Η Οσάκα
11/03/2022

Forbes: Οι πιο υψηλά αμειβόμενες αθλήτριες του κόσμου

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Ναόμι Οσάκα ηγείται της πρώτης δεκάδας των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητριών στον κόσμο, με τις αδερφές Ουίλιαμς, την Σιμόν Μπάιλς και την Κάντανς Πάρκερ να βρίσκονται στο Top10.

Μισθολογικό χάσμα, σεξισμός, ελλιπής μιντιακή κάλυψη, ακόμα και κακοποίηση. Ο γυναικείος αθλητισμός -ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας- καλείται να υπάρξει, να εξελιχθεί και να επιτύχει ξεπερνώντας πολλά εμπόδια. Να «ανθίσει» χωρίς την αντίστοιχη στήριξη που απολαμβάνει ο ανδρικός. Μέσα στις δυσκολίες ωστόσο, υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας. Μια σειρά αλλαγών προς την σωστή κατεύθυνση. Τα πρωταθλήματα αποκτούν νέους «ιδιοκτήτες» και διευρύνουν τις ομάδες τους. Τα νούμερα της τηλεθέασης αυξάνονται, τα τηλεοπτικά δίκτυα προσφέρουν «στέγη» σε παιχνίδια και σπόνσορες εκφράζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις γυναίκες αθλήτριες.

Οι προαναφερθείσες αλλαγές λοιπόν έχουν αντίκτυπο και στις αμοιβές των κορυφαίων αθλητριών. Συνολικά οι δέκα πιο υψηλά αμειβόμενες αθλήτριες του πλανήτη, αποκόμισαν το 2021, 1.067 εκατομμύρια δολάρια -χωρίς τους φόρους- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. Ποσό που παρουσιάζει 23% αύξηση εν συγκρίσει με το αντίστοιχο του 2020. Ενώ είναι και 16% πιο υψηλό από το προηγούμενο ποσό ρεκόρ των 143,3 εκατ. δολαρίων του 2013.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η 24χρονη Γιαπωνέζα τενίστρια Ναόμι Οσάκα η οποία αποκόμισε κέρδη 57,3 εκατ. δολαρίων, ποσό ρεκόρ για γυναίκα αθλήτρια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σερένα Ουίλιαμς με 45,9 εκατ. δολάρια και στην τρίτη θέση η αδερφή της Βένους Ουίλιαμς με συνολικά έσοδα ύψους 11,3 εκατ. δολαρίων.

Ωστόσο αν βάλουμε τα ποσά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των πιο ακριβοπληρωμένων ανδρών αθλητών, τότε μόνο οι δύο πρώτες της λίστας έχουν θέση στο Top50 των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών [ανεξαρτήτως φύλου]. Στη λίστα των 50 πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών του 2021 του Forbes, η Οσάκα κατέλαβε την 12η θέση και η Σερένα Ουίλιαμς την 28. Οι υπόλοιπες 48 θέσεις καλύφθηκαν από άνδρες. Επιπλέον, το κατώτατο όριο για να μπει κάποιος στο Top10 των πιο υψηλά αμειβόμενων αθλητριών είναι τα 5,7 εκατομμύρια δολάρια. Χαμηλότερο από ότι ήταν πριν μια δεκαετία (6,1 εκατ.).


Το Top 10 των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών το 2021 (συνολικά έσοδα)

Κόνορ ΜακΓκρέγκορ180 εκατ.
Λιονέλ Μέσι130 εκατ.
Κριστιάνο Ρονάλντο120 εκατ.
Ντακ Πρέσκοτ107,5 εκατ.
ΛεΜπρον Τζέιμς96,5 εκατ.
Νεϊμάρ95 εκατ.
Ρότζερ Φέντερερ90 εκατ.
Λιούις Χάμιλτον82 εκατ.
Τομ Μπρέιντι 76 εκατ.
Κέβιν Ντουράντ75 εκατ.


Οι insiders ωστόσο επιμένουν πως νέα χρήματα και νέοι χορηγοί μπαίνουν στον γυναικείο αθλητισμό, απλώς διαμοιράζονται σε περισσότερους αθλητές και νέα αθλήματα. Ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 12 χρόνια, μια αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής (Σιμόν Μπάιλς) και μια μπασκετμπολίστρια (Κάντας Πάρκερ) κατατάσσονται μεταξύ των πιο υψηλά αμειβόμενων αθλητριών.

Κι ενώ το τένις συνεχίζει να καταλαμβάνει πέντε από τις δέκα θέσεις της λίστας, αυτό το 50% αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό του αθλήματος (το 2019 κατέλαβε και τις 10 θέσεις!). Επιπλέον, οι ποδοσφαιρίστριες Άλεξ Μόργκαν και Μέγκαν Ραπίνο βρέθηκαν μια ανάσα μακριά από την είσοδο στο Top10, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό μιας και κατά κανόνα, οι μισθοί στα ομαδικά αθλήματα υστερούν σε σχέση με τα ατομικά. «Τώρα είναι πολύ διαφορετικά», τονίζει η θρύλος του ποδοσφαίρου Γυναικών των ΗΠΑ, Κάρλι Λόιντ, που κρέμασε πρόσφατα τα παπούτσια της. Η Λόιντ εντάχθηκε στην Εθνική της Αμερικής το 2005 όταν οι γυναίκες αγωνίζονταν για τα βασικά όπως εγγυημένες αποζημιώσεις και ασφάλεια υγείας.

Το top 10 των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητριών το 2021

Νο. 1 Ναόμι Οσάκα
Τένις - Ηλικία: 24 - Ιαπωνία
Συνολικά έσοδα: 57,3 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 2,3 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 55 εκατ. δολάρια

Νο. 2 Σερένα Ουίλιαμς
Τένις - Ηλικία: 40 - ΗΠΑ
Συνολικά έσοδα: 45,9 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 0,9 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 45 εκατ. δολάρια

Νο. 3 Βένους Ουίλιαμς
Τένις - Ηλικία: 41 - ΗΠΑ
Συνολικά έσοδα: 11,3 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 0,3 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 11 εκατ. δολάρια

Νο. 4 Σιμόν Μπάιλς
Ρυθμική γυμναστική - Ηλικία: 24 - ΗΠΑ
Συνολικά έσοδα: 10,1 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 0,1 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 10 εκατ. δολάρια

Νο. 5 Γκαρμπίνε Μουγκουρούθα
Τένις - Ηλικία: 28 - Ισπανία
Συνολικά έσοδα: 8,8 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 2,8 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 6 εκατ. δολάρια

Νο. 6 Γιν - Γιανγκ Κο
Γκολφ - Ηλικία: 26 - Νότια Κορέα
Συνολικά έσοδα: 7,5 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 3,5 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 4 εκατ. δολάρια

Νο. 7 Π.Β. Σίντου
Μπάντμιντον - Ηλικία: 26 - Ινδία
Συνολικά έσοδα: 7,2 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 0,2 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 7 εκατ. δολάρια

Νο. 8 Άσλεϊ Μπάρτι
Τένις - Ηλικία: 25 - Αυστραλία
Συνολικά έσοδα: 6,9 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 3,9 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 3 εκατ. δολάρια

Νο. 9 Νέλι Κόρντα
Γολφ - Ηλικία: 23 - ΗΠΑ
Συνολικά έσοδα: 5,9 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 2,4 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 3,5 εκατ. δολάρια

Νο. 10 Κάντας Πάρκερ
Μπάσκετ - Ηλικία: 35 - ΗΠΑ
Συνολικά έσοδα: 5,7 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 0,2 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 5,5 εκατ. δολάρια

Μεθοδολογία

Η κατάταξη του Forbes για τις πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες αντικατοπτρίζει τα κέρδη τους από το ημερολογιακό έτος 2021. Τα στοιχεία για τα κέρδη εντός γηπέδου περιλαμβάνουν βασικούς μισθούς, μπόνους, υποτροφίες και χρηματικά έπαθλα. Οι εκτιμήσεις για τα εκτός γηπέδου κέρδη τους, καθορίζονται μέσω συνομιλιών με στελέχη του κλάδου και αντικατοπτρίζουν ετήσιες απολαβές από χορηγούς, εμφανίσεις κι αναμνηστικά, καθώς και από τις επιχειρήσεις που διατηρούν οι αθλήτριες. Το Forbes δεν συνυπολογίζει πιθανά εισοδήματα από επενδύσεις -όπως πληρωμές τόκων ή μερίσματα- αλλά συμπεριλαμβάνει πληρωμές από μετοχές που έχουν πουλήσει οι αθλητές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα ποσά δεν υπολογίζονται φόροι ή προμήθειες των agents.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]