Formula 1: Μπότας και Χάμιλτον εναντίον... υπολογιστή

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Formula 1: Μπότας και Χάμιλτον εναντίον... υπολογιστή
Μία ιδιαίτερη ιστορία από την καριέρα του στη Mercedes-AMG F1 και τα χρόνια κοινής παρουσίας με τον Λούις Χάμιλτον εκμυστηρεύτηκε ο Βάλτερι Μπότας.

Το 2022 ο Βάλτερι Μπότας έκανε αλλαγή πλεύσης στην καριέρα του, μετακομίζοντας στην Alfa Romeo. Ο Φινλανδός ήταν από το 2017 μέχρι το 2021 στη Mercedes, δίπλα στον Λιούις Χάμιλτον, και κατάφερε να κατακτήσει 10 νίκες.

Η συνεργασία του με τον 7 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή ήταν γενικά πολύ καλή, με τους δύο να εργάζονται ώστε να στήσουν το μονοθέσιο στα μέτρα τους. Βέβαια αρκετές φορές είχαν απέναντί τους τους μηχανικούς του εργοστασίου οι οποίοι με τις προσομοιώσεις είχαν διαφορετική άποψη.

Αυτό ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο που είχε να αντιμετωπίσει ο Μπότας με τον Χάμιλτον στη γερμανική ομάδα, όπως αποκαλύπτει στο GPFans: «Έτσι λειτουργεί μία κορυφαία ομάδα. Πιστεύω πως ο Λιούις έχει την ίδια άποψη. Μερικές φορές ήθελε το στήσιμο να είναι στα μέτρα του, όμως οι μηχανικοί έλεγαν “όχι, ο υπολογιστής λέει αυτό”. Μερικές φορές υπήρχαν μάχες για το θέμα, αλλά είναι καλό να τα συζητάς αυτά. Έτσι έχει η κατάσταση. Στη Mercedes έχουν πολύ προηγμένη τεχνολογία και εργαλεία προσομοιώσεων που επιτρέπουν να ακολουθούμε αυτά που λένε. Τις περισσότερες φορές ο υπολογιστής είχε δίκιο αλλά όχι στο 100%».

Βάλτερι Μπότας

Μετά το Grand Prix Ιταλίας, ο 33χρονος οδηγός μίλησε για τη μεγάλη αδυναμία της Alfa Romeo στο 2022. Επιπλέον, τόνισε πως γίνονται πολλές εργασίες στο εργοστάσιο στο Χίνβιλ, ώστε η ομάδα να ανέβει επίπεδο οργανωτικά.

Για τα επίπεδα προσομοίωσης της ελβετικής ομάδας ο Μπότας ανέφερε: «Τα εργαλεία προσομοίωσης στο Χίνβιλ εξελίσσονται θετικά. Προς το παρόν όμως αισθάνομαι πως ανθρώπινα χέρια είναι αυτά που καθορίζουν τα πράγματα, κάτι το οποίο απολαμβάνω».

Η Alfa Romeo βρίσκεται μετά από 16 αγώνες στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1 στην 6η θέση με 52 βαθμούς.

Φωτογραφίες: Alfa Romeo

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!