Όλα στη Μ. Βρετανία είναι... γκρι

Κώστας Παστρίμας
Όλα στη Μ. Βρετανία είναι... γκρι
Η κυριαρχία του γκρι συνεχίζεται στα χρώματα των νέων αυτοκινήτων που επέλεξαν οι Βρετανοί το 2023.

Οι Βρετανοί οδηγοί επιβεβαίωσαν και πάλι την προτίμησή τους στα «μουντά» αυτοκίνητα, με το γκρι να κατακτά την κορυφή των προτιμήσεων για έκτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Εταιρεία Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT). Με ποσοστό αγοράς άνω του ενός τετάρτου (26,8%), περισσότερα από μισό εκατομμύριο (509.194) γκρι αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν το 2023, καταγράφοντας αύξηση 22,6% καθώς η αγορά νέων αυτοκινήτων ανακάμπτει σταθερά μετά την πανδημία.

ΓκριΓράφημα: SMMT

Συμπληρώνοντας το βάθρο των προτιμήσεων, τα χρώματα μαύρο και λευκό κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα για έκτη συνεχή χρονιά, σημειώνοντας τους υψηλότερους όγκους ταξινομήσεων από το 2019. Σχεδόν τα δύο τρίτα (63,5%) όλων των νέων αυτοκινήτων που προστέθηκαν στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023 είχαν μονόχρωμη απόχρωση, ενώ το μπλε κατέγραψε αύξηση 10,9%, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση, και το κόκκινο παρέμεινε στην πέμπτη θέση - καταγράφοντας ωστόσο το χαμηλότερο ποσοστό αγοράς από το 2005, με σταθερή πτωτική τάση από το 2019.

ΓκριΓράφημα: SMMT

Οι στόλοι οχημάτων, που οδήγησαν τις επενδύσεις στην αγορά νέων αυτοκινήτων το 2023, προτίμησαν επίσης γκρι, που αποτελεί πάνω από το ένα τέταρτο (26,9%) όλων των ταξινομήσεων. Οι ιδιωτικές πωλήσεις παρουσίασαν μεγαλύτερη ποικιλομορφία, προσφέροντας πιο έντονα χρώματα στους δρόμους, καθώς επέλεγαν ελαφρώς πιο συχνά πράσινη ή κίτρινη απόχρωση σε σύγκριση με τους στόλους, με 29.919 και 6.964 ταξινομήσεις αντίστοιχα.

Φωτοργαφία: Ford

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!