WRC: To πρόγραμμα του 2024 - πότε θα γίνει το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Πάνος Σεϊτανίδης
WRC: To πρόγραμμα του 2024 - πότε θα γίνει το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις
Η χώρα μας έχει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά θέση στο καλεντάρι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA.

Ήρθε η ώρα που οι φίλοι των ράλλυ θα βγάλουν ημερολόγια για να σημειώσουν τις ημερομηνίες-κλειδιά για το 2024! Η FIA επικύρωσε το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται ξανά και το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, που θα διεξαχθεί ξανά Σεπτέμβριο και θα αποτελέσει τον 10ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023

Για τέταρτη διαδοχική χρονιά το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις θα διεξαχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου (5-8/9), σε περίοδο που όπως αποδείχθηκε τόσο το 2021 όσο και φέτος, ο καιρός μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα. Πρέπει να σημειωθεί πως είναι Σαββατοκύριακο που δεν συμπίπτει με δράση στη Formula 1 άρα οι λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα θα… πάρουν τα βουνά για να απολαύσουν πλούσιο θέαμα εκεί!

Με αφορμή την ανακοίνωση της ημερομηνίας του αγώνα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε: «Οι επιτυχημένες διοργανώσεις των προηγούμενων τριών ετών αποτελούν τα διαπιστευτήριά μας στη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου. Η ένταξη του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις στο ημερολόγιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA και το 2024, πιστοποιεί την αναγνώριση του υψηλού επιπέδου της διοργάνωσης. Σε αυτό το επίπεδο θα κινηθούμε και το 2024, με στόχο τη διοργάνωση ενός αγώνα αντάξιου του ονόματός του, που για ακόμα μια φορά θα στρέψει το ενδιαφέρον του παγκόσμιου motorsport στη χώρα μας».

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023

Το ημερολόγιο, που οριστικοποιήθηκε έπειτα από συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου της FIA, θα περιλαμβάνει και το 2024 δεκατρείς αγώνες, με τους κλασικούς να πλαισιώνονται και από νέες εισόδους στο Πρωτάθλημα. Σημαντικότερες προσθήκες είναι αυτές του Ράλλυ Πολωνίας και του Ράλλυ Λετονίας, ενώ εκτός μένουν Μεξικό και Εσθονία.

Ο γύρος του κόσμου σε 13 στάσεις

Στην 52η σεζόν του, το WRC θα επιχειρήσει σε τέσσερις ηπείρους, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία. Την αυλαία θα ανοίξει το Ράλλυ Μόντε Κάρλο (25-28 Ιανουαρίου) που «επιστρέφει» στην πόλη Gap στις γαλλικές Άλπεις, ενώ θα ακολουθήσει το Ράλλυ Σουηδίας, η μοναδική διοργάνωση στο ημερολόγιο με καθαρό χιόνι και πάγο.

Ράλλυ Μόντε Κάρλο 2022

Μια σημαντική αλλαγή είναι αυτή της ημερομηνίας του Ράλλυ Σαφάρι, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος Μαρτίου αντί Ιουνίου. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει τον αγώνα, καθώς στα τέλη Μαρτίου ξεκινά η περίοδος βροχών στην πόλη Ναϊβάσα στην Κένυα, όπου και η μεγαλύτερη διαδρομή του αγώνα. Έπειτα, το καραβάνι του WRC θα επιστρέψει στην Ευρώπη για τα Ράλλυ Κροατίας, Πορτογαλίας και Σαρδηνίας, που θα προηγηθούν του χωμάτινου αγώνα της Πολωνίας, ο οποίος στο πλαίσιο του WRC διεξήχθη τελευταία φορά το 2017.

Για πρώτη φορά στο Πρωτάθλημα εντάσσεται το Ράλλυ Λετονίας (18-21 Ιουλίου), το οποίο θα έχει έδρα την παραθαλάσσια πόλη Liepāja και θα διεξαχθεί σε χωμάτινες επιφάνειες. Σε παραδοσιακή ημερομηνία -αρχές Αυγούστου- θα ακολουθήσει το Ράλλυ Φινλανδίας, που θα δώσει και τη σκυτάλη στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις το οποίο και πάλι θα αποτελέσει πονοκέφαλο για τα πληρώματα που θα κληθούν να ανταπεξέλθουν στα σκληρά του χώματα.

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022

Ο θεσμός στη συνέχεια θα βρεθεί στη Νότια Αμερική για το Ράλλυ Χιλής, ενώ για δεύτερη χρονιά στο ημερολόγιο έχει συμπεριληφθεί το Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης με ειδικές διαδρομές στην Αυστρία, στην Τσεχία και στη Γερμανία. Το φινάλε του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA και για το 2024 θα «παιχτεί» στην Ασία, με το Ράλλυ Ιαπωνίας.

Το πρόγραμμα του WRC για το 2024

25-28 Ιανουαρίου, Μόντε Κάρλο (Άσφαλτος/Πάγος)
15-18 Φεβρουαρίου, Σουηδία (Χιόνι)
28-31 Μαρτίου, Σαφάρι-Κένυα (Χώμα)
18-21 Απριλίου, Κροατία (Άσφαλτος)
9-12 Μαΐου, Πορτογαλία (Χώμα)
30 Μαΐου-2 Ιουνίου, Σαρδηνία (Χώμα)
27-30 Ιουνίου, Πολωνία (Χώμα)
18-21 Ιουλίου, Λετονία (Χώμα)
1-4 Αυγούστου, Φινλανδία (Χώμα)
5-8 Σεπτεμβρίου, ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις (Χώμα)
26-29 Σεπτεμβρίου, Χιλή (Χώμα)
31 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου, Κεντρική Ευρώπη (Άσφαλτος)
21-24 Νοεμβρίου, Ιαπωνία (Άσφαλτος)

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool, acropolisrally.gr

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!