Volkswagen: Αντιμέτωπη με αγωγές μετά από πυρκαγιά σε πλοίο

Volkswagen: Αντιμέτωπη με αγωγές μετά από πυρκαγιά σε πλοίο
Η κατηγορία είναι ότι η μπαταρία μιας ηλεκτρικής Porsche EV ευθύνεται για την πυρκαγιά που οδήγησε σε βύθιση του Felicity Ace.

Το Volkswagen Group αντιμετωπίζει δικαστικές αγωγές στη Γερμανία με την κατηγορία ότι η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου Porsche προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο το 2022, το οποίο τελικά βυθίστηκε με χιλιάδες αυτοκίνητα του VW Group επάνω του. Μία από τις αγωγές κατατέθηκε σε δικαστήριο της Στουτγάρδης, όπου εδρεύει η Porsche.

Η αγωγή υποβλήθηκε από αρκετούς ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένων της Mitsui OSK Lines, διαχειρίστριας του πλοίου, και της Allianz, μιας από τις εταιρείες που ασφάλισαν το σκάφος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου. Η υπόθεση κατατέθηκε πριν από ένα χρόνο αλλά πρόσφατα ανεστάλη λόγω διαπραγματεύσεων μεσολάβησης που προγραμματίστηκαν για μια δεύτερη αγωγή που εκκρεμεί επί του παρόντος σε δικαστήριο του Μπρούνσβικ.Η VW επιβεβαίωσε τις αγωγές αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Felicity Ace
Φωτογραφίες: Πολεμικό Ναυτικό Πορτογαλίας

Το πλοίο με σημαία Παναμά και με όνομα Felicity Ace έπιασε φωτιά κοντά στο αρχιπέλαγος των Αζορών στον Ατλαντικό Ωκεανό δύο χρόνια πριν και έμεινε εγκαταλελειμμένο αφού διασώθηκε το πλήρωμα. Ένα εσωτερικό email της VW στις ΗΠΑ την εποχή εκείνη αποκάλυψε ότι υπήρχαν 3,965 οχήματα στο πλοίο. Η απώλεια του φορτηγού πλοίου θα μπορούσε να έχει κοστίσει στον κατασκευαστή τουλάχιστον 155 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτίμηση εταιρείας εκτίμησης κινδύνου.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από την μπαταρία λιθίου-ιόντων ενός μοντέλου Porsche και κατηγορούν τη VW ότι απέτυχε να τους ενημερώσει για τον κίνδυνο και τις απαραίτητες προφυλάξεις που ήταν αναγκαίες για τη μεταφορά τέτοιων οχημάτων, σύμφωνα με το δικαστήριο της Στουτγάρδης. Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση κατατέθηκε πριν από ένα χρόνο, οι δικαστές δεν έχουν ακόμα εξετάσει την ουσία της υπόθεσης καθώς τα μέρη έχουν διαφωνήσει σχετικά με το ύψος της εγγύησης που πρέπει να κατατεθεί πριν από την προώθηση της.

Φωτογραφίες: Πολεμικό Ναυτικό Πορτογαλίας

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!