Praga Bohema: Το hypercar από την Τσεχία με κινητήρα από Nissan GT-R (vid)

Κώστας Μπιτσικώκος
Praga Bohema: Το hypercar από την Τσεχία με κινητήρα από Nissan GT-R (vid)
Κατασκευασμένο από ανθρακόνημα και με ισχύ 700 ίππων, θα κατασκευαστεί σε μόλις 89 μονάδες, με τιμή στο 1,3 εκατ. ευρώ.

Μπορεί στους περισσότερους να είναι γνωστή λόγω της παραγωγής go-kart, η Praga όμως δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς. Ακόμη και στην αεροπλοΐα, καθώς κατασκευάζει ελαφριά αεροσκάφη. Τώρα έρχεται να... ταράξει τα νερά στο χώρο των hypercar, με το Bohema, ένα πανάλαφρο μοντέλο που έχει σχεδιαστεί για συμμετοχή σε track days, θα κυκλοφορεί όμως κανονικά και στους δημόσιους δρόμους.

Η εταιρεία από την Τσεχία που έχει ιστορία 115 ετών, συνεργάζεται με τον πρώην οδηγό της Formula 1, Ρομάν Γκροζάν. Ο 36χρονος Γάλλος, ο οποίος συμμετέχει πλέον στο θεσμό του IndyCar, είχε εμπλοκή στην εξέλιξη του Bohema. «Έμεινα έκπληκτος από την απόδοσή του στην πίστα αλλά και την ομαλή συμπεριφορά του στο δρόμο. Και έχουμε ακόμα αρκετό χρόνο μπροστά μας για να κάνουμε τις τελευταίες ρυθμίσεις, πριν βγει στην παραγωγή», δήλωσε ο Γκροζάν.

Η Praga θα αρχίσει να κατασκευάζει το Bohema το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Από το 2024 ο ετήσιος ρυθμός παραγωγής του θα φθάσει τις 20 μονάδες. Συνολικά θα κατασκευαστούν 89 αυτοκίνητα, με τον αριθμό να παραπέμπει στη συμπλήρωση 89 ετών από το 1933, όταν το Praga Alfa νίκησε στον αγώνα 1.000 Μιλίων της Τσεχοσλοβακίας. Η τιμή κάθε Praga Bohema ανέρχεται σε 1,28 εκατ. ευρώ, χωρίς τους φόρους.

Το κατασκευασμένο από ανθρακόνημα μονοκόκ διατηρεί το βάρος του Praga Bohema κάτω από 1.000 κιλά (ο στόχος είναι τα 982 κιλά). Ο εξακύλινδρος twin-turbo κινητήρας των 3,8 λίτρων είναι της Nissan, ο ίδιος που εφοδιάζει το GT-R. Την εξέλιξή του για την Praga έχει αναλάβει η βρετανική εταιρεία βελτιώσεων Litchfield Engineering. Στόχος είναι οι 700 ίπποι στις 6.800 σ.α.λ. και τα 725 Nm ροπής από τις 3.000 έως τις 6.000 σ.α.λ. Η μέγιστη ταχύτητα θα ξεπερνά τα 300 χλμ/ώρα, ενώ το αεροδυναμικό πακέτο με την πίσω μεγάλη αεροτομή θα παράγουν κάθετη δύναμη άνω των 900 κιλών στα 250 χλμ/ώρα.

Φωτογραφίες: Praga

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!