Euro NCAP: Δεν φταίμε εμείς που τα αυτοκίνητα έγιναν βαρύτερα

Κώστας Μπιτσικώκος
Euro NCAP: Δεν φταίμε εμείς που τα αυτοκίνητα έγιναν βαρύτερα
Ο Γενικός Γραμματέας του ανεξάρτητου οργανισμού δεν πιστεύει ότι η αύξηση του βάρους έχει να κάνει με τον τομέα της ασφάλειας.

Τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και ασφαλέστερα, όμως παράλληλα αυξάνεται το βάρος τους. Ο οργανισμός Euro NCAP αρνείται ότι αυτό οφείλεται στην προσθήκη συστημάτων ασφαλείας στον εξοπλισμό τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP, Μίχιελ φαν Ράτινγκεν, πιστεύει ότι ο λόγος είναι διαφορετικός. «Επί χρόνια ο Euro NCAP κατηγορείτο ότι αύξανε το βάρος των αυτοκινήτων. Αρκετοί θεωρούσαν ότι τα επιπλέον συστήματα ασφαλείας προσέθεταν βάρος. Αυτό δεν ίσχυε ποτέ και η αύξηση του βάρους των οχημάτων που παρατηρούμε δεν συνδέονται με το βάρος. Έχει να κάνει με τις προτιμήσεις των καταναλωτών για μεγαλύτερα οχήματα και για ηλεκτρικά, καθώς τοποθετούνται μεγαλύτερες μπαταρίες για να αντιμετωπιστεί το άγχος της αυτονομίας».

Δείτε ακόμα: Τα κινέζικα αυτοκίνητα αποδείχθηκαν πιο ασφαλή από ιαπωνικό και κορεάτικο

Ο φαν Ράτινγκεν θεωρεί ότι η αύξηση του βάρους κάνει κακό και στον τομέα της ασφάλειας και σε αυτόν της προστασίας του περιβάλλοντος. «Η τάση αυτή δεν βοηθάει ούτε την ασφάλεια, ούτε το περιβάλλον. Τα μεγάλα και βαριά αυτοκίνητο είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο αποδοτικά όσον αφορά την ενέργεια σε σχέση με τα μικρά και ελαφρά. Υπάρχει επίσης μία ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια όταν συγκρουστούν μεταξύ τους ή όταν – ακόμα χειρότερα – εμπλακούν στο ατύχημα ευάλωτοι χρήστες του δρόμου».

Photo Credits: Euro NCAP

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!