Ιστορικά αυτοκίνητα: Τα e-fuels θα τα σώσουν

Ιστορικά αυτοκίνητα: Τα e-fuels θα τα σώσουν
Η αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση των ουδέτερων σε CO2 καυσίμων για τα νέα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα χαρίσει μία δεύτερη «ζωή» στα ιστορικά οχήματα.

Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την πώληση από το 2035 μόνο νέων αυτοκινήτων και βαν που θα έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων, έχει και έναν «αστερίσκο». Πέρα από τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και αυτά του υδρογόνου, ανοίγει ο δρόμος για όσα θα καταναλώνουν e-fuel. Πρόκειται για συνθετικά καύσιμα με μηδενικές εκπομπές CO2, τα οποία θα είναι συμβατά με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η FIVA (η διεθνής ομοσπονδία ιστορικών οχημάτων) χαιρέτισε την απόφαση των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς – όπως αναφέρει – έρευνες έχουν δείξει ότι τα e-fuel θα έχουν εφαρμογή και στα ιστορικά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FIVA τα e-fuel θα επιτρέψουν στα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος να κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης για πολλά ακόμα χρόνια μετά το 2035. Επίσης εκτιμά ότι το κόστος των κλιματικά ουδέτερων καυσίμων θα περιοριστεί σταδιακά, ενώ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, πέραν της Ευρώπης.

Δείτε ακόμα: Νέες πινακίδες και έλεγχοι ΚΤΕΟ για τα ιστορικά οχήματα στην Ελλάδα

Ορισμένοι οίκοι αναπαλαίωσης ιστορικών οχημάτων είχαν επιλέξει την αντικατάσταση των κινητήρων εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά μοτέρ και μπαταρίες, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν και σε σημεία όπου δεν επιτρέπονται τα ρυπογόνα οχήματα, όπως π.χ. τα κέντρα των πόλεων. Πλέον με τα e-fuel θα εξασφαλιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό η αυθεντικότητα των ιστορικών αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!