MotoGP, Πορτογαλία: Ο Μαρκ Μάρκεθ πήρε μια απίστευτη pole συντρίβοντας το ρεκόρ πίστας

Κώστας Παστρίμας
MotoGP, Πορτογαλία: Ο Μαρκ Μάρκεθ πήρε μια απίστευτη pole συντρίβοντας το ρεκόρ πίστας
Ο Ισπανός της Repsol Honda είναι εδώ δυνατότερος από ποτέ και το απέδειξε με μια εκπληκτική εμφάνιση στο Πορτιμάο.

Οι κατατακτήριες δοκιμές του πρώτου αγώνα της χρονιάς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP, του GP Πορτογαλίας, είχαν για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μαρκ Μάρκεθ της Repsol Honda, o οποίος με έναν τρομερό γύρο στα τελευταία δευτερόλεπτα της περιόδου πήρε την pole position με μάλιστα με ένα πολύ εντυπωσιακό ρεκόρ πίστας. Την πρώτη σειρά της εκκίνησης συμπληρώνουν ο Πέκο Μπανάια της εργοστασιακής Ducati στη 2η θέση και ο Χόρχε Μαρτίν της Pramac Ducati στην 3η. Από την 11η θέση θα εκκινήσει ο Φάμπιο Κουαρταραρό με τη Yamaha.

Όπως έχει διαμορφωθεί το φορμάτ του αγωνιστικού 3ημέρου των αγώνων του MotoGP με την εισαγωγή των Αγώνων Σπριντ, οι κατατακτήριες δοκιμές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Η περίοδος διεξάγεται νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου και καθορίζει τη σειρά εκκίνησης τόσο για τον Αγώνα Σπριντ, που θα γίνει αργότερα την ίδια ημέρα, όσο και για τον «κανονικό» αγώνα της Κυριακής.

Q1

Το πρώτο σκέλος των κατατακτήριων δοκιμών στο Πορτιμάο ξεκίνησε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού σε αυτό έπαιρναν μέρος αρκετά «ηχηρά» ονόματα αλλά και με τη μεγάλη απουσία του Πολ Εσπαργκαρό, που παρέμενε στο νοσοκομείο του Φάρο μετά το τρομακτικό ατύχημα που είχε την Παρασκευή.

Από την αρχή της περιόδου τα βλέμματα επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες των δύο αναβατών της Repsol Honda, με τους Μαρκ Μάρκεθ και Τζοάν Μιρ στις σέλες των RC213V, και του Άλεξ Μαρκέθ με την Ducati, που έδειξε πολύ γρήγορος την Παρασκευή αλλά δεν κατάφερε να περάσει στο Q2. Υπήρχε φυσικά και το τοπικός ήρωας Μιγκέλ Ολιβέιρα με την RNF Aprilia.

Την πρώτη θέση πρόκρισης στο Q2 εξασφάλισε από νωρίς ο Μαρκ Μάρκεθ με τη μοναδική γρήγορη προσπάθειά του στο Q1, κάνοντας έναν εκπληκτικό γύρο με τον οποίο έσπασε το απόλυτο ρεκόρ πίστας, τουλάχιστον μέχρι εκείνο το σημείο. Για τη δεύτερη θέση δόθηκε μάχη ανάμεσα σε αρκετούς αναβάτες, με τον Μιγκέλ Ολιβέιρα να την εξασφαλίζει στα τελευταία δευτερόλεπτα της περιόδου, υπό τις επευφημίες των συμπατριωτών του στις εξέδρες.

Q2

Κι αφού ο Μαρκ Μάρκεθ με την όχι απόλυτα ανταγωνιστική Repsol Honda κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ πίστας στο Q1, στο ξεκίνημα του Q2 υπήρχε… αδημονία για το πόσο χαμηλά θα πέσει ο χρόνος της pole position. Έτσι, με το που άνοιξε το pit lane οι 12 αναβάτες «ξεχύθηκαν» στην πορτογαλική πίστα για την πρώτη γρήγορη προσπάθειά τους.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και ο Τζακ Μίλερ με την ΚΤΜ αμέσως, με τον πρώτο του γύρο, συνέτριψε ξανά το ρεκόρ πίστας, όπως έκανε και το απόγευμα της Παρασκευής, αφήνοντας άφωνο τον κόσμο του MotoGP. Ο Αυστραλός αναβάτης έγραψε έναν τρομερό χρόνο και μόνο ο Χόρχε Μαρτίν με την Pramac Ducati κατάφερε να τον πλησίασε σε απόσταση μικρότερη από 1 δέκατο του δευτερολέπτου.

Αναβάτες και μοτοσικλέτες επέστρεψαν στα γκαράζ τους για να βάλουν φρέσκα μαλακά πίσω ελαστικά και να προσπαθήσουν ξανά. Στη φρενίτιδα που ακολούθησε, οι χρόνοι που γράφτηκαν έκαναν τον προηγούμενο ταχύτερο γύρο του Μίλερ να μοιάζει αργός. Ο Αυστραλός στο μεταξύ είχε πτώση και δεν μπόρεσε να τον υπερασπιστεί.

Η πρώτη pole position της χρονιάς πήγε τελικά στα χέρια του Μαρκ Μάρκεθ, ο οποίος με μια «διαστημική» προσπάθεια ανέβηκε στην πρώτη θέση του πίνακα των χρόνων, εκμεταλλευόμενος και το slip stream από τον Ενέα Μπαστιανίνι. Ο Πρωταθλητής Πέκο Μπανάια, παρότι ήταν 1,5 δευτερόλεπτο ταχύτερος από την περσινή του pole, έμεινε στη 2η θέση με διαφορά 64 χιλιοστών του δευτερολέπτου και ο Χόρχε Μαρτν με την Pramac Ducati συμπλήρωσε την πρώτη σειρά της εκκίνησης.

Ο Μιγκέλ Ολιβέιρα ήταν ο ταχύτερος αναβάτης με Aprilia και πήρε την 4η θέση, μπροστά από τον Τζακ Μίλερ, ο προηγούμενος γύρος του οποίου ήταν αρκετός για εκκίνηση από την 5η θέση, μπροστά από τον Ενέα Μπαστιανίνι της Ducati που ήταν 6ος. Ακολούθησαν οι Μάβερικ Βινιάλες, Μάρκο Μπετζέκι, Λούκα Μαρίνι, Ζοάν Ζαρκό, Φάμπιο Κουαρταραρό και Αλέιξ Εσπαργκαρό. Δεν ήταν καλή ημέρα για τους Κουαρταραρό και Εσπαργκαρό, που βρέθηκαν πολύ πίσω στο grid.

O Αγώνας Σπριντ θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδας και η εκκίνηση του αγώνα της Κυριακής θα δοθεί στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Αποτελέσματα Q2

q2

Αποτελέσματα Q1

q1

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!