Mercedes-Benz: Σύγκρουση δύο ηλεκτρικών για... καλό σκοπό (vid)

Mercedes-Benz: Σύγκρουση δύο ηλεκτρικών για... καλό σκοπό (vid)

Κώστας Μπιτσικώκος
Mercedes-Benz: Σύγκρουση δύο ηλεκτρικών για... καλό σκοπό (vid)
Στο τεχνολογικό κέντρο του Ζιντελφίγκεν συγκρούστηκαν μία EQA και μία EQS SUV με ταχύτητα 56 χλμ/ώρα.

Σε έναν επαρχιακό δρόμο, ένα αυτοκίνητο προσπαθεί να κάνει προσπέραση σε σημείο χωρίς καλή ορατότητα. Καθώς περνά στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, βρίσκεται απέναντι σε ένα αυτοκίνητο που έρχεται από την άλλη πλευρά. Οι δύο οδηγοί φρενάρουν απότομα, όμως δεν καταφέρνουν να αποφύγουν τη σύγκρουση, με ταχύτητα 56 χλμ/ώρα.

Το παραπάνω σενάριο αποτυπώθηκε σε crash test που πραγματοποίησε η Mercedes-Benz στο τεχνολογικό της κέντρο στο Ζιντελφίγκεν της Γερμανίας. Δοκιμές πρόσκρουσης έχουν γίνει αμέτρητες, όμως για πρώτη φορά ήταν ανάμεσα σε δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα: την compact EQA και την μεγάλη EQS SUV, με βάρος περίπου στους 2,200 και 3 τόνους.

Καθώς όλο και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV) κυκλοφορούν στους δρόμους, η γερμανική εταιρεία ήθελε να διαπιστώσει πώς συμπεριφέρονται σε περίπτωση που συγκρουστούν μεταξύ τους. Πώς προστατεύουν αφενός τους επιβάτες τους και αφετέρου τις μπαταρίες τους, που είναι το πιο επικίνδυνο εξάρτημα σε περίπτωση που εκδηλωθεί σε αυτές πυρκαγιά.

Σύμφωνα με την Mercedes-Benz, σε αυτή την ταχύτητα σύγκρουσης τόσο η καμπίνα των επιβατών όσο και η υψηλής τάσης μπαταρία παρέμειναν ανέπαφες. Η ανάλυση των μετρήσεων σε κάθε ένα από τα τέσσερα ανδρείκελα (dummies) – δύο σε κάθε όχημα – έδειξε χαμηλή πιθανότητα πρόκλησης σοβαρού ή θανάσιμου τραυματισμού. Οι πόρτες μπορούσαν να ανοίξουν εύκολα είτε από μέσα είτε απ' έξω, ενώ τα συστήματα υψηλής τάσης απενεργοποιήθηκαν αυτόματα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!