Formula 1: Πρώτη ματιά στο μονοθέσιο της Mercedes του 2023

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Ο Τζορτζ Ράσελ πραγματοποίησε το πρώτο του «seat fit» για το 2023 στο εργοστάσιο της Mercedes-AMG και πήραμε μία πρώτη γεύση από τις αλλαγές της FIA για την ασφάλεια των οδηγών.

H Mercedes-AMG δημοσίευσε βίντεο στα social media με τον Τζορτζ Ράσελ να επισκέπτεται το εργοστάσιο στο Μπράκλεϊ. Εκεί ο Βρετανός έκανε το πρώτο του «seat fit» για το 2023, ώστε οι μηχανικοί να σχεδιάσουν το κάθισμά του για την W14. Αυτή είναι η πρώτη φορά που «παίρνουμε γεύση» από μονοθέσιο της Formula 1 για την επόμενη σεζόν

Στο βίντεο ο Ράσελ φαίνεται να κάθεται μέσα σε ένα ομοίωμα cockpit που αντικατοπτρίζει το μονοθέσιο του 2023, με την κάμερα να «πιάνει» επίσης το νέο roll hoop που θα έχουν τα μονοθέσια. Έπειτα από το τρομακτικό ατύχημα του Γκουάνγιου Ζου στην εκκίνηση του Grand Prix Μ. Βρετανίας, η FIA πραγματοποίησε, με γνώμονα την ασφάλεια, αλλαγές στους κανονισμούς για τα roll hoop των μονοθεσίων.

Οι αλλαγές ήρθαν έπειτα από έρευνα της παγκόσμιας ομοσπονδίας, καθώς ο τρόπος με τον οποίο διαλύθηκε το roll hoop κατά την πρόσκρουση στο έδαφος, δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια που προσφέρει. Από την τρομακτικό αυτό συμβάν ο Ζου βγήκε δίχως γρατζουνιά από την Alfa Romeo C42 και ήταν σε θέση να αγωνιστεί στον επόμενο αγώνα, μία εβδομάδα αργότερα, στην Αυστρία.

Ο Ράσελ ανέφερε: «Είμαι εδώ στο εργοστάσιο για να ελέγξουμε το κάθισμά μου για το μονοθέσιο του 2023. Πρέπει να σιγουρέψουμε πως είναι όσο πιο άνετο και σφιχτό είναι δυνατό».

Λίγες ημέρες πριν, ο Ράσελ δέχθηκε το βραβείο για τη «Στιγμή της Χρονιάς» στα βραβεία «Autosport International για τη νίκη που πήρε στη Βραζιλία. Για το γεγονός αυτό ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος: «Για εμένα ήταν μία τρομερή στιγμή. Είχαμε τη χρυσή ευκαιρία στη Βραζιλία. Ο αγώνας ήταν υπό έλεγχο και όταν βγήκε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας και είδα τον Λιούις πίσω μου, σκέφτηκα πως το έργο μου δεν θα είναι εύκολο».

Ο Ράσελ τερμάτισε στην 4η θέση στο πρωτάθλημα οδηγών το 2022, μπροστά από τους Κάρλος Σάινθ και Λιούις Χάμιλτον.

Φωτογραφίες: Mercedes