Ford, GM, και Toyota δωρίζουν 1 εκατ. δολάρια η καθεμία στην ορκωμοσία του Τραμπ
Η Ford, η General Motors και η Toyota, τρεις από τους μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, ανακοίνωσαν ότι θα συνεισφέρουν 1 εκατομμύριο δολάρια η καθεμία για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον, η Ford και η GM θα παρέχουν οχήματα για τις ανάγκες της εκδήλωσης, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή τους στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Μια συνηθισμένη πρακτική με υψηλές προσδοκίες
Δεν είναι ασυνήθιστο για μεγάλες εταιρείες να δωρίζουν χρήματα σε ορκωμοσίες. Στην περίπτωση του Τζο Μπάιντεν, το 2021, εταιρείες όπως η Google, η Microsoft, και η Boeing συνέβαλαν στην εκδήλωση, συγκεντρώνοντας συνολικά 61 εκατομμύρια δολάρια. Ο Τραμπ, από την άλλη, είχε συγκεντρώσει 106,7 εκατομμύρια δολάρια για την ορκωμοσία του το 2017, και φαίνεται πως το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων παραμένει αμείωτο και για την επόμενη διοίκηση.
Η πολιτική του Τραμπ προς την αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να είναι κομβική. Μεταξύ άλλων, έχει δηλώσει ότι εξετάζει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα – χώρες όπου πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν τα οχήματά τους. Τέτοιες αποφάσεις θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την αλυσίδα παραγωγής και τις στρατηγικές τους.
Παράλληλα, κυκλοφορούν φήμες ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να καταργήσει την ομοσπονδιακή επιδότηση για τα ηλεκτρικά οχήματα, μια κίνηση που θα επηρέαζε αρνητικά την αγορά τους.
Οι τοποθετήσεις των CEO
Ο CEO της Ford, Τζιμ Φάρλι, δήλωσε πρόσφατα ότι πιστεύει πως η διοίκηση Τραμπ θα ενδιαφερθεί για την άποψη της Ford σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής. Από την πλευρά της, η CEO της GM, Μαίρη Μπάρα, ανέφερε πως οι στόχοι της εταιρείας και της κυβέρνησης είναι «ευθυγραμμισμένοι», ενώ παραδέχτηκε ότι η νέα εποχή θα φέρει αλλαγές.
Οι δωρεές και οι κινήσεις αυτές δείχνουν τη στρατηγική των αυτοκινητοβιομηχανιών να διατηρήσουν ισχυρή επιρροή σε ένα πολιτικό τοπίο που μπορεί να καθορίσει το μέλλον τους. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν αυτές οι επενδύσεις θα αποδώσουν και αν οι αλλαγές πολιτικής θα λειτουργήσουν υπέρ ή κατά τους.
Φωτογραφία: Shutterstock
Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!