Formula 1: Τρία ρεκόρ με μία νίκη για Φερστάπεν!

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Τρία ρεκόρ με μία νίκη για Φερστάπεν!
Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1 σημείωσε 3+1 επιτυχίες μαζεμένες όταν επικράτησε στο Grand Prix του Μεξικού.


Το Autodromo Hermanos Rodriguez αποτέλεσε πεδίο δόξης λαμπρό για τον Μαξ Φερστάπεν. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής και για το 2021, επανέλαβε την περυσινή επιτυχία του στο Grand Prix της Πόλης του Μεξικού, σε έναν αγώνα που εν πολλοίς κρίθηκε από τη διαχείριση των ελαστικών μέσης γόμας.

Με αυτή τη νίκη, ο Ολλανδός ενίσχυσε ένα ρεκόρ που ήδη κατείχε και κατέκτησε άλλα δύο. Ας τα δούμε αναλυτικά!

Αφεντικό στο Μεξικό

Στα 22 Grand Prix που έχουν γίνει στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής και προσμετρούσαν κανονικά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1, συνολικά 15 οδηγοί έχουν κατακτήσει τη νίκη.

Μαξ Φερστάπεν

Από μία έχουν οι Νταν Γκάρνεϊ, Ρίτσι Γκίνθερ, Τζον Σέρτις, Γκρέιαμ Χιλ, Ντένι Χουλμ, Τζάκι Ιξ, Άιρτον Σένα, Γκέρχαρντ Μπέργκερ, Ρικάρντο Πατρέζε και Νίκο Ρόσμπεργκ.

Από δύο έχουν οι Τζιμ Κλαρκ, Αλέν Προστ, Νάιτζελ Μάνσελ και Λούις Χάμιλτον ενώ ο Φερστάπεν έφτασε τις 4!

Περισσότερες νίκες σε μία σεζόν

Επικρατώντας στο Μεξικό, ο Φερστάπεν έπιασε τον μαγικό αριθμό των 14 νικών και ξεπέρασε τους Μίκαελ Σουμάχερ (2004) και Σεμπάστιαν Φέτελ (2013). Μάλιστα, με δύο αγώνες ακόμα μπροστά φέτος, μπορεί να ανέβει ακόμα και στις 16 επιτυχίες.

Μαξ Φερστάπεν

Αυτά αφορούν στον απόλυτο αριθμό. Πρέπει όμως να σημειώσουμε πως υπάρχει και το ποσοστό νικών/αγώνων που δεν πρέπει να αγνοηθεί καθώς τώρα πια έχουμε περισσότερα Grand Prix στις σεζόν.

Το 14/20 του Φερστάπεν είναι σε ποσοστό 70%, ενώ του Σουμάχερ ήταν στο 72% χάρη στο 13/18. Ξεπέρασε όμως τον Φέτελ που με 13 νίκες σε 19 αγώνες είχε ποσοστό επιτυχίας 68.5%.

Βέβαια όλοι υπολείπονται του Αλμπέρτο Ασκάρι, που το 1952 είχε κερδίσει για λογαριασμό της Ferrari τους 6 από τους 8 αγώνες της σεζόν. Μιλάμε δηλαδή για ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 75%.

Μαξ Φερστάπεν

Ο Ολλανδός μπορεί να σπάσει το ποσοστό του Σουμάχερ, όχι όμως του Ασκάρι.

Περισσότεροι βαθμοί σε μία σεζόν

Όμως δεν είναι μόνο το 14/20 που τοποθετεί τον Φερστάπεν σε μία κορυφή. Με τη νίκη του στο Autodromo Hermanos Rodriguez, έσπασε και το ρεκόρ καλύτερης συγκομιδής βαθμών μέσα σε μία αγωνιστική σεζόν!

Ο οδηγός της Red Bull Racing έφτασε τους 416 πόντους, προσπερνώντας την επίδοση του Λούις Χάμιλτον από το 2019. Φυσικά, η εξάδα κορυφής αφορά μόνο τη σύγχρονη ιστορία του σπορ αφού το σημερινό σύστημα βαθμολόγησης ισχύει από το 2010 – αν και το 2019 προστέθηκε και ένας βαθμός για τον ταχύτερο γύρο. Καθώς μέχρι το 2009 βαθμολογούνταν λιγότεροι οδηγοί και με λιγότερους βαθμούς, εδώ έχουμε την πλέον… άδικη κατηγορία.

Η κατάταξη:

<span id=Περισσότεροι βαθμοί σε μία σεζόν" data-entity-type="file" data-entity-uuid="d966614a-1fff-415d-8a16-0de952a6959b" src="/sites/default/files/inline-images/2021-07/F1-2022-Rd20-Mexico-Max-most-points.jpg" />

Τα ρεκόρ λένε πως είναι για να σπάνε. Φέτος όμως, έσπασαν πολλά μαζεμένα.

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!