Formula 1: Η βαθμολογία που έβαλε στη Ferrari ο Μπινότο σηκώνει κουβέντα

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Η βαθμολογία που έβαλε στη Ferrari ο Μπινότο σηκώνει κουβέντα
Ο Ιταλός τεχνικός έδωσε 7.5 στα 8 στην ομάδα του, παρά την απογοητευτική πορεία της στο δεύτερο μισό της σεζόν της F1.

Μετά το πέσιμο της καρό σημαίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 του 2022, ήρθε η ώρα της αξιολόγησης όσων πέτυχαν οι ομάδες σε αυτή την απαιτητική σεζόν. Όχι μόνο από τα media και το κοινό, είναι σημαντική και η αυτοκριτική.

Στην περίπτωση της Scuderia Ferrari, αυτός που κλήθηκε να κάνει την αυτοκριτική, ήταν ο επικεφαλής της, Ματία Μπινότο. Μόνο που όταν ο Ιταλός ρωτήθηκε από το Formu1a.uno για τον βαθμό που θα έδινε στην ομάδα του, έδωσε μία απάντηση που θα συζητηθεί.

Κάρλος Σάινθ

«Τι βαθμό θα μας έβαζα για αυτή τη σεζόν; Θα έλεγα 7.5/8. Ήταν σίγουρα μια θετική χρονιά, όπου πετύχαμε το στόχο που είχαμε μετά από δυο δύσκολες σεζόν. Κανένας και το εννοώ, κανένας, δεν θα πόνταρε στο πόσο ισχυρή ήταν η Ferrari στο ξεκίνημα της σεζόν και πόσο ανταγωνιστική παρέμεινε μέχρι το πέρας των 22 αγώνων. Παλέψαμε με την Red Bull και κερδίσαμε τη Mercedes», είπε ο 53χρονος.

Η αλήθεια είναι πως αν η αξιολόγηση βασιστεί στο που βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια η Ferrari, τότε ναι, είναι σωστή η βαθμολογία του. Αν όμως βασιστεί στο που ήταν η Scuderia με τους τρεις πρώτους αγώνες και το προβάδισμα που είχε εκείνη έναντι της Red Bull Racing στους κατασκευαστές και ο Σαρλ Λεκλέρ έναντι του Μαξ Φερστάπεν στους οδηγούς, μάλλον ο βαθμός είναι υπερβολικός!

Ματία Μπινότο

Τουλάχιστον ο Μπινότο παραδέχθηκε κάποια από τα κακώς κείμενα: «Θα πρέπει να βελτιώσουμε τις αποφάσεις μας στο pit wall και τα pit-stop μας, όμως το μονοθέσιο παραμένει η βάση. Φέτος ήμασταν πολύ γρήγοροι στις κατατακτήριες, λιγότερο στους αγώνες. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο να δημιουργήσουμε ένα ταχύτερο και πιο αξιόπιστο μονοθέσιο. Μόνο έτσι θα μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί όλη την πορεία της σεζόν. Θα είναι αναγκαίο να βελτιώσουμε την αξιοπιστία και είναι κάτι στο οποίο ήδη δουλεύουμε σκληρά στο Μαρανέλο».

Στη συνέχεια, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην περιβόητη πίεση του Μαρανέλο, που είναι μεγαλύτερη από αυτή που νιώθει κάθε άλλη ομάδα στο grid. Όμως υπήρξαν πολλές περιπτώσεις φέτος, όπου ό,τι κι αν πει ο Μπινότο, ήταν απολύτως δικαιολογημένη.

Κάρλος Σάινθ

«Ήταν δύσκολο να έχουμε να αντιμετωπίσουμε κριτική για κάθε μας επιλογή ή λάθος, όμως αυτό είναι αναπόφευκτο για τη Ferrari. Ωστόσο, με βοήθησε να κάνω τους ώμους μου πιο ανθεκτικούς στο βάρος, να μάθω πως να διαχειρίζομαι την κατάσταση και να διατηρώ την ομάδα μου ήρεμη. Εσωτερικά στην ομάδα, αποκαλούσαμε το φετινό μας αγωνιστικό μονοθέσιο “πολεμιστή”. Αυτό αντικατόπτριζε το πνεύμα με το οποίο προσεγγίσαμε τη σεζόν. Το σημαντικότερο ήταν το πως λειτούργησε η ομάδα μετά από ένα δύσκολο για εμάς 2021 και είναι δίκαιο να μας πιστωθεί αυτή η βελτίωση. Τόσο στην πίστα, όσο και στο Μαρανέλο, όλοι δούλεψαν σκληρά για να γευτούμε ικανοποίηση από τα αποτελέσματα, όσο κι αν αυτή δεν ήταν ολοκληρωμένη», συνέχισε ο Μπινότο.

Η Scuderia Ferrari ολοκλήρωσε το 2022 στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας των κατασκευαστών. Όσο για τους οδηγούς της, Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ, έκλεισαν τη χρονιά στη δεύτερη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Ματία Μπινότο

Φωτογραφίες: Scuderia Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!