Lexus LBX: Το υβριδικό και πολυτελές B-SUV (vid)

Lexus LBX: Το υβριδικό και πολυτελές B-SUV (vid)

Lexus LBX: Το υβριδικό και πολυτελές B-SUV (vid)
Το Gazzetta ταξίδεψε στο Μιλάνο για την παγκόσμια πρεμιέρα του LBX, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις αρχές του 2024.

Το LBX σχεδιάστηκε με γνώμονα τις προτιμήσεις του κοινού στην Ευρώπη και για αυτό η Lexus δίνει τόσο μεγάλη βαρύτητα στο λανσάρισμά του στη Γηραιά Ήπειρο. Η premium μάρκα του Ομίλου Toyota διοργάνωσε την παγκόσμια πρεμιέρα του μοντέλου σε εκδήλωση στο Μιλάνο, όπου το gMotion by Gazzetta έδωσε το «παρών».

Τα B-SUV είναι μία από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες αυτοκινήτων στην Ευρώπη και τα πολυτελή μοντέλα αποκτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο. Με μήκος στα 4,19 μέτρα, το LBX είναι το μικρότερο αυτοκίνητο στη γκάμα της Lexus και ο πρώτος εκπρόσωπός της στην κατηγορία. Τα αρχικά LBX σημαίνουν Lexus Breakthrough Crossover και με αυτό η πολυτελής μάρκα επεκτείνεται σε κοινό που μέχρι στιγμής δεν είχε την Lexus στα υπόψιν του, όπως νέα ζευγάρια και γυναίκες. Ο στόχος της Lexus είναι το 70% όσων αγοράσουν το LBX να είναι για πρώτη φορά πελάτες της μάρκας.

Αποκλειστικά ως υβριδικό, το LBX δίνει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε προσθιοκίνητη και τετρακίνητη έκδοση. Η δεύτερη περιλαμβάνει το σύστημα E-Four της Lexus, με έναν επιπλέον ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα. Όταν το όχημα ξεκινά από στάση, στρίβει ή κινείται σε επιφάνειες με χαμηλό συντελεστή τριβής, το σύστημα κατευθύνει αυτόματα την κινητήρια δύναμη στους πίσω τροχούς, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του οχήματος και διατηρώντας την αυτοπεποίθηση του οδηγού. Οι παραγγελίες του LBX θα αρχίσουν στην Ελλάδα το φθινόπωρο, ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα θα παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους στις αρχές του 2024.

Πλατφόρμα GA-B και υβριδικό σύστημα κίνησης

«Η Ευρώπη είναι η σημαντικότερη αγορά για το LBX. Έχουμε θέσει ως στόχο τις 25.000 πωλήσεις για το 2024», μας είπε ο Δημήτρης Τριποσπίτης, επικεφαλής της μάρκας στην Ευρώπη εδώ και ένα εξάμηνο. «Το LBX θα πωλείται σε όλες τις αγορές, με εξαίρεση αυτές της Βόρειας Αμερικής και της Κίνας». Η έρευνα της Lexus έδειξε ότι η πλειοψηφία όσων αναζητούν ένα πολυτελές B-SUV προτιμά την τεχνολογία full hybrid (HEV), σε σχέση με τα plug-in hybrid (PHEV) και τα αμιγώς ηλεκτρικά (BEV).

Δημήτρης Τριποσπίτης

Η χρήση της παγκόσμιας πλατφόρμας GA-B του Toyota Group επιτρέπει στο Lexus LBX να ενσωματώσει το νέο υβριδικό σύστημα κίνησης με τον 1.5 βενζίνης, ισχύος 136 ίππων και ροπής 185 Nm. Το LBX ολοκληρώνει την επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 9,2 δευτερόλεπτα. Νέα και ισχυρότερη είναι η διπολική μπαταρία νικελίου-υδριδίου μετάλλου (NiMH), η οποία επιτρέπει την πρόσθετη υποστήριξη του ηλεκτροκινητήρα κατά την επιτάχυνση και επεκτείνει την αμιγώς ηλεκτρική ικανότητα οδήγησης του αυτοκινήτου.

Το σύστημα μετάδοσης κίνησης διαθέτει επίσης ένα νέας σχεδίασης αυτόματο κιβώτιο. Η αναθεωρημένη μονάδα ελέγχου ισχύος είναι τοποθετημένη ακριβώς πάνω από το κιβώτιο, επιλογή που συμβάλει στη χαμηλή γραμμή του καπό του LBX. Επιπλέον χώρος εξοικονομείται με την τοποθέτηση των δύο κινητήρων-γεννητριών σε ξεχωριστούς άξονες, μειώνοντας το συνολικό μήκος του συστήματος μετάδοσης κίνησης.

Σχεδίαση - εσωτερικό

Το αμάξωμα του compact SUV έχει λεπτομέρειες όπως η λεπτή μάσκα και τα φωτιστικά σώματα LED που το καθιστούν ελκυστικό στα μάτια του νεανικού κοινού. Ασπάζεται σύγχρονες σχεδιαστικές ιδέες και τεχνολογίες, διατηρώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά που αποτελούν σήμα κατατεθέν της Lexus: την πολυτελή ποιότητα κατασκευής και τη φιλοξενία Omotenashi.

Lexus LBX

Ο πίνακας οργάνων με την οριζόντια διάταξη έχει καθαρή και απλή σχεδίαση ώστε να διατηρείται ανεπηρέαστη η ορατότητα, ενώ για τον ίδιο λόγο έχει τοποθετηθεί χαμηλά η οθόνη αφής 9,8 ιντσών του συστήματος πολυμέσων. Το LBX είναι εξοπλισμένο με το πιο πρόσφατο σύστημα Lexus Link Connect. Το σύστημα παρέχει πλοήγηση βασισμένη στο cloud, βελτιστοποιώντας τον προγραμματισμό διαδρομής με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα κυκλοφοριακά συμβάντα και τις καθυστερήσεις. Ο ψηφιακός βοηθός "Hey Lexus" αναβαθμίζει την εμπειρία του ταξιδιού καθώς ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές τόσο του οδηγού όσο και του συνοδηγού.

Η ενσωμάτωση smartphone ενεργοποιείται με ασύρματη ή ενσύρματη σύνδεση για το Apple CarPlay ή με ενσύρματη σύνδεση για το Android Auto. Ένα προαιρετικό ψηφιακό κλειδί αυξάνει την άνεση. Συμβατό τόσο με συσκευές smartphone Apple όσο και με Android, επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να χρησιμοποιούν το κινητό τους για να ξεκλειδώνουν και να εκκινούν το αυτοκίνητό τους. Δεν χρειάζεται να βγάλουν το τηλέφωνο από την τσέπη ή την τσάντα τους, αρκεί να το έχουν πάνω τους. Μπορούν επίσης να μοιράζονται το ψηφιακό κλειδί με άλλα άτομα για πρόσβαση ή χρήση του οχήματος.

Lexus LBX

Όπως και τα πιο πρόσφατα νέα μοντέλα Lexus, το LBX προσφέρει απρόσκοπτες over-the-air ενημερώσεις λογισμικού για τα συστήματα πολυμέσων και ασφάλειας, ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να επωφελούνται από τις αναβαθμίσεις χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε συνεργείο Lexus. Η Mark Levinson, αποκλειστικός συνεργάτης της Lexus στον τομέα των ηχοσυστημάτων, σχεδίασε ένα προαιρετικό premium σύστημα για το αυτοκίνητο, το οποίο διαθέτει 13 ιδανικά τοποθετημένα ηχεία. Ένα subwoofer είναι ενσωματωμένο στην πίσω πόρτα, για να μην περιορίζεται η χωρητικότητα του χώρου φόρτωσης.

Το χαμηλό hip-point ενισχύει την αίσθηση του οδηγού ότι είναι ένα με το αυτοκίνητό του, ενώ προσφέρεται πλούσιος χώρος για τα γόνατα μπροστά. Τα πίσω καθίσματα είναι τοποθετημένα ελαφρώς ψηλότερα σε σχέση με τα εμπρός, ώστε όλοι οι επιβάτες να απολαμβάνουν καλή ορατότητα. Δύο ενήλικοι επιβάτες θα βολευτούν στα πίσω καθίσματα, ενώ ικανοποιητικός είναι ο χώρος αποσκευών όγκου 332 λίτρων. Στην τετρακίνητη έκδοση ο χώρος μειώνεται κατά περίπου 100 λίτρα.

Lexus LBX

Οι τέσσερις ατμόσφαιρες στην καμπίνα του LBX

Με το LBX, η Lexus υιοθετεί μια νέα προσέγγιση για τη δημιουργία μιας γκάμας εκδόσεων που θα ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής των πελατών. Η γκάμα προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τέσσερις "atmosphere" εκδόσεις, πέρα από τη βασική: τις Elegant και Relax που εστιάζουν σε μια εκλεπτυσμένη αίσθηση, και τις Emotion και Cool που έχουν έναν πιο σπορ, πιο δυναμικό χαρακτήρα. Κάθε μία έχει σχεδιαστεί με γνώμονα έναν διαφορετικό τύπο πελάτη.

Οι εκδόσεις Emotion και Cool ξεχωρίζουν με τη διχρωμία και τις ζάντες αλουμινίου 18” με φινίρισμα μηχανικής κατεργασίας. Οι Elegant και Relax διαθέτουν μονόχρωμο εξωτερικό φινίρισμα και γυαλιστερές ζάντες 18”.

Lexus LBX

Όσον αφορά το εσωτερικό, η Emotion διαθέτει διάτρητη επένδυση από συνθετικό δέρμα με κόκκινες πινελιές και ραφές αντίθεσης στα καθίσματα, την κεντρική κονσόλα και τις επενδύσεις των θυρών. Το LBX Cool - το κορυφαίο δυναμικό μοντέλο – διαθέτει εσωτερικό από Ultrasuede και δίχρωμο δέρμα σε μαύρο/σκούρο γκρι χρώμα με χάλκινες λεπτομέρειες και ραφές.

Οι εκδόσεις Elegant και Relax ξυπνούν διαφορετικές διαθέσεις. Συνθετικό δέρμα στη διακριτική απόχρωση Forest Brown ή Ammonite Sand διαθέτει το LBX Elegant, για τα πάνελ των θυρών, τον πίνακα οργάνων και τα μαξιλαράκια της κονσόλας, καθώς και για την επένδυση των καθισμάτων. Για το μοντέλο Relax, η επιλογή είναι Saddle Tan ή Black δέρμα ημιανιλίνης με διακριτικές ραφές Tatami.

Εκτός από τις τέσσερις ‘atmosphere’ εκδόσεις, υπάρχει και η βασική έκδοση LBX, η οποία διαθέτει προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά ως στάνταρ και όχι ως πρόσθετες επιλογές με επιπλέον κόστος. Συγκεκριμένα, αυτά περιλαμβάνουν τα εκτεταμένα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού που εντάσσονται στο σύστημα Lexus Safety System + τελευταίας γενιάς. Το βασικό μοντέλο και οι εκδόσεις Emotion και Elegant μπορούν να παραγγέλνονται με vegan εσωτερικό χωρίς δερμάτινα υλικά.

Οι επιλογές εξοπλισμού περιλαμβάνουν ψηφιακή οθόνη οργάνων 12,3” φιλοσοφίας Tazuna, head-up display, απομακρυσμένη στάθμευση, ψηφιακό κλειδί, premium surround ηχοσύστημα Mark Levinson, τεχνολογία καθαρισμού αέρα nanoe -X της Panasonic και ηλεκτρική πίσω πόρτα.

Η ασφάλεια οδηγού και επιβατών σε πρώτο πλάνο

Το LBX επωφελείται από τις ολοκληρωμένες λειτουργίας ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού του Lexus Safety System+ τελευταίας γενιάς. Αυτό εξοπλίζει το αυτοκίνητο με πολλαπλά συστήματα που ανιχνεύουν κινδύνους ατυχημάτων, ειδοποιούν τον οδηγό και παρέχουν αυτόματα έλεγχο του τιμονιού, της πέδησης και της ισχύος, εάν απαιτείται, για να βοηθήσουν στην αποφυγή ή τη μείωση των συνεπειών μιας σύγκρουσης.

Τα βασικά στοιχεία περιλαμβάνουν Pre-Collision System με Intersection Turn Assist, Dynamic Radar Cruise Control, Lane Tracing Assist/Lane Keep Assist και Road Sign Assist. Πρόσθετα στοιχεία που υποστηρίζουν την ασφαλέστερη οδήγηση και τους ελιγμούς και μειώνουν το φόρτο του οδηγού είναι το ηλεκτρικό σύστημα απελευθέρωσης θυρών e-latch της Lexus με Safe Exit Assist, μόνιτορ οδηγού, έξυπνοι αισθητήρες στάθμευσης με αυτόματο φρενάρισμα, Rear Cross Traffic Alert και Blind Spot Monitor.

Lexus LBX

Ένα εκτεταμένο πακέτο συστημάτων ασφάλειας θα διατίθεται προαιρετικά, εισάγοντας χαρακτηριστικά όπως τα Front Cross Traffic Alert και Panoramic View Monitor. Με την επιλογή της λειτουργίας απομακρυσμένης στάθμευσης ο οδηγός απαλλάσσεται από το άγχος των ελιγμών του αυτοκινήτου σε έναν στενό χώρο – επιπλέον μπορεί να σταθμεύσει το όχημά του από απόσταση, χρησιμοποιώντας το smartphone του.

Ο οδηγός απολαμβάνει καλύτερη ορατότητα σε κακές καιρικές συνθήκες με έναν νέο υαλοκαθαριστήρα με ενσωματωμένο μπεκ, γνωστό ήδη από τα κορυφαία μοντέλα LC και LS της Lexus. Αυτός διανέμει το υγρό πλύσης από τον ίδιο τον υαλοκαθαριστήρα, προσφέροντας πιο σχολαστικό και αποτελεσματικό καθαρισμό του παρμπρίζ.

Photo Credits: Lexus

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!