Test drive Mercedes-Benz A200 Sedan: Ταξίδι στο κέντρο της Γης

Test drive Mercedes-Benz A200 Sedan: Ταξίδι στο κέντρο της Γης

Κώστας Παστρίμας
Test drive Mercedes-Benz A200 Sedan: Ταξίδι στο κέντρο της Γης
Οδηγούμε την ανανεωμένη Mercedes-Benz A200 στην έκδοση Sedan που συνδυάζει ιδανικά πολυτέλεια και τεχνολογία.

Η οδήγηση μιας Mercedes-Benz ήταν και συνεχίζει να είναι μια ιδιαίτερη υπόθεση. Βλέπετε, ο μύθος που περιτριγυρίζει εδώ και δεκαετίες τα γερμανικά αυτοκίνητα και αφορά την άνεση και την πολυτέλεια είναι ακατανίκητος. Αν σε αυτό προσθέσουμε τα έντονα σπορ στοιχεία που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι «κάτι τρέχει με τη... Merc».

Mercedes-benz A200 sedan

Όταν λοιπόν φτάνει η στιγμή να βρεθείς πίσω από το τιμόνι μιας Mercedes-Benz A200 Sedan από το πρώτο δευτερόλεπτο το μυαλό αλλάζει τρόπο σκέψης και αρχίζει να δίνει έμφαση σε στοιχεία που κανονικά δεν θα σε απασχολούσαν αν βρισκόσουν σε οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο. Φυσικά, αυτή εγρήγορση στην παρατηρητικότητα και η ένταση στα συναισθήματα ξεκινάει από την στιγμή που θα κοιτάξεις την A200 sedan.

Μικρές αλλαγές ουσίας

Για το 2023 η Mercedes-Benz προσπάθησε να κάνει ένα mini facelift στο δημοφιλέστατο μοντέλο της, ωστόσο αποφάσισε να μην μπει σε ριζικές αναβαθμίσεις. Ουσιαστικά, η A200 Sedan παραμένει δομικά ίδια κάτι που φυσικά είναι καλά νέα για όλους εμάς που τη βρίσκουμε πολύ εκλεπτυσμένη. Ο πιο παρατηρητικός θα ανακαλύψει τα νέα LED Martix φωτιστικά σώματα στο εμπρός μέρος τα οποία είναι διαθέσιμα και με ενεργητική λειτουργία. Από την άλλη, έχουμε μικρές επεμβάσεις στις γρίλιες της μάσκας και οι αλλαγές σταματάνε κάπου εδώ.

Mercedes-benz A200 sedan

Στο εσωτερικό από την άλλη, έχουμε μια σημαντική αναβάθμιση καθώς από την κεντρική κονσόλα απουσιάζει το γνωστό pad από το οποίο ο οδηγός έλεγχε όλες τις λειτουργίες του infotainment και όχι μόνο. Πλέον οι περισσότερες από τις λειτουργίες έχουν μεταφερθεί είτε στο τιμόνι με διακόπτες αφής είτε απευθείας από την οθόνη είτε με φωνητικές εντολές.

Και premium και high tech

Μια που αναφερθήκαμε στο κομμάτι της τεχνολογίας, η αναβαθμισμένη A200 Sedan παραμένει εξαιρετικά σύγχρονη και πλήρως συνδεδεμένη. Το σύστημα με την ενιαία τεράστια οθόνη είναι πλέον στον βασικό εξοπλισμό του μοντέλου και ο οδηγός έχει μπροστά του πλήρη ενημέρωση για τα συστήματα του αυτοκινήτου και φυσικά για το online κομμάτι infotainment. Ένα από τα σημεία που θα χρειαστεί χρόνο ο οδηγός να συνηθίσει είναι τα κουμπιά αφής στο τιμόνι τα οποία είναι μεν εντυπωσιακά, αλλά υστερούν σε ακρίβεια όταν προσπαθείς να κάνεις μια ρύθμιση.

Mercedes-benz A200 sedan

Οι τομείς που παραμένουν κορυφαίοι και σε αυτό το μοντέλο της Mercedes-Benz είναι η άνεση και η αίσθηση πολυτέλειας που αναδύει. Η καμπίνα μπορεί αρχικά να σου δίνει μια hightech αίσθηση, ωστόσο όταν παρατηρήσεις καλύτερα τα υλικά και τις λεπτομέρειες στον σχεδιασμό αντιλαμβάνεσαι πως εδώ η πολυτέλεια κυριαρχεί. Τα καθίσματα είναι εκπληκτικά τόσο στην άνεση όσο και στην εργονομία, ενώ ο πίσω χώρος είναι εξίσου ευρύχωρος και άνετα ενήλικες θα βολευτούν στα ποιοτικά καθίσματα.

Mercedes-benz A200 sedan

Εξίσου μεγάλο είναι και το πορτμπαγκάζ με τη χωρητικότητά του να φτάνει τα 395 λίτρα και το κυριότερο με πολύ εύκολη πρόσβαση κατά τη διάρκεια της φόρτωσης.

Εκρηκτικός κινητήρας

Το κομμάτι του κινητήρα αλλαγές δεν έχουμε με το ήπια υβριδικό σύνολο να συνεχίζει ακάθεκτο την επιτυχημένη πορεία του. Στην έκδοση A200 Sedan ο θερμικός κινητήρας των 1,33 λίτρων αποδίδει 163 ίππους και 270 Nm ροπής. Συνοδεύεται από ένα αυτόματο 7τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων 7G-DCT και ένα σύστημα ηλεκτροκινητήρα 13 ίππων και μπαταρία 48V.

Mercedes-benz A200 sedan

Το βασικό χαρακτηριστικό του μηχανικού συνόλου είναι η εκρηκτική απόκριση που έχει από τις χαμηλές στροφές. Ανάλογα με τις ορέξεις του οδηγού ο κινητήρας μπορεί να γίνει από συναρπαστικός με δυνατές επιταχύνσεις μέχρι ράθυμος αν βρίσκεσαι σε ρυθμό cruising. Η ποιότητά του φαίνεται επίσης από τις τιμές κατανάλωσης οι οποίες σε ταξίδι βρίσκονται στο επίπεδο του 5,8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και σε συνθήκες κίνησης στην πόλη στο επίπεδο του 8,2 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Mercedes-benz A200 sedan

Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει σωστές αντιδράσεις και αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα αυτό που ζητάει ο οδηγός, δίνοντας πάντα το μέγιστο αποτέλεσμα. Συνολικά, ο κινητήρας της A200 Sedan παραμένει ένα εξαιρετικό σύνολο με πολύ μεγάλες δυνατότητες και κυρίως πολύ μεγάλο εύρος λειτουργικότητας.

Ισορροπία στο δρόμο

Εκεί που τα πράγματα παίρνουν έναν διαφορετικό, πιο σπορ δρόμο είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται το αυτοκίνητο. Η Mercedes-Benz ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει θαύματα σε αυτόν τον τομέα και τα μοντέλα της εκτός από πολυτελή είναι και διασκεδαστικά. Στην περίπτωση της Α200 Sedan τα πράγματα είναι αρκετά ισορροπημένα. Παρά το γεγονός ότι το αυτοκίνητο κοιτάζοντάς το σε προδιαθέτει για χρονόμετρα και πίστες, στην πραγματικότητα παραμένει ένα οικογενειακό σεντάν με εξαιρετική άνεση, ησυχία και ποιότητα.

Mercedes-benz A200 sedan

Το τιμόνι είναι απίθανο με ασύλληπτη ακρίβεια και αίσθηση, το ίδιο και το εμπρός μέρος το οποίο ακολουθεί πιστά τις προσταγές του οδηγού. Το πίσω μέρος από την άλλη είναι λίγο πιο αργό στις αντιδράσεις του δίνοντας έμφαση στην σταθερότητα την οποία καταλαβαίνεις καλά όταν βγεις στον αυτοκινητόδρομο και ταξιδέψεις. Συνολικά, η συμπεριφορά της A200 Sedan είναι εξαιρετικά ισορροπημένη ανταμείβοντας τον οδηγό που αναζητάει την άνεση και την φιλικότητα, αλλά και εκείνον που θέλει να ανεβάσει λίγους σφυγμούς στρίβοντας σβέλτα σε ένα όμορφο ορεινό κομμάτι.

Mercedes-benz A200 sedan

Τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης οδήγησης και η A200 Sedan δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Mercedes-Benz έχει εξοπλίσει το αυτοκίνητο με σύστημα ειδοποίησης διατήρησης λωρίδας, σύστημα ειδοποίησης τυφλού σημείου, εξελιγμένο cruise control, κάμερες 360 μοιρών, ενεργή υποβοήθηση της πέδησης και ενεργητικά φώτα.

Επιστροφή στην κορυφή

Η Mercedes-Benz A200 Sedan είναι ένα αυτοκίνητο που λατρεύεις να το έχεις στο γκαράζ σου. Είναι πανέμορφο, με έντονα σπορ αεροδυναμικά στοιχεία, έναν εκρηκτικό κινητήρα και την γνώριμη πολυτέλεια που μόνο η Mercedes μπορεί να προσφέρει. Προσθέτοντας σε όλα αυτά τους αυξημένους χώρους, την πλούσια τεχνολογία και την άνεση μπορούμε με ασφάλεια να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το γερμανικό σεντάν είναι ένα όχημα ευεξίας και ψυχικής ανάτασης. Είναι ένα αυτοκίνητο... feelgood!

Mercedes-benz A200 sedan

Η τιμή της βασικής έκδοσης ξεκινά λίγο κάτω από τις 42.000 ευρώ, ωστόσο η Mercedes διαθέτει έναν ιδιαίτερα πλούσιο κατάλογο με έξτρα επιλογές, που επιτρέπουν στον ιδιοκτήτη να προσθέσει άπειρα χαρακτηριστικά και να διαμορφώσει το αυτοκίνητο όπως ακριβώς του αρέσει.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!