Το πρώτο αυτοκίνητο με αναγνώριση προσώπου είναι γεγονός

Κώστας Μπιτσικώκος
Το πρώτο αυτοκίνητο με αναγνώριση προσώπου είναι γεγονός
Το ηλεκτρικό Genesis GV60 γίνεται το πρώτο μοντέλο παγκοσμίως που πραγματοποιεί βιομετρικό έλεγχο για το ξεκλείδωμα και το κλείδωμα της πόρτας, αλλά και την εκκίνηση του μοτέρ.

Εικόνες από ταινίες του Χόλιγουντ που σκανάρουν το ανθρώπινο πρόσωπο για να επιτρέψουν την είσοδο στα... γραφεία της CIA, θα βλέπουμε σύντομα στους δρόμους. Το GV60, το ηλεκτρικό SUV της Genesis, γίνεται το πρώτο αυτοκίνητο παγκοσμίως με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Η κάμερα αποτελεί μέρος της τεχνολογίας βιομετρικής εισόδου στο όχημα και της θέσης του ηλεκτροκινητήρα σε λειτουργία.

Η λειτουργία Face Connect του Genesis GV60 είναι εφικτή μέσω ενός σένσορα με επεξεργαστή εικόνας βαθιάς εκμάθησης. Έτσι η διαδικασία ξεκλειδώματος και κλειδώματος των θυρών του αυτοκινήτου γίνεται απλά, «λύνοντας» τα χέρια σε όσους κάνουν δραστηριότητες όπως η κολύμβηση και το τρέξιμο και δεν θέλουν να κουβαλούν το κλειδί.

Αναγνώριση προσώπου στο Genesis GV60

Η εγκατάσταση γίνεται μέσω της εφαρμογής Genesis Connected Services, ενώ – όπως τονίζει ο κατασκευαστής – τα βιομετρικά προσωπικά δεδομένα του οδηγού δεν «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο ούτε αποθηκεύονται, ώστε κανείς άλλος να μην έχει πρόσβαση σε αυτά. Όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται κρυπτογραφημένα στο όχημα και ελέγχονται μέσω του HMI (Human-Machine Interface).

Το κλειδί θα χρειαστεί μόνο την πρώτη φορά, προκειμένου ο οδηγός να διαμορφώσει το προφίλ του, με αναγνώριση προσώπου για την είσοδο και δακτυλικό αποτύπωμα για να τεθεί ο ηλεκτροκινητήρας σε λειτουργία.

Αναγνώριση προσώπου στο Genesis GV60

Πέρα από την αναγνώριση προσώπου, η Genesis προσφέρει με το GV60 τη δυνατότητα «ψηφιακού κλειδιού». Ο κάτοχος του ηλεκτρικού SUV μπορεί να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει το όχημα με το smartphone ή το smartwatch. Έως τέσσερα άτομα μπορούν να έχουν «ψηφιακό κλειδί» για το GV60.

Το μήκους 4,51 μέτρων ηλεκτρικό SUV βασίζεται στην πλατφόρμα E-GMP (Electric-Global Modular Platform), την ίδια που χρησιμοποιούν τόσο το Hyundai Ioniq 5 όσο και το Kia EV6. Εφοδιάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν συνδυαστικά 318 ίππους και μπαταρία 77,4 kWh που χαρίζει αυτονομία έως 470 χλμ/ώρα. Οι τιμές του στη Γερμανία αρχίζουν από τα 63.200 ευρώ.

Αναγνώριση προσώπου στο Genesis GV60

Φωτογραφίες: Genesis

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!