Fiat 600e: Μικρό ηλεκτρικό SUV με αυτονομία 400 χλμ.

Fiat 600e: Μικρό ηλεκτρικό SUV με αυτονομία 400 χλμ.

Fiat 600e: Μικρό ηλεκτρικό SUV με αυτονομία 400 χλμ.
Το μήκους 4,17 μέτρων 600e κάνει πρεμιέρα με δύο εκδόσεις εξοπλισμού, την (600)RED και την πολυτελή La Prima.

To όνομα «Seicento» επιστρέφει στη γκάμα της ιταλικής μάρκας ως ένα μικρό ηλεκτρικό SUV. Θα τοποθετηθεί δίπλα στο δημοφιλές αυτοκίνητο πόλης 500, βασιζόμενο στην πλατφόρμα e-CMP2 της Stellantis. Η Fiat ανακοίνωσε τις προδιαγραφές του 600e, το οποίο θα αρχίσει να πωλείται στην Ευρώπη – και άρα στην Ελλάδα – το 2024.

Το Fiat 600e εφοδιάζεται με ηλεκτροκινητήρα 156 ίππων και 260 Nm ροπής. Η διαδικασία επιτάχυνσης 0-100 χλμ/ώρα ολοκληρώνεραι σε 9 δευτερόλεπτα. Το νέο Fiat 600e προσφέρει δυνατότητα επιλογής τρόπου οδήγησης, χάρη στα τρία διαθέσιμα προγράμματα: eco, normal, sport.

Fiat 600e

Αυτονομία και φόρτιση

Η μπαταρία είναι χωρητικότητας 54 kWh και εξασφαλίζει αυτονομία άνω των 400 χλμ. σε μεικτό κύκλο και άνω των 600 χλμ. στην πόλη. Με δυνατότητα φόρτισης 100 kW σε δίκτυο DC, μόλις τρία λεπτά φόρτισης αρκούν για την ανάκτηση 30χλμ. αυτονομίας, ενώ 24 λεπτά είναι αρκετά έτσι ώστε το επίπεδο φόρτισης να ανέβει από το 20 στο 80%. Το μοντέλο συνοδεύεται επίσης με ενσωματωμένο φορτιστή 11 kW και καλώδιο Mode 3, για οικιακή ή δημόσια φόρτιση, που εξασφαλίζει πλήρη φόρτιση σε λιγότερο από 6 ώρες.

Το Fiat 600e διατίθεται σε δύο διαφορετικές αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις, την La Prima και την (600e)RED. Το μήκος του αμαξώματος φθάνει τα 4,17 μέτρα, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν χώροι για 5 επιβάτες. Το πορτμπαγκάζ του 600e έχει όγκο 360 λίτρα. Στα μέσα του 2024, η γκάμα θα συμπληρωθεί και με μία υβριδική έκδοση κινητήρα.

Ημι-αυτόνομη οδήγηση και συστήματα ασφαλείας

Το ηλεκτρικό SUV διαθέτει πλήθος κορυφαίων συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης οδήγησης. Προσφέρει ημι-αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2. Το σύστημα Adaptive Cruise Control (ACC) αναλαμβάνει να φρενάρει ή να επιταχύνει το αυτοκίνητο, ανάλογα με το ρυθμό κίνησης των υπολοίπων αυτοκινήτων. Το σύστημα Intelligent Speed Assist, αναγνωρίζει τις πινακίδες με τα όρια ταχύτητας και προτείνει στον οδηγό να τα σεβαστεί, ενώ το σύστημα Blind Spot Detection ελέγχει με τη βοήθεια αισθητήρων υπερήχων, τα τυφλά σημεία και προειδοποιεί τον οδηγό για την παρουσία άλλων οχημάτων, ενεργοποιώντας μία φωτεινή ένδειξη στον εξωτερικό καθρέφτη της αντίστοιχης πλευράς.

Fiat 600e

Στα συστήματα περιλαμβάνεται επίσης και η λειτουργία Stop&Go, το ηλεκτρικό χειρόφρενο, το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης που αναγνωρίζει πεζούς και ποδηλάτες, το σύστημα αναγνώρισης κόπωσης του οδηγού που παρακολουθεί το επίπεδο επαγρύπνησης του οδηγού. Τέλος, οι αισθητήρες περιφερειακής κάλυψης 360° και η κάμερα οπισθοπορείας με ορατότητα 180° και δυναμικές γραμμές καθοδήγησης, βοηθούν στην αποφυγή τυχόν εμποδίων κατά την εκτέλεση περίπλοκων ελιγμών και στο παρκάρισμα.

Ψηφιακές οθόνες και συνδεσιμότητα

Όσον αφορά την άνεση και τη συνδεσιμότητα, είναι εξοπλισμένο με hands free ηλεκτρικά ανοιγόμενη πόρτα χώρου αποσκευών, τέσσερα ηλεκτρικά παράθυρα, αυτόματο κλιματισμό, καθώς και αισθητήρες φωτός και βροχής. Επιπλέον το ηχοσύστημα με 6 ηχεία, πλήρως διαμορφώσιμη οθόνη 10.25” με λειτουργία πλοήγησης, ραδιόφωνο, ασύρματα CarPlay και Android Auto, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με οθόνη 7”, και η προσφορά δικτυωμένων υπηρεσιών, συμπληρώνουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό.

Fiat 600e

Το Fiat 600e προσφέρει το σύστημα υπηρεσιών Uconnect που υποστηρίζουν σε καθημερινή βάση τους χρήστες : λειτουργία φωνητικών εντολών για επικοινωνία με την ενσωματωμένη δικτυωμένη πλοήγηση, σύστημα πλοήγησης της TomTom με αυτόματη ενημέρωση χαρτών, και εμφάνιση όλων των διαθέσιμων σταθμών φόρτισης στην επιλεγμένη διαδρομή, ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης σε δημόσιους δρόμους, που εξοικονομούν χρόνιο και χρήμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Τέλος, με την εφαρμογή FIAT, η ευκολία και η άνεση περνάνε σε άλλο επίπεδο. Ουσιαστικά παρέχεται η δυνατότητα για την, ακόμα και εξ αποστάσεως, ενεργοποίηση ορισμένων λειτουργιών του αυτοκινήτου (π.χ. χρήση φώτων, κόρνας, κεντρικό ξεκλείδωμα/κλείδωμα θυρών, θέρμανση και κλιματισμός).

Fiat 600e

Photo Credits: Fiat

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!