Serena Williams_Maria Sharapova
03/04/2022

Οι 10 αθλήτριες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο

Μαριλένα Καλόπλαστου

Το fourfive.com ανακάλυψε τις αθλήτριες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο για το 2022, συνυπολογίζοντας τους ακολούθους στα social media καθώς και τα pageviews στη Wikipedia.

Είναι αναμφισβήτητο ότι οι γυναίκες στον αθλητισμό είναι όχι μόνο εξαιρετικές αθλήτριες, αλλά και πρωτοπόρες στους αγώνες για την ισότητα των φύλων και κάθε άλλη διεκδίκηση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Όλα τα πρόσωπα της λίστας του fourfive έχουν εκτός από εντυπωσιακές επιδόσει, διακριθεί στη μάχη των κοινωνικών αλλαγών.

Η λίστα περιλαμβάνει αθλήτριες που πέραν του αθλητικού τους πεδίου, στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, εμπνέοντας και ενδυναμώνοντας άλλες γυναίκες. Δέκα εξαιρετικές αθλήτριες και εξίσου σπουδαίες προσωπικότητες. Γυναίκες που ανοίγουν τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον στον αθλητισμό και όχι μόνο.

1. Σερένα Γουίλιαμς
2. Ρόντα Ράουζι
3. Μαρία Σαράποβα
4. Άλεξ Μόργκαν
5. Σάνια Μίρζα
6. Σιμόν Μπάιλς
7. Κρίσα Τζάκσον
8. Πι Βι Σίντχου
9. Ναόμι Οσάκα
10. Αλίσα Λέχμαν

top10 influencers

Εξετάζοντας τα ονόματα διαπιστώνουμε ότι οι Αμερικανίδες αθλήτριες αποτελούν το ήμισυ της λίστας. Συνολικά ακολουθούνται από 127,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο λόγος για τις: Σερένα Γουίλιαμς, Ρόντα Ράουζι, Άλεξ Μόργκαν, Σιμόν Μπάιλς και Κρίσα Τζάκσον. Όλες τους γυναίκες με απίστευτη επιρροή τόσο στον αθλητισμό όσο και στην ευρύτερη κουλτούρα.

Η λίστα αποκαλύπτει επίσης ότι το τένις «παράγει» τις αθλήτριες με τη μεγαλύτερη επιρροή, με το άθλημα να εμφανίζεται τέσσερις φορές στο top 10.

Η Σερένα Γουίλιαμς βρίσκεται στην κορυφή με συνολική εμβέλεια 38,7 εκατομμυρίων ατόμων. Η πολύπειρη τενίστρια υπερασπίζεται τον αγώνα για ίση αμοιβή στο τένις και σε όλο τον αθλητισμό, ενώ η Ναόμι Οσάκα (9η) -παρούσα και στη λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του TIME για το 2021- έχει μιλήσει με θάρρος για την ψυχική υγεία.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Αμερικανίδα ποδοσφαιρίστρια Άλεξ Μόργκαν που πρωτοστάτησε στον αγώνα για equal pay και ίσες ευκαιρίες πρόσβασης για τις νέες γυναίκες στον αθλητισμό. Η 32χρονη στράικερ το 2019 αναδείχθηκε ως ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή του TIME.

Η Ινδή αθλήτρια του μπάντμιντον, Πι Βι Σίντχου, εξασφάλισε τη θέση της στο top 10 αφού έγραψε ιστορία ως η πρώτη Ινδή γυναίκα που κέρδισε δύο Ολυμπιακά μετάλλια. Εκτός από το ότι διαπρέπει στο άθλημά της, έχει μιλήσει κατά των αναβολικών και υποστήριξε ανοιχτά το κίνημα #MeToo. Η Σίντχου συμπεριλήφθηκε και στη λίστα του Forbes ως μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες το 2021.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ακολούθων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των αθλητριών με τη μεγαλύτερη επιρροή εξακολουθεί να είναι μικρός σε σύγκριση με αυτόν των αθλητών. Για παράδειγμα ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο πιο δημοφιλής αθλητής στα social media, με 652 εκατομμύρια followers συνολικά, έναντι 34,4 εκατομμυρίων της Ρόντα Ράουζι.

Ωστόσο στο πεδίο του τένις, η Σερένα Γουίλιαμς έχει 800.000 περισσότερους ακόλουθους από τον Ισπανό τενίστα Ράφαελ Ναδάλ.

Τιμητικές Διακρίσεις

Οι αθλήτριες με επιρροή δεν περιορίζονται στη λίστα των 10 κορυφαίων, υπάρχουν δεκάδες γυναίκες που διαπρέπουν στο άθλημά τους αλλά και συνεισφέρουν στην ευρύτερη κοινότητα. Κάποιες εξ' αυτών έχασαν μεν τη θέση τους στο top 10, αλλά είχαν τεράστιο αντίκτυπο στον αθλητικό κόσμο.

Η 14χρονη skateboarder Ράισα Λεάλ η οποία κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, έχασε για ελάχιστα μια θέση στο top 10 (11,1 εκατομμύρια ακόλουθοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και 0,1 εκατομμύρια προβολές σελίδων στη Wikipedia το προηγούμενο έτος). Αν η κατάταξη ήταν μόνο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα είχε μπει άνετα.

Η γυμνάστρια Σούνισα Λι έχει 3,4 εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και 2,3 εκατομμύρια προβολές σελίδων στη Wikipedia το 2021. Το 2021 έγινε η πρώτη Αμερικανίδα αυτόχθονας που κέρδισε Ολυμπιακό μετάλλιο. Αργότερα εκείνο το έτος, αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί επίθεση με σπρέι πιπεριού σε μια ρατσιστική επίθεση κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας της COVID-19 και μίλησε για τις αυξημένες επιθέσεις σε άτομα με ασιατική καταγωγή κατά τη διάρκεια του κορονοϊού.

Η Άλισον Φέλιξ είναι η πιο πολυβραβευμένη Ολυμπιονίκης του στίβου στην ιστορία, με 13 χρυσά μετάλλια από παγκόσμια πρωταθλήματα. Το 2021 έκανε το ντεμπούτο της στο MET Gala, δίπλα στη Σιμόν Μπάιλς, ως καλεσμένη του Athleta. Μετά το MET Gala, η Athleta δώρισε 50.000$ στο Power of She Fund προς τιμήν των δύο αθλητριών.

Η ποδοσφαιρίστρια και ακτιβίστρια Μέγκαν Ραπινό έχει 3,9 εκατομμύρια ακόλουθους και 1,7 εκατομμύρια προβολές σελίδων στη Wikipedia τον περασμένο χρόνο. Συμμετέχει στον αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών για ίσες συνθήκες αμοιβής και εργασίας, ενώ έχει ταχθεί και ανοιχτά υπέρ των οργανώσεων για τα δικαιώματα της LGBT κοινωνικής. Αναδείχθηκε ως ένα από τα 100 άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή το 2020 στο περιοδικό TIME.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]