Test drive: Mercedes-Benz GLE 400e vs Lexus NX 450h+

Κώστας Παστρίμας
Test drive: Mercedes-Benz GLE 400e vs Lexus NX 450h+
Δύο χαρισματικά αυτοκίνητα αποδεικνύουν ότι ο εξηλεκτρισμός μπορεί να γίνει με πολυτέλεια και στιλ.

Η ευρωπαϊκή αγορά των πολυτελών υβριδικών SUV δεν ήταν ποτέ πιο ανταγωνιστική, με τις Mercedes-Benz GLC 400e 4MATIC και Lexus NX 450h+ στην πρώτη γραμμή της κατηγορίας. Και τα δύο μοντέλα συνδυάζουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με την πολυτέλεια και τις επιδόσεις, καλύπτοντας μια πελατεία που έχει σαφείς περιβαλλοντικές ανησυχίες αλλά ταυτόχρονα δεν ανέχεται συμβιβασμούς στο στιλ και την άνεση. Τα δύο μοντέλα της δοκιμής μας ξέρουν τι χρειάζεται για να τραβήξουν την προσοχή τους, και το έχουν.

Mercedes GLC vs Lexus 450h+
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Εξωτερικά

Η GLC 400e αποτελεί την επιτομή του σύγχρονου πολυτελούς SUV, συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά σχεδιαστικά στοιχεία της Mercedes-Benz με τη λειτουργική αισθητική ενός οικολογικού οχήματος. Η σιλουέτα του είναι μυώδης και κομψή, χαρακτηρίζεται από ομαλές γραμμές που ρέουν από τους εμπρός προβολείς LED προς το κομψό πίσω μέρος. Η στάση της είναι επιβλητική, ωστόσο καταφέρνει να διατηρήσει μια χαριτωμένη ισορροπία που είναι συνώνυμη με τη μάρκα. Στα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται οι αεροδυναμικά βελτιστοποιημένοι τροχοί και η χρήση ελαφρών υλικών για βελτίωση της απόδοσης χωρίς συμβιβασμούς στο στιλ.

Mercedes GLC vs Lexus 450h+
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Το NX 450h+ υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση, επιδεικνύοντας την τολμηρή και ξεχωριστή σχεδιαστική γλώσσα της Lexus. Το εξωτερικό του χαρακτηρίζεται από έντονες γωνίες και φουτουριστική εμφάνιση, ξεκινώντας από την επιθετική μάσκα μέχρι τα περίπλοκα πίσω φώτα LED. Αυτό το μοντέλο έχει σχεδιαστεί για να ξεχωρίζει, αντανακλώντας ένα πιο δυναμικό και νεανικό πνεύμα. Η χρήση προηγμένων υλικών και η αεροδυναμική σχεδίαση διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην απόδοσή του, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Lexus στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα.

Mercedes GLC vs Lexus 450h+
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Εσωτερικά

Η είσοδος στην GLC 400e αποκαλύπτει ένα καταφύγιο πολυτέλειας και καινοτομίας. Το εσωτερικό είναι απόδειξη της δεξιοτεχνίας της Mercedes-Benz, με υλικά υψηλής ποιότητας όπως δέρμα, ξύλο και μεταλλικά φινιρίσματα παντού. Στο ταμπλό κυριαρχεί μια μεγάλη οθόνη αφής που ενσωματώνεται άψογα με το σύστημα infotainment MBUX, προσφέροντας διαισθητικό έλεγχο των λειτουργιών του οχήματος. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι εμφανής στον ατμοσφαιρικό φωτισμό, τα εργονομικά καθίσματα και τη μόνωση θορύβου, τα οποία συμβάλλουν σε μια εξαιρετικά άνετη και εκλεπτυσμένη οδηγική εμπειρία.

Mercedes GLC vs Lexus 450h+
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Το εσωτερικό του NX 450h+ είναι εξίσου εντυπωσιακό, εστιάζοντας στην άνεση, την πολυτέλεια και την τεχνολογική πολυπλοκότητα. Η προσοχή της Lexus στη λεπτομέρεια είναι ορατή από κάθε άποψη, από τα δερμάτινα καθίσματα με ακριβή ραφή έως την υψηλής ποιότητας επένδυση και τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε όλη την καμπίνα. Το «cockpit» είναι επικεντρωμένο στον οδηγό, διαθέτει ένα σύστημα πληροφόρησης και ψυχαγωγίας αιχμής και ψηφιακές οθόνες που παρέχουν εύκολη πρόσβαση στα πολυάριθμα χαρακτηριστικά του οχήματος. Η Lexus δίνει επίσης προτεραιότητα στην άνεση των επιβατών, με άφθονο χώρο, ρυθμιζόμενα καθίσματα και μια σειρά από ανέσεις σχεδιασμένες να βελτιώνουν την οδηγική εμπειρία.

Mercedes GLC vs Lexus 450h+
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Κινητήρας, απόδοση και εμβέλεια

Στην καρδιά της GLC 400e βρίσκεται ένα υπερσύγχρονο plug-in υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης που συνδυάζει έναν υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο κινητήρα 2,0 λίτρων με έναν ηλεκτροκινητήρα. Αυτός ο συνδυασμός αποδίδει συνολική ισχύ περίπου 380 ίππων και 700 Nm ροπής, επιτρέποντας γρήγορη επιτάχυνση και ομαλή απόδοση ισχύος, η οποία διανέμεται και στους 4 τροχούς μέσω του εξελιγμένου 4MATIC της Mercedes. Η GLC 400e μπορεί να υπερηφανεύεται για την εντυπωσιακή απόδοση του συστήματος, με μια αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία που μπορεί να πλησιάσει ακόμα και τα 100 χιλιόμετρα. Το προηγμένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας του οχήματος εξασφαλίζει βέλτιστη απόδοση, είτε στην οδήγηση στην πόλη είτε σε μεγαλύτερες διαδρομές.

Mercedes GLC vs Lexus 450h+
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Το NX 450h+ διαθέτει ένα plug-in υβριδικό σύστημα που συνδυάζει έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 2,5 λίτρων με έναν ηλεκτροκινητήρα, που παράγουν συνολικά περίπου 306 ίππους και 570 Nm ροπής. Αυτή η ρύθμιση προσφέρει έναν αρμονικό συνδυασμό ισχύος και απόδοσης, με τον ηλεκτροκινητήρα να παρέχει άμεση ροπή για γρήγορη επιτάχυνση. Η ηλεκτρική εμβέλεια του NX 450h+ είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, ξεπερνώντας τα 70 χιλιόμετρα και επιτρέποντας οδήγηση στην πόλη χωρίς εκπομπές ρύπων. Και εδώ υπάρχει σύστημα τετρακίνησης, με ένα ηλεκτρικό μοτέρ στον πίσω άξονα.

Mercedes GLC vs Lexus 450h+
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Εμπειρία οδήγησης

Η οδήγηση της GLC 400e είναι μια άσκηση φινέτσας. Το προσαρμοζόμενο σύστημα ανάρτησης του οχήματος εξασφαλίζει άνετη οδήγηση σε διάφορες επιφάνειες, ενώ το τιμόνι είναι ακριβές, προσφέροντας μια ικανοποιητική σύνδεση με το δρόμο. Η απρόσκοπτη ενσωμάτωση του υβριδικού συστήματος μετάδοσης κίνησης έχει ως αποτέλεσμα την αθόρυβη, αβίαστη επιτάχυνση, με τον ηλεκτροκινητήρα να παρέχει σημαντική ώθηση όταν χρειάζεται. Η δυναμική οδήγηση της GLC 400e είναι ισορροπημένη, προσφέροντας μια σπορ αλλά άνετη εμπειρία που ταιριάζει τόσο στην οδήγηση στην πόλη όσο και στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Mercedes GLC vs Lexus 450h+
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Το NX 450h+ προσφέρει μια οδηγική εμπειρία που εστιάζει στην ομαλότητα και την αποτελεσματικότητα. Η ανάρτησή του είναι ρυθμισμένη για άνεση, απορροφά τα χτυπήματα και παρέχει βελούδινη οδήγηση. Το τιμόνι είναι ελαφρύ, διευκολύνοντας τους ελιγμούς σε αστικά περιβάλλοντα. Οι επιδόσεις του οχήματος είναι δυναμικές, με το υβριδικό σύστημα να προσφέρει επαρκή ισχύ για τις περισσότερες οδηγικές καταστάσεις.

Mercedes GLC vs Lexus 450h+
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Σε τελική ανάλυση, ενώ τόσο η Mercedes-Benz GLC 400e όσο και η Lexus NX 450h+ υπερέχουν στους αντίστοιχους τομείς τους, η GLC 400e αναδεικνύεται ως η πιο συναρπαστική επιλογή. Επιτυγχάνει απαράμιλλη ισορροπία μεταξύ πολυτέλειας, αποτελεσματικότητας και οδηγικής απόλαυσης, προσφέροντας μια πιο εκλεπτυσμένη εμπειρία. Το Lexus NX 450h+ είναι ένας ισχυρός υποψήφιος με την τολμηρή σχεδίαση και τις φιλικές προς το περιβάλλον επιδόσεις του, αλλά το συνολικό πακέτο τεχνολογίας, άνεσης και δυναμικών δυνατοτήτων της Mercedes-Benz GLC 400e διασφαλίζει τη θέση της ως ηγέτης στην κατηγορία των πολυτελών υβριδικών SUV.

Mercedes GLC vs Lexus 450h+
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η GLC 400e 4MATIC «ηγείται», ωστόσο, και όσον αφορά τις τιμές, καθώς αυτές ξεκινούν από τις 90.450 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η εξαιρετική αερανάρτηση και τετραδιεύθυνση, που αποτελεί μέρος έξτρα πακέτου. Από την άλλη, οι τιμές για το Lexus NX 450h+ ξεκινούν από τις 84.500 ευρώ, αλλά κι εδώ υπάρχει πλουσιότατος κατάλογος με έξτρα επιλογές.

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!