Test Drive Peugeot e-Expert Van: Ιδανικό εργαλείο

Νίκος Γιαννούλας
Test Drive Peugeot e-Expert Van: Ιδανικό εργαλείο
Κυριολεκτικά και μεταφορικά, το νέο Peugeot e-Expert Van λύνει τα χέρια του επαγγελματία αλλά και των εταιρειών, ειδικά στις αστικές μεταφορές.

Η ηλεκτροκίνηση στις αστικές μετακινήσεις, αποτελεί το αυγό του Κολόμβου στην κοινωνία της κυκλοφορίας. Ειδικότερα δε στον επαγγελματικό κλάδο, έρχεται να δώσει λύσεις που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μέχρι σήμερα.

Το Peugeot e-Expert Van, με σύγχρονη και λειτουργική τεχνολογική υπόσταση, αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή αυτής της νέας εποχής. Από την πρώτη στιγμή της οδήγησής του, είναι προφανές ότι απέχει έτη φωτός από κάθε συμβατικό ανταγωνιστή του, ειδικά στους τομείς της ευκολίας χρήσης, της οικονομίας, της αξιοπιστίας αλλά και της οικολογικής υπόστασης.

Peugeot e-Expert Van

Ας ξεκινήσουμε όμως με τη γνωριμία της έκδοσης της δοκιμής, η οποία ήταν η L2H1, με τη μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 75 kWh -υπάρχει και έκδοση με μπαταρία 50 kWh. Σε κάθε περίπτωση, ο ηλεκτρικός κινητήρας αποδίδει 136 ίππους ισχύος και 260 Nm ροπής, ενώ η αυτονομία που υποστηρίζει η εταιρεία ότι επιτυγχάνεται, ανέρχεται στα 330 χιλιόμετρα με μια πλήρη φόρτιση της μπαταρίας.

Με το Peugeot e-Expert Van πας παντού

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από εκεί που σταματήσαμε στην προηγούμενη παράγραφο. Η μέση κατανάλωση που εμείς είδαμε σε μικτές συνθήκες κίνησης, ήταν κοντά στις 19 kWh/100 χλμ. Αυτή η κατανάλωση μας εξασφαλίζει μια θεωρητική αυτονομία κίνησης της τάξης των 394 χιλιομέτρων -ωστόσο κανείς δεν θα κινηθεί μέχρι να αδειάσει εντελώς η μπαταρία. Θεωρούμε λοιπόν ότι η μπαταρία θα πρέπει να φορτιστεί όταν φτάσει πέριξ του 20% της χωρητικότητάς της -αυτό προτείνουν άλλωστε και όλοι οι κατασκευαστές- οπότε αφαιρούμε περίπου 15 kWh ως απόθεμα ασφαλείας και έτσι έχουμε μια πρακτικά εφικτή αυτονομία κίνησης με χρήση κλιματισμού, της τάξης των 250 χιλιομέτρων.

Peugeot e-Expert Van

Το παραπάνω νούμερο αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο αποφυγής του άγχους της εμβέλειας, ακόμα και αν το Peugeot e-Expert Van κινηθεί αρκετά πιο μακριά από τα όρια της πόλης, όπου θεωρητικά είναι το ιδανικό του περιβάλλον. Με ωφέλιμο φορτίο έως και 1.200 κιλά, καλές επιδόσεις λόγω της άμεσης ροπή και φυσικά κορυφαία ευκολία χρήσης, η γαλλική πρόταση αποτελεί σίγουρα ένα από τα πλέον ιδανικά μεταφορικά μέσα, σχεδόν για κάθε ανάγκη. Οι επιδόσεις που ανακοινώνει η Peugeot είναι επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 13,1 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 130 χλμ./ώρα.

Peugeot e-Expert Van

Με το Peugeot e-Expert Van κάνεις τα δύσκολα εύκολα

Ένα μεγάλο θετικό κεφάλαιο της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές είναι η ευκολία, η πρακτικότητα, η άνεση και η ηρεμία με τις οποίες εκτελούνται οι καθημερινές εργασίες. Ο οδηγός, έχει στα χέρια του ένα όχημα που οδηγείται σχεδόν με τη σκέψη, αν το επιθυμεί με τη χρήση ενός πεντάλ -αυτού του φρένου- με ελάχιστο θόρυβο και μια πλειάδα συστημάτων να υποβοηθούν το έργο του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η κούραση στο ελάχιστο και να αυξάνεται η παραγωγικότητα στο μέγιστο.

Peugeot e-Expert Van

Αυτό ισχύει γενικά για να ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά και πολύ περισσότερο για το Peugeot e-Expert Van, καθώς η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι χαρακτηριστική, τόσο στο χώρο φόρτωσης, όσο και στην καμπίνα. Στους αριθμούς που μπορείτε να δείτε στη συνέχεια αναφορικά με τις δυνατότητες μεταφοράς, να συμπληρώσουμε το άνοιγμα των πίσω θυρών σε γωνία 90 ή 180 μοιρών, την δεξιά συρόμενη πόρτα, τους έξι πολύ ισχυρούς δακτυλίους πρόσδεσης στο πάτωμα και τέλος τα δύο φωτιστικά σώματα στο εσωτερικό, για δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στο φορτίο ακόμα και τη νύχτα.

Peugeot e-Expert Van

Peugeot e-Expert Van

Peugeot e-Expert Van

Το χαμηλό πάτωμα είναι ένα ακόμα στοιχείο ευκολίας, ενώ το ύψος του αμαξώματος που δεν ξεπερνά τα 1,9 μέτρα, επιτρέπει στο Peugeot e-Expert Van να μην μένει εκτός των υπόγειων χώρων στάθμευσης ή φόρτωσης. Με αυτόματο κιβώτιο αλλά και χειρόφρενο, η οδήγηση και οι συχνές στάσεις γίνονται παιχνίδι με το γαλλικό Van.

Peugeot e-Expert Van

Η ανάρτηση εξασφαλίζει σπάνια άνεση, επιπέδου επιβατικού αυτοκινήτου χωρίς καμία υπερβολή, ακόμα και χωρίς φορτίο. Εδώ ξεχνάτε τις αναπηδήσεις του πίσω άξονα, την έντονη υποστροφή στις κλειστές στροφές και γενικότερα τις αντιδράσεις ενός υπό κλίμακα «φορτηγού». Παρά το μεγάλο βάρος, το γεγονός ότι αυτό κατανέμεται χαμηλά και ανάμεσα στους δύο άξονες, επιτρέπει στο Peugeot e-Expert Van να συμπεριφέρεται υποδειγματικά σε κάθε αλλαγή κατεύθυνσης και στην ανάρτηση να λειτουργεί εξαιρετικά.

Peugeot e-Expert Van

Τα τρία προγράμματα οδήγησης -Eco, Normal και Power- διαφοροποιούν την αποδιδόμενη ισχύ, την απόκριση στο γκάζι και φυσικά την αυτονομία κίνησης, δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει το βέλτιστο σε κάθε περίσταση.

Εργονομία και άνεση από το μέλλον στο Peugeot e-Expert Van

Στην καμπίνα, η προσεγμένη εικόνα συνεχίζεται τόσο σε επίπεδο υλικών, όσο επίσης σχεδίασης και εργονομίας. Συνολικά, τα πολλά και σκληρά πλαστικά που συνθέτουν ταμπλό και επενδύσεις στις πόρτες και στην οροφή έχουν καλή συναρμογή, υφή και όψη. Οι θήκες, οι θέσεις και τα ντουλαπάκια μπορούν να χωρέσουν τα πάντα και είναι τοποθετημένα σε κάθε σημείο του εσωτερικού.

Peugeot e-Expert Van

Να σημειώσουμε την πολύ πρακτική προεξοχή για στήριξη του κινητού τηλεφώνου στο κέντρο του ταμπλό και προς την πλευρά του οδηγού, όπως επίσης τη βάση του καθίσματος του συνοδηγού που ανασηκώνεται και αποκαλύπτει ένα μεγάλο χώρο αποθήκευσης -ιδανικό για τα καλώδια φόρτισης του αυτοκινήτου. Επίσης το ψυχόμενο ντουλαπάκι του συνοδηγού -που μοιάζει περισσότερο με ντουλάπα- και φυσικά τα τρία εμπρός καθίσματα.

Peugeot e-Expert Van

Ο εξοπλισμός είναι πληρέστατος, με δυνατότητα ενσωμάτωσης κάθε είδους κινητού τηλεφώνου στο σύστημα πολυμέσων, το οποίο διαθέτει μεγάλη οθόνη αφής 7'' στο κέντρο του ταμπλό. Επίσης διατίθενται θύρες φόρτισης αλλά και USB. Πολύ σωστά, τα χειριστήρια του κλιματισμού είναι ξεχωριστά από το σύστημα πολυμέσων, στο κάτω μέρος του, με διακόπτες.

Peugeot e-Expert Van

Ο πίνακας οργάνων συνδυάζει αναλογικές και ψηφιακές ενδείξεις, ενώ είναι πληρέστατος και ταυτόχρονα πολύ ευανάγνωστος. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του ένα ρυθμιζόμενο σε ύψος κάθισμα και τιμόνι με ρύθμιση καθ' ύψος και τηλεσκοπική. Έτσι η εύρεση μια άνετης και εποπτικής θέσης οδήγησης είναι εύκολα εφικτή. Για τα δικά μας γούστα, οι εξωτερικοί καθρέφτες είναι κάπως μικροί, ωστόσο είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι.

Peugeot e-Expert Van

Το αυτοκίνητο της δοκιμής διέθετε σύστημα προειδοποίησης αντικειμένων πίσω και έτσι η στάθμευση ήταν παιχνίδι, παρά τα περίπου 5 μέτρα του μήκους του Peugeot e-Expert Van. Επίσης, τα πολλά και σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, όπως Active Safety Brake, Αναγνώριση Πινακίδων Κυκλοφορίας και προσαρμογή στα όρια ταχύτητας και κάμερα οπισθοπορείας, μειώνουν το στρες της οδήγησης, βελτιστοποιούν την ασφάλεια και αποσοβούν μικρές καθημερινές «επαφές», οι οποίες μπορεί να μην απειλούν τη ζωή του οδηγού, αλλά έχουν οικονομικό κόστος.

To Peugeot e-Expert Van είναι το παρόν και το μέλλον

Το όχημα στο οποίο μετά βίας εντοπίζεις ένα μόλις -και δευτερεύων- μειονέκτημα, σίγουρα το προτείνεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτό κάνουμε και εμείς λοιπόν με το Peugeot e-Expert Van, το οποίο δεν σας κρύβουμε ότι μας εντυπωσίασε σε κάθε επίπεδο. Αν, πλέον, τα επαγγελματικά αυτοκίνητα προσφέρουν αυτή την απόδοση αναρωτιόμαστε τι μένει στα επιβατικά.

Αναφορικά με το κόστος, αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τα μοντέλο με τους συμβατικούς diesel κινητήρες, κατά περίπου 10.000 ευρώ. Αν όμως συνυπολογιστεί το όφελος του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ αλλά και τα κατά πολύ χαμηλότερα κόστη κίνησης και συντήρησης, τότε το Peugeot e-Expert Van φαντάζει η πιο λογική επιλογή. Δείτε εδώ τις εκδόσεις και τις τιμές του.

Φωτογραφίες: Gazzetta (Χρήστος Παναγόπουλος)

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!