητή, ο Γκρεγκ Πόποβιτς είχε αποβληθεί (τι σπάνιο…) σε έναν αγώνα του Νοεμβρίου και ανέλαβε κατά κάποιον τρόπο επικεφαλής ο Τιμ Ντάνκαν (δεν νομίζουμε ότι θέλει συστάσεις, θρύλος των Spurs). Όταν αυτό ξανάγινε όμως και ο «Ποπς» πήρα τον δρόμο για τα αποδυτήρια σε ένα ματς με τους Λέικερς, έδειξε τη Χάμον να βγει μπροστά και να είναι η πρώτη προπονητής της ομάδας. Οι Spurs έχασαν, δεν έχει σημασία. Η Χάμον είχε γράψει όμως μόλις ιστορία.

Οι αντιδράσεις όταν… έγινε Ρωσίδα!

Αν μπει κανείς στο βιογραφικό της Μπέκι Χάμον, θα δει πως αναφέρεται ως Αμερικανο-Ρωσίδα. Η αλήθεια είναι, πως δεν έχει κάποιες ρίζες με τη Ρωσία. Είχε παίξει στη γυναικεία ομάδα της ΤΣΣΚΑ και μετά από λίγα χρόνια στην Σπαρτάκ.

Πως έγινε λοιπόν όλο αυτό; Όταν το 2008 δεν επιλέχθηκε στα try outs για την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επέλεξε να πάρει τη ρωσική υπηκοότητα, για να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάντα έκανε πράγματα, όταν ο κόσμος της έλεγε ότι δεν έπρεπε. Κι αυτό την έκανε να προσπαθεί ακόμα πιο σκληρά.

Προπονητής της ομάδας της Εθνικής Ρωσίας, ήταν ο Ιγκόρ Γκρούντιν, που ήταν επίσης αθλητικός διευθυντής της ομάδας της ΤΣΣΚΑ στην οποία έπαιζε η Χάμον τους χειμώνες (το WNBA είναι το καλοκαίρι). Υπέγραψε μάλιστα τριετή ανανέωση με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, καθώς αυτό ήταν προαπαιτούμενο.

Η κίνησή της αυτή επέφερε σφόδρες αντιδράσεις, την χαρακτήρισαν ακόμα και «προδότη», ενώ η τότε προπονητής των ΗΠΑ, Αν Ντόνοβαν, είχε πει: «Αν παίζεις σε αυτή τη χώρα, ζεις σε αυτή τη χώρα και μεγαλώνεις στην καρδιά αυτή τη χώρα και μετά φοράς τη φόρμα της Ρωσίας, δεν είσαι πατριώτης στο μυαλό μου».

Η Χάμον απάντησε λέγοντας: «Δεν με ξέρεις. Δεν ξέρεις τι σημαίνει αυτή η σημαία για μένα. Δεν ξέρεις πώς μεγάλωσα. Η μεγαλύτερη τιμή στην τάξη μας ήταν να βάλουμε σωστά τη σημαία. Να την τυλίγουμε καλά και να μην αφήνουμε τις γωνίες να αγγίξουν το έδαφος. Σίγουρα ορίζουμε τον «πατριωτισμό» διαφορετικά. Αγαπώ τη χώρα μου και λατρεύω τον εθνικό μας ύμνο. Αισθάνομαι τιμή που είμαι Αμερικανίδα, που είμαι από την Αμερική εξαιτίας αυτού που πρεσβεύουμε».

Είχε εξηγήσει κιόλας πως αυτή η κίνησή της, δεν είχε καμία σχέση με οικονομικά οφέλη, αλλά ήθελε να παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η απόκτηση βέβαια της ρωσικής υπηκοότητας, έφερε τον τριπλασιασμό στον μισθό της στην ΤΣΣΚΑ. Η κυβέρνηση μάλιστα πρόσφερε 250.000 δολάρια για το χρυσό και 150.000 για το ασημένιο μετάλλιο. Για την ιστορία έχει πάρει ένα χάλκινο μετάλλιο με τη Ρωσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ένα ασημένιο σε Ευρωπαϊκό!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]