F1 - Η αθέατη ένταση μεταξύ ομάδων και αγωνοδικών

F1 - Η αθέατη ένταση μεταξύ ομάδων και αγωνοδικών
Οι εντάσεις μεταξύ των ομάδων της Formula 1 και των ανθρώπων της FIA δεν έχουν σταματήσει, παρά τις προτροπές για ενότητα και στήριξη της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Έπειτα από το Grand Prix Μονακό, ο επικεφαλής της Haas F1, Γκίνθερ Στάινερ, εξαπέλυσε επίθεση κατά της FIA σχετικά με τον τρόπο που ενεργούν οι αγωνοδίκες. Αφορμή ήταν η ποινή 5 δευτερολέπτων που δέχθηκε ο Νίκο Χούλκενμπεργκ στο Grand Prix Μονακό, για το προσπέρασμα που έκανε στον Λόγκαν Σάρτζεντ της Williams.

Ο Ιταλός είχε δηλώσει: «Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό σύστημα για τους αγωνοδίκες. Κάθε επαγγελματικό σπορ έχει επαγγελματίες για διαιτητές. Η Formula 1 είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπορ του κόσμου και ακόμη έχουμε ερασιτέχνες που αποφασίζουν για τη μοίρα οδηγών που έχουν επενδύσει εκατομμύρια στις καριέρες τους. Οι αποφάσεις των αγωνοδικών είναι πάντα ένα θέμα συζήτησης γιατί δεν υπάρχει συνοχή».

Η FIA δεν έμεινε ευχαριστημένη από τους χαρακτηρισμούς του Στάινερ, εξέτασε τα λεγόμενά του αλλά τη γλίτωσε με προειδοποίηση. Ανάλογη απόφαση είχε πάρει όταν ο επικεφαλής της Red Bull Racing, Κρίστιαν Χόρνερ, είχε αποκαλέσει «διεφθαρμένο» έναν βοηθό πίστας στο Grand Prix Κατάρ του 2021, όταν είχε κυματίσει διπλή κίτρινη σημαία και είχε ως αποτέλεσμα ο Μαξ Φερστάπεν να δεχθεί ποινή στη θέση εκκίνησής του.

Γκίνθερ Στάινερ

Μπορεί οι εντάσεις ανάμεσα στις ομάδες της F1 και της παγκόσμιας ομοσπονδίας μηχανοκίνητου αθλητισμού να μην σταματούν, ωστόσο κάποιοι θέλουν να «ηρεμήσουν» τα πνεύματα.

Ο επικεφαλής της Mercedes-AMG, Τότο Βολφ, αναγνωρίζει τη δυσκολία του επαγγέλματος ενός αγωνοδίκη και καλεί τις υπόλοιπες ομάδες να στηρίξουν την FIA: «Ποτέ δεν είχα αμφιβολίες για το σύστημα που έχουμε, είχα αμφιβολίες μόνο για τα άτομα που βρίσκονται σε ορισμένες θέσεις. Ως αγωνοδίκης ή ως Διευθυντής Αγώνα, είσαι υπό συνθήκες τεράστιας πίεσης για να κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Πιθανότατα κάθε απόφαση που θα πάρεις θα έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να είναι χαρούμενοι και κάποιοι όχι. Πιστεύω πως προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα γίνεται και πρέπει να στηρίζουμε την FIA όσο καλύτερα μπορούμε».

Φωτογραφίες: Haas

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!