Νέο Mitsubishi Colt: Το οδηγήσαμε στην Ελλάδα – Τιμές, εκδόσεις (vid)

Νίκος Γιαννούλας
Νέο Mitsubishi Colt: Το οδηγήσαμε στην Ελλάδα – Τιμές, εκδόσεις (vid)
Έφτασε και στη χώρα μας το νέο Mitsubishi Colt έβδομης γενιάς, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε.

Μετά το «πάγωμα» νέων μοντέλων για την ευρωπαϊκή αγορά που είχε ανακοινώσει η ιαπωνική εταιρεία το 2020, επανέρχεται με ένα νέο πλάνο για τη δραστηριότητά της στη γηραιά ήπειρο. Σε αυτό περιλαμβάνεται η επαναδραστηριοποίηση στην εξαιρετικά δημοφιλή B κατηγορία, η οποία και στη χώρα μας κρατά τα ηνία των ταξινομήσεων.
Με έτοιμη τη βάση από τη «Συμμαχία Renault» στην οποία μετέχει μαζί και με τη Nissan, η Mitsubishi δεν χρειάστηκε παρά να ενσωματώσει τα λογότυπά της στο εξαιρετικά πετυχημένο Renault Clio, να φτιάξει τις δικές της εκδόσεις εξοπλισμού και να ξεκινήσει να το διαθέτει από το δίκτυό της σε όλη την Ευρώπη.


Οι πρώτες εντυπώσεις


Ακριβώς όπως και το Renault Clio, έτσι και το νέο Mitsubishi Colt δεν αργεί να σε κερδίσει τόσο με την αισθητική του, όσο και με τα χαρίσματά του στο δρόμο. Σχεδιαστικά, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις εξαιρετικές εικόνες των Γιώργου και Χρήστου Καραγιωργάκη, τα σήματα και τα λογότυπα της Mitsubishi, μαζί με μια νέα μάσκα και πολύ μικρές λεπτομέρειες, δίνουν τον τόνο του διαφορετικού. Χωρίς όμως να διαταράσσουν στο ελάχιστο τις εξαιρετικές αναλογίες και το αθλητικό προφίλ του αμαξώματος.

Mitsubishi Colt 2024
Image Credit: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης


Το ίδιο ισχύει και στο εσωτερικό, όπου οι άνετοι χώροι συνδυάζονται με ποιοτικά υλικά και πλούσιο εξοπλισμό, ενώ η full digital εικόνα των οργάνων και η μεγάλη οθόνη πολυμέσων στις πιο αναβαθμισμένες εκδόσεις εξοπλισμού, συνθέτουν μια εξαιρετική εικόνα. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους εκπροσώπους της μάρκας, ο ποιοτικός έλεγχος που εφαρμόζει η Mitsubishi, παρότι η παραγωγή Clio και Colt γίνεται προφανώς στο ίδιο εργοστάσιο, εξασφαλίζει και μια επιπρόσθετη ασφάλεια στον υποψήφιο αγοραστή, που έρχεται να υπογραμμίσει η προσφορά πενταετούς εργοστασιακής εγγύησης.


Αυτό μένει να αποδειχτεί φυσικά, αυτό που αποδεικνύεται όμως από τα πρώτα μέτρα της οδήγησης του νέου Mitsubishi Colt είναι ότι δείχνει πιο «σφιχτό» στον τομέα της ανάρτησης από το αντίστοιχο Clio και λόγω αυτού του γεγονότος πιο άμεσο στις αντιδράσεις τους. Αυτή προς το παρόν είναι μια πρώτη αίσθηση, ωστόσο τεκμαίρεται και από τις αναφορές των εκπροσώπων της Mitsubishi ότι σε επίπεδο «τελικής πινελιάς», η μάρκα πραγματοποιεί μερικές διαφορετικές επιλογές -για παράδειγμα στα αμορτισέρ.

Mitsubishi Colt 2024
Image Credit: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης


Πολύ καλό σε αίσθηση τιμόνι, ένας κινητήρας βενζίνης 1.0 Τ με ισχύ 91 ίππους και ροπή 160 Nm και ένα κιβώτιο έξι σχέσεων με ακριβή και σφιχτό επιλογέα, συμπληρώνουν το παζλ ενός εξαιρετικά ευχάριστου αυτοκινήτου -στην έκδοση της δοκιμής.


Διαθέσιμοι κινητήρες


Ο βασικός κινητήρας του νέου COLT είναι ένας τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.0 λίτρου με σύστημα ψεκασμού πολλαπλών σημείων, ο οποίος συνεργάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων και αποδίδει ισχύ 67ps και ροπή 95 Nm. Το σύστημα κίνησης συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων σε μόλις 118-121g/χλμ. βάσει του επίσημου κύκλου WLTP και καταναλώνει 5,2-5,4 λίτρα/100 χλμ.

Mitsubishi Colt 2024
Image Credit: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης


Ακολουθεί η υπερτροφοδοτούμενη τρικύλινδρη μονάδα 1.0 λίτρου που οδηγήσαμε και αποδίδει 91 ίππους ισχύος και 160 Nm ροπή. Συνεργάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων και η κατανάλωση περιορίζεται στα 5,1-5,5 λίτρα/100 χλμ. με εκπομπές ρύπων 116-124g/χλμ. σύμφωνα με το πρότυπο WLTP.
Κορυφαίο σύστημα κίνησης στη γκάμα του νέου Colt είναι ένα πλήρως υβριδικό (HEV), το οποίο συνδυάζει έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.6 λίτρων ικανό να παράγει ισχύ 143 ίππων και ροπή 148 Nm (θερμικός κινητήρας) ή 205 Nm (ηλεκτρικός κινητήρας). Η συγκεκριμένη μονάδα συνεργάζεται με ένα προηγμένο multi-mode αυτόματο κιβώτιο.

Mitsubishi Colt 2024
Image Credit: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης


Το σύστημα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματά του σε περιβάλλον της πόλης, όπου έως και το 80% του χρόνου οδήγησης πραγματοποιείται με τον ηλεκτροκινητήρα ενεργό. Ως αποτέλεσμα, η αυτονομία του νέου COLT αγγίζει τα 900 χλμ., οι εκπομπές CO2 μειώνονται στα 94-102g/km, και οι τιμές κατανάλωσης κυμαίνονται μεταξύ 4,2-4,5 λίτ./100km.


Εκδόσεις και τιμές


Το νέο Colt έχει στη φαρέτρα του μία σειρά από προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού (ADAS) που υπόσχονται αυξημένη ενεργητική ασφάλεια και ξεγνοιασιά. Eνσωματώνει έως και 12 αισθητήρες υπερήχων και τέσσερις κάμερες, καθώς και αισθητήρες ραντάρ για να μπορεί ο οδηγός να έχει μία πλήρη εικόνα 360° του οχήματος και του περιβάλλοντός του.

Mitsubishi Colt 2024
Image Credit: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης


Η λίστα των συστημάτων ADAS στο νέο Colt περιλαμβάνει Adaptive Cruise Control με Stop & Go, Around View Monitor, Automatic High Beam, Blind Spot Warning, Forward Collision Mitigation system, Lane Departure Warning, Lane Keeping Assist, Easy Park Assist, Rear Cross Traffic Alert και Traffic Sign Recognition.
Στο ταμπλό του ολοκαίνουργιου Colt, συναντά κανείς είτε την οθόνηSmartphone-link Display Audio (SDA) 7” σε οριζόντιο προσανατολισμό είτε την οθόνη Smartphone- link Display Audio (SDA) 9,3” σε διάταξη πορτραίτου. Την ίδια στιγμή, ένας πίνακας οργάνων 7” ή μία ψηφιακή οθόνη 10” (Digital Driver Display) προβάλλουν πληροφορίες για ότι πρέπει να γνωρίζει ο οδηγός.

Mitsubishi Colt 2024
Image Credit: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης


Τα σύγχρονα συστήματα πολυμέσων ενσωματώνουν τις τεχνολογίες Wireless Apple CarPlay® και Android Auto™, ενώ πάρχει επίσης δυνατότητα χρήσης φωνητικού ελέγχου με το Siri® της Apple και το Google Assistant™ να είναι διαθέσιμα όταν είναι συνδεδεμένη η κινητή συσκευή του χρήστη. Όλες οι συσκευές φορτίζονται είτε χρησιμοποιώντας τις θύρες USB είτε ασύρματα στην επιφάνεια επαγωγικής φόρτισης.


Οι ανώτερες εκδόσεις εξοπλισμού διαθέτουν το ηχοσύστημα BOSE® Premium, με πλειάδα μεγαφώνων και subwoofer ενσωματωμένο στη δεξιά πλευρά του πορτμπαγκάζ. Στη μεγαλύτερη από τις δύο οθόνες είναι δυνατή η απεικόνιση του συστήματος πλοήγησης.

Mitsubishi Colt 2024
Image Credit: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης


Η τεχνολογία Multi-Sense επιτρέπει στον οδηγό να επιλέγει από τέσσερα διαφορετικά προγράμματα οδήγησης το ιδανικό για τις συνθήκες ή τις ανάγκες του, ενώ μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα εξατομίκευσης του ατμοσφαιρικού φωτισμού και του πίνακα οργάνων.


Ο χαρακτήρας του ολοκαίνουργιου Colt διαφοροποιείται ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού που ξεκινώντας από τη βασική είναι οι INFORM, INVITE+, INTENSE+ και INSTYLE. Διαθέσιμα είναι πέντε διαφορετικά εξωτερικά χρώματα, τα Onyx Black, Sunrise Red, Royal Blue, Volcanic Grey και το απλό Arctic White. Τέλος, οι επιλογές τροχών -ατσάλινοι 15” και αλουμινίου 16” και 17” με φινίρισμα δύο τόνων διαφοροποιούν σημαντικά το αισθητικό αποτέλεσμα.

Mitsubishi Colt 2024
Image Credit: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης


Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις τιμές όλων των εκδόσεων του νέου Mitsubishi Colt.

Mitsubishi Colt 2024

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!