Skoda: Ποια μοντέλα της είναι 4x4 και πώς λειτουργεί η τετρακίνηση

Skoda: Ποια μοντέλα της είναι 4x4 και πώς λειτουργεί η τετρακίνηση

Κώστας Μπιτσικώκος
Skoda: Ποια μοντέλα της είναι 4x4 και πώς λειτουργεί η τετρακίνηση
Η Skoda χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές αρχές για την παροχή τετρακίνησης, μία για τα συμβατικά και μία για τα ηλεκτρικά της μοντέλα.

Δε χρειάζεται να χιονίσει για να εκτιμήσεις την τετρακίνηση. Μπορεί ένα μοντέλο 4x4 να είναι ακριβότερο από το αντίστοιχο 4x2 και να έχει αυξημένη κατανάλωση, όμως τα οφέλη είναι ξεκάθαρα. Καλύτερο κράτημα σε κάθε συνθήκη, ιδίως σε επιφάνειες με χαμηλή πρόσφυση όπως ο πάγος. Και βέβαια μικρότερες πιθανότητες να κολλήσεις σε δύσκολα σημεία, όπως η άμμος ή η λάσπη.

Η Skoda έχει σημειώσει αμέτρητες νίκες σε ράλλυ με τετρακίνητα αγωνιστικά. Το πετυχημένο Fabia Rally2 evo διαδέχτηκε το Fabia RS Rally2, το οποίο εφοδιάζεται με μηχανικά διαφορικά στον εμπρός και τον πίσω άξονα.

Και επειδή η τεχνολογία περνά από τα αγωνιστικά στα αυτοκίνητα δρόμου, στη γκάμα της Skoda υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε 6 μοντέλα εκδόσεις με κίνηση σε όλους τους τροχούς. Τα SUV Karoq και Kodiaq, τα οικογενειακά Octavia και Superb, τα αμιγώς ηλεκτρικά Enyaq iV και Enyaq Coupe iV.

Skoda 4x4

Η Skoda χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές αρχές για την παροχή τετρακίνησης. Στα μεν μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης υπάρχει ηλεκτρονικά ελεγχόμενος πολύδισκος συμπλέκτης για τη σύνδεση του πίσω άξονα, στα δε ηλεκτρικά τοποθετείται και δεύτερο μοτέρ που κινεί τους εμπρός τροχούς (στάνταρ στα μοντέλα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ΜΕΒ είναι η κίνηση πίσω).

Και όπως φαίνεται από το μείγμα πωλήσεων της Skoda, οι πελάτες της μάρκας εκτιμούν τα όσα προσφέρουν οι τετρακίνητες εκδόσεις.

Skoda 4x4

Photo Credits: Skoda Auto

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!