Formula 1: Η FIA ξεκαθάρισε τα όρια στην ελευθερία λόγου των οδηγών

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Formula 1: Η FIA ξεκαθάρισε τα όρια στην ελευθερία λόγου των οδηγών
H παγκόσμια ομοσπονδία ξεκαθάρισε τι ισχύει και τι όχι σχετικά με την απαγόρευση πολιτικών, θρησκευτικών και προσωπικών μηνυμάτων από τους οδηγούς.

Το μεγάλο εξωαγωνιστικό θέμα της χειμερινής περιόδου, δεν είναι άλλο από τις αλλαγές που έγιναν από την FIA στο Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα (ΔΑΚ). Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από το 2023 και αφορούν όλους τους οδηγούς που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα που τελούν υπό την αιγίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Οι αλλαγές έχουν στόχο να σταματήσουν την προβολή πολιτικών, θρησκευτικών ή προσωπικών μηνυμάτων στο πλαίσιο αγωνιστικών τριημέρων.

Οι αλλαγές αυτές έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, με τους οδηγούς της Formula 1 να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι και ενάντια στην κίνηση της παγκόσμιας ομοσπνδίας. Ο CEO του σπορ, Στέφανο Ντομενικάλι, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την FIA απαιτώντας διαφάνεια, με την κόντρα των δύο πλευρών να εντείνεται μέρα με τη μέρα. Ο οδηγός της Mercedes-AMG Λιούις Χάμιλτον, για παράδειγμα, δήλωσε πως τίποτα δεν θα τον σταματήσει από το να εκφέρει την άποψή του για σημαντικά ζητήματα.

Formula 1

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η φετινή αγωνιστική σεζόν, η FIA θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σε επιστολή που στάλθηκε στις 10 ομάδες, παραθέτει το τι ισχύει και τι όχι σχετικά με τις αλλαγές στο ΔΑΚ.

Η παγκόσμια ομοσπονδία επιβεβαιώνει πως οι οδηγοί μπορούν να πραγματοποιήσουν πολιτικές, κοινωνικές ή προσωπικές δηλώσεις μέσω: των λογαριασμών τους στα social media, ως μέρος μιας συνέντευξης με διαπιστευμένο μέσο ενημέρωσης ή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της FIA, εφόσον τους έχει γίνει απευθείας ερώτηση από ρεπόρτερ για συγκεκριμένο θέμα.

Τέτοιες δηλώσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς προτροπή κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου της FIA ή κατά τη διάρκεια οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων στην πίστα, καθώς και σε επίσημες διαδικασίες πριν ή μετά τον αγώνα.

Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ

Ωστόσο η πόρτα της FIA δεν έχει κλείσει πλήρως σχετικά. Σε πολύ ειδικές περιστάσεις, θα μπορούσε να γίνει παράκαμψη του ΔΑΚ, εφόσον υπάρχει ένα σοβαρό επιχείρημα.

Φωτογραφίες: McLaren, Mercedes, Redbullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!