Formula 1: Στα «ουράνια» η αξία των ομάδων

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Formula 1: Στα «ουράνια» η αξία των ομάδων
Ο CEO της McLaren Racing, Ζακ Μπράουν, πιστεύει πως η δημοφιλία του σπορ θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αξία των ομάδων της F1.

Το μοντέλο των ομάδων της Formula 1 έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μετατρέποντάς τες σε franchise. Η υιοθέτηση του ορίου δαπανών (budget cap), τις έχει βοηθήσει σημαντικά ώστε να βελτιώσουν τα οικονομικά τους και να γίνουν κερδοφόρες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση στην αξία τους, κάτι που οδηγεί σε ένα υγιές μέλλον για το σπορ. Όμως δεν είναι όλα θετικά, μιας και η συνεχής αύξηση της αξίας των ομάδων, κάνει δύσκολη την πώλησή τους και βάζει εμπόδια στην είσοδο νέων «παικτών».

Τρανό παράδειγμα είναι η προσπάθεια της Andretti Autosport μέσω της Andretti Global, να δημιουργήσει νέα ομάδα στη Formula 1. Οι προσπάθειες του Μάικλ Αντρέτι ξεκίνησαν το 2021 και ακόμη δεν έχουν αποτέλεσμα αφού οι άλλες ομάδες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τη μοιρασιά των εσόδων και με ενδέκατη.

Andretti Cadillac

Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι τα χρήματα από το χρηματικό έπαθλο που απονέμονται στις ομάδες κάθε χρόνο. Η είσοδος 11ης ομάδας, θα μικρύνει τα κομμάτια της πίτας, κάτι το οποίο δεν θέλει κανείς. Επίσης, η Συμφωνία Ομονοίας προβλέπει την καταβολή ρήτρας από τις νεοεισερχόμενες ομάδες, της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Πλέον, το ποσό αυτό δεν είναι ικανοποιητικό για τους «δέκα».

Το εν λόγω ζήτημα θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων της Κομισιόν της Formula 1 όπως αποκάλυψε ο CEO της McLaren Racing, Ζακ Μπράουν: «To θέμα των νέων ομάδων θα είναι προς συζήτηση στην επόμενη συνάντηση της Κομισιόν της Formula 1. Είναι στο χέρι του σπορ και της FIA να κρίνουν τη σωστή ρήτρα εισόδου νέας ομάδας. Νομίζω πως αποφασίσαμε το ποσό που έχουμε σήμερα πριν από πέντε χρόνια. Τότε η Formula 1 ήταν πολύ διαφορετική. Οπότε πρέπει να καταλήξουν σε ένα ποσό για νεοεισερχόμενες ομάδες που θα είναι σωστό. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα αξίζει η επέκταση. Τα franchise αξίζουν πολλά χρήματα, διότι πρόκειται για επενδύσεις. Οι ομάδες σε λίγο καιρό θα αξίζουν δισεκατομμύρια, όπως συμβαίνει και σε άλλα σπορ».

F1

Η συνεργασία ανάμεσα στη Formula 1 και την FIA δεν φαντάζει πια αρμονική. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ των δύο, όμως ο Αμερικανός δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα.

«Πιστεύω πως η FIA και η F1 βρίσκονται σε σωστή τροχιά. Δεν ανησυχώ για τις σχέσεις των δύο. Αμφότερες δουλεύουν πάνω σε αυτό που πιστεύουν πως είναι καλύτερο για το σπορ. Οπότε έχουν καλές προθέσεις. Προφανώς το τελευταίο διάστημα υπήρξαν κόντρες, όμως φαίνεται πως τα πράγματα είναι πολύ ήρεμα τώρα», πρόσθεσε ο Μπράουν.

Φωτογραφίες: Sean Bull Design, Redbullcontentpool.com, McLaren

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!