Rayssa Leal
06/03/2022

Η Ραΐσα Λεάλ κατέκτησε ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι θρύλος του Skateboard και είναι μόλις 13 ετών

Μαριλένα Καλόπλαστου

Ήταν μόλις επτά, όταν χάρις σε ένα βίντεο που έγινε viral «βαπτίστηκε» νεράιδα. Η νεράιδα όμως μεγάλωσε, έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θέλει πια να την αποκαλούν με τ' όνομά της!

«"Κάποτε υπήρχε ένα κορίτσι που αγαπούσε το skateboard της και είχε ένα όνειρο". Και έτσι ξεκινά ένα αληθινό παραμύθι που έκανε όλους τους Βραζιλιάνους να χαμογελούν σήμερα. Ραΐσα, μας γεμίζεις με περηφάνια. Είσαι πραγματικά μια νεράιδα, που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ακόμη και τα πιο δύσκολα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν», ήταν το μήνυμα του Πελέ στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram. Το μήνυμα συνόδευε μια φωτογραφία ενός κοριτσιού στα πρώτα βήματα της ήβης της. Η Ραΐσα Λεάλ χαμογελούσε πλατιά και κρατούσε ένα μπουκέτο με λουλούδια, κι ένα αργυρό μετάλλιο Ολυμπιακών Αγώνων λίγα λεπτά αφότου είχε γράψει Ιστορία. Λίγα λεπτά αφότου είχε διδάξει ευγενή άμιλλα.

Η μόλις επτά χρονών Ραΐσα ήρθε αντιμέτωπη με μια δημοσιότητα που δεν κυνήγησε. Ένα βίντεο 14 δευτερολέπτων. Ένα μπλε φόρεμα, ένα ζευγάρι γαλάζια φτερά κι εκείνη να κινείται αέρινα πάνω στο skate της κάνοντας φιγούρες. Ο κόσμος των social media έκανε τα υπόλοιπα. Το βίντεο έγινε viral και μια «νεράιδα» γεννήθηκε. Το φαινόμενο της Βραζιλίας στο skate τράβηξε την προσοχή όλου του κόσμου. Το βίντεο το παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι. Ακόμα και ο θρύλος του skateboard Τόνι Χοκ το αναδημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να γνωρίζει ότι μια μέρα αυτό το κορίτσι θα γράψει δική του Ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το παρατσούκλι «Fadinha do Skate» (νεράιδα του skate) ήρθε χάρις στο ταλέντο της. Εκείνο το βίντεο έκανε χιλιάδες παιδιά να προσέξουν ένα άθλημα που ούτως ή άλλως, τους ήταν πολύ οικείο. Μετά το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όμως, η Βραζιλιάνα Ολυμπιονίκης προτιμά να την αποκαλούν με το όνομά της. Μεγάλωσε. Δεν είναι πια εκείνο το 7χρονο κορίτσι και θέλει ο κόσμος να την γνωρίζει με το όνομα και το επίθετό της. Να τη γνωρίζει για το πόσο επιτυχημένη αθλήτρια είναι. Να τη γνωρίζει ως την ασημένια ολυμπιονίκη, στην πρώτη χρονιά που το skateboarding έγινε ολυμπιακό άθλημα.

Η 13χρονη αθλήτρια έγραψε Ιστορία στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Έγινε η νεότερη στην Ιστορία των Αγώνων από τους καλοκαιρινούς του 1936, κι έχει κάτι να μας πει. Μια εξομολόγηση, που έκανε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της πατρίδας της. «Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν αν μου αρέσει το ψευδώνυμό μου, στην πραγματικότητα μου αρέσει, αλλά ξέρω ότι μεγαλώνω και πραγματικά θα ήθελα να με αποκαλούν Ραΐσα Λεάλ. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος πια, το Νεράιδα του skate θα μείνει μαζί μου για όλο το υπόλοιπο της ζωής μου», δήλωσε με εμφανές παράπονο.

Το καλοκαίρι στο βάθρο μαζί της ανέβηκε μία ακόμα 13χρονη αθλήτρια. Η Μομίτζι Νισίγια από την Ιαπωνία. Ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η 16χρονη Νακαγιάμα Φούνα, εκπροσωπώντας την διοργανώτρια χώρα. Ο κόσμος έμεινε εντυπωσιασμένος με όσα έβλεπε στην ολυμπιακή σκηνή. Με την ικανότητα των συμμετεχόντων, με την ακρίβεια με την οποία οι skateboarders εκτελούσαν τα κόλπα τους, από τις ανατροπές στο skate park. Μα δεν ήταν μόνο το αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι.

Η Λεάλ κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου λόγω (και) του ήθους της. Ήταν πάντοτε πρόθυμη να σταθεί στο πλευρό των αντιπάλων της. Να τους βοηθήσει, να τους στηρίξει ψυχολογικά. Να ζητωκραυγάσει. Να γίνουν όλοι μια μεγάλη αγκαλιά. Μια παρέα παιδιών που μοιράζονταν ένα κοινό άγχος, καθώς παρουσίαζαν για πρώτη φορά σε κοινό το άθλημά τους. Ακόμα και όταν η Μομίτζι την προσπέρασε κατακτώντας το χρυσό, η Βραζιλιάνα skateboarder ήταν η πρώτη που έσπευσε να την αγκαλιάσει. Να την συγχαρεί. Οι φίλαθλοι αργότερα την ψήφισαν για ένα ειδικό βραβείο που θα τιμούσε το αθλητικό της ιδεώδες.

Ένα φαινόμενο στο skating

Για όσους γνωρίζουν την σκηνή του skate, η Ραΐσα Λεάλ ήταν ένα όνομα που βρισκόταν στα radar τους, πριν από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Στα 11 της η Βραζιλιάνα skateboarder έγινε η νεότερη που κέρδισε ποτέ έναν τελικό γυναικών στο Street League Skateboarding World Tour στο Λος Άντζελες.

Το ίδιο έτος κατετάγη 4η στο ντεμπούτο της στα X Games στη Μινεάπολη το 2019. Λίγες εβδομάδες πριν τους Ο.Α. απέκλεισε τις συμπατριώτισσές της και κατέκτησε το χάλκινο στο Παγκόσμιο Δρόμου στη Ρώμη.

Με τους Ολυμπιακούς του Παρισιού να απέχουν μόλις τρία χρόνια, οι λάτρεις του αθλήματος αναρωτιούνται τι άλλο θα καταφέρει, πριν ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Η λίστα με τα μέχρι τώρα επιτεύγματά της είναι πραγματικά εντυπωσιακή:

Έγινε viral στα επτά της χρόνια.

Έγραψε Ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κατέκτησε Ολυμπιακό Μετάλλιο.

Δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Βραζιλιάνου μάγου της μπάλας Πελέ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]